Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Veber: Njemačka nastavlja da podržava Crnu Goru na putu EU integracija

On je na sastanku sa ministarkom odbrane Oliverom Injac istakao da se Crna Gora pokazala kao kredibilan saveznik i podvukao važnost konstruktivne uloge naše zemlje u jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Njemačka će nastaviti da snažno podržava Crnu Goru, kako u procesu modernizacije i sveukupnog razvijanja sistema odbrane, tako i na njenom putu integracija u EU, saopštio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber.

On je na sastanku sa ministarkom odbrane Oliverom Injac istakao da se Crna Gora pokazala kao kredibilan saveznik i podvukao važnost konstruktivne uloge naše zemlje u jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Ministarka je istakla da je SR Njemačka od obnove crnogorske državnosti pružala snažnu podršku naporima Crne Gore u ispunjavanju evroatlantskih i evropskih integracionih obaveza. Naglasila je da se izuzetno kvalitetna i dinamična saradnja između dva Ministarstva i dvije Vojske odvijala kroz uspješnu realizaciju raznovrsnih aktivnosti”, saopšteno je nakon sastanka.

Injac je posebno istakla učešće pripadnika Vojske Crne Gore u misijama ISAF i “Odlučna podrška” u Avganistanu, u okviru njemačke Regionalne komande – Sjever, kao i vrijedne donacije opreme upućene našoj vojsci.

“Imajući u vidu značaj naših savezničkih odnosa u NATO i intenzivnu bilateralnu saradnju, ministarka je israzila uvjerenje da će odbrambena saradnja dvije zemlje u narednom periodu biti dodatno unaprijeđena. Osvrćući se na sveukupne izazove koje je aktuelna pandemija prouzrokovala na globalnom nivou, ministarka Injac pozdravila je važnu ulogu koju su pripadnici oružanih snaga dvije zemlje imali u pružanju pomoći stanovništvu i zahvalila se na nedavnoj donaciji SR Njemačke u vidu 50.000 zaštitnih maski”, rekli su u Ministarstvu.

Veber je čestitao i Injac na preuzimanju dužnosti ministra odbrane i istakao razvijenu dugogodišnju saradnju Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane SR Njemačke.

“Sagovornici su izrazili spremnost da u cilju jačanja odbrambene saradnje u narednom periodu zajednički rade na definisanju novih modaliteta bilateralne saradnje i projekata, koji će produbiti ukupne prijateljske odnose dvije države”, zaključili su u Ministarstvu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve