Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Vlada: Abazović uz sve mjere predostrožnosti ostvario neposredan uvid u činjenično stanje

Navode da je kako je javnosti poznato - predsjednik Vlade sa ministrima i rukovodstvom Uprave policije posjetio prostorije Suda i to, uz prethodnu saglasnost predsjednika Višeg suda Borisa Savića, dobijenu u komunikaciji sa Ministarstvom pravde

Iz Vlade Crne Gore reagovali su na saopštenje Višeg i Vrhovnog suda u kome se, povodom izjave premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da je neko iz Višeg suda morao biti uključen u probijanje tunela od stana do zgrade Višeg suda, jer se početak kopanja tunela poklapa sa početkom renoviranja zgrade suda”, navodi da “olako iznošenje ozbiljnih optužbi bez ikakvih dokaza ne bi trebalo biti način postupanja visokih državnih funkcionera”.

”Koristimo priliku da precizno informišemo javnost, a u vezi navoda iz saopštenja Vrhovnog suda i Višeg suda u Podgorici koji u potpunosti ne korespondiraju istini – odnosno kojima se implicira da su “danas, u službenim prostorijama suda, uključujući sudski depozit, boravili predsjednik Vlade, ministri i njihovi saradnici, bez odobrenja i to u vrijeme trajanja uviđaja”, kazali su iz Vlade.

Navode da je kako je javnosti poznato – predsjednik Vlade sa ministrima i rukovodstvom Uprave policije posjetio prostorije Suda i to, uz prethodnu saglasnost predsjednika Višeg suda Borisa Savića, dobijenu u komunikaciji sa Ministarstvom pravde.

”Stoga posebno zabrinjava i začuđuje da se uz Vrhovni sud kao potpisnik saopštenja javlja i Viši sud u Podgorici, čiji je predsjednik upravo odobrio ulazak u prostorije suda. Javnost se sa pravom može zapitati ko piše saopštenja u ime Višeg suda u Podgorici, a bez prethodne konsultacije sa samim predsjednikom o okolnostima slučaja”, istakli su u saopštenju.

Napominju da je, uzimajući u obzir kompleksnost ovog pitanja, Abazović prije ove aktivnosti zatražio i mišljenje odnosno saglasnost Uprave policije, kako svojim prisustvom ne bi potencijalno ugrozio lice mjesta.

”Dakle, nakon pribavljenih saglasnosti predsjednika Suda, gospodina Savića i direktora Uprave policije Nikole Terzića premijer je danas, u kapacitetu predsjedavajućeg Vijećem za nacionalnu bezbjednost, zajedno sa ministrima i direktorom Uprave policije, uz sve mjere predostrožnosti, ostvario neposredan uvid u činjenično stanje. Pozivanje ovih sudskih instanci na kršenje Kućnog reda sudova, preciznije člana 2 kojim se propisuje “da je svim zaposlenima i drugim licima zabranjeno zadržavanje u prostorijama sudskog depozita” očigledno je već prethodno ozbiljno prekršeno zbog čega je ova prostorija postala mjesto izvršenja krivičnog djela”. naglasili su iz Vlade.

Dodaju da je interes Vlade da se trend pada povjerenja građana u rad sudstva zaustavi, kako se časni poziv sudije ne bi više identifikovao sa određenim imenima protiv kojih se trenutno vode krivični postupci u istoj zgradi.

”Ko je, kada, kako i iz kojih razloga prekršio “kućni red” boraveći bez dozvole u prostorijama sudskog depozita, sada je pitanje u nadležnosti Uprave policije i nadležnog tužilaštva od kojih se očekuje efikasno postupanje u konkretnom slučaju. Što se tiče drugih navoda iz saopštenja, smatramo nepotrebnim ulaziti u javne polemike posebno ako smo na zajedničkom cilju pronalaska počinilaca i nalogodavaca”, poručili su iz Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve