Utorak, 19 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada: Hitno usvojiti zakon o potvrđivanju konvencije iz Nairobija o uklanjanju olupina

Vlada je predložila je Skupštini da ga usvoji po hitnom postupku

Vlada Crne Gore je predala je u skupštinsku proceduru Prijedlog zakona o potvrđivanju međunarodne konvencije iz Nairobija o uklanjanju olupina iz 2007. godine.

Vlada je Prijedlog zakona utvrdila na sjednici održanoj 8. decembra prošle godine. Predložila je Skupštini da ga usvoji po hitnom postupku.

Za predstavnike Vlade, koji će učestvovati u radu Skupštine i njenih radnih tijela prilikom razmatranja Pijedloga zakona, određeni su potpredsjednik Vlade za regionalni razloj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović i državni sekretar u MKI Ismet Latić.

Potvrđivanjem Konvencije se regulišu prava i obaveza Crne Gore kao obalne države čijim unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnim morem plove, uplovljavaju i isplovljavaju strani i domaći plovni objekti, kao i prava i obaveze Crne Gore kao države zastave, čiji plovni objekti upisani u upisnik brodova i registar jahti, plove u međunarodnoj plovidbi i za koje Crna Gora snosi punu pravnu odgovornost u međunarodnim sporovima.

Primjena predmetne konvencije se u načelu odnosi isključivo na olupine nastale van teritorijalnog mora Crne Gore. Na osnovu zahtjeva Crne Gore (podnošenjem izjave generalnom sekretaru IMO-a) primjena konvencije se može proširiti i na prostor unutrašnjih morskih voda i teritorijalnog mora Crne Gore.

– Donošenje i sprovođenje Zakona doprinijeće jačanju nacionalnog pravnog okvira koji unapređuje aktivnosti obezbjeđenja sigurnosti pomorske plovidbe, zaštiti mora od zagađenja sa pomorskih objekata, kao i ispunjenosti zahtijeva Međunarodne pomorske organizacije o potvrđivanju međunarodno – pravnih instrumenata – saopštili su ranije iz Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve