Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Varhelji: Ako Crnoj Gori trebaju izbori da bi krenula dalje, neka bude tako

''Crna Gora je imala prednost, ali sada moraju ponovo krenuti sa radom. Ako to znači prijevremene izbore, neka tako bude''

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, kazao je, predstavljajući izvještaj Evropske komisije o zemljama zapadnog Balkana, da izvještaji daju smjernice kako bi zemlje intenzivirale dinamiku za približavanje EU.

Varhelji je rekao da je Crna Gora imala prednost, ali da sada mora ponovo krenuti sa radom i da, ”ako to znači prijevremene izbore, neka tako bude”.

”Da bi se to ostvarilo, Crna Gora mora intenzivirate napore u sprovođenju reformi koje se odnose na slobodu izražažavanja kao i borbi protiv korupcije i kriminala”, dodao je Varhelji.

”Mi smo dali istu ocjenu i prošle godine ali prethodna pitanja su izvor zabrinutosti. Što se tiče funkcionalnog pravosudja, uključujući imenovanja sudija za upražnjena mjesta u Ustavnom sudu, je samo jedan primjer”, kazao je Varhelji, dodajući da je izgradnja koncensuza od strane političkih aktera od ključne važnosti.

Pozitivno je, kaže, što je Crna Gora usklađena sa politikom EU, te pokazuje da je pouzdan partner.

Varhelji je kazao i da je situacija u zemlji “kompleksna”.

”Složio bi se sa vama kada postoji takva blokada u Vladi i parlamentu, da će se morati dogoditi trenutak kada će se narodu dati mogućnsot da izabere vladu. Hoće li nas to približiti stabilnoj vladi to je drugo pitanje, ali to je odgovornost čitave političke klase i institucija, koje moraju iznjedriti Vladu koja če krenuti dalje. Crna Gora je imala prednost, ali sada moraju ponovo krenuti sa radom. Ako to znači prijevremene izbore, neka tako bude, ali nije na EK da daje savjete o datumu održavanja izbora”, kazao je Varhelji.

Govoreći o Srbiji, Varhelji je rekao da je zemlja nastavila sa sprovođenjem reformi, ali da bi trebala usvojiti zakonodavstvo za sprovođenje ustavnih izmjena u praksi.

”Napredak u borbi protiv korupcije je primjetan, ali očekujemo snažnije napore u ostvarivajnju slobodi izražavanja. EU je najvažniji partner Srbije i želimo im pomoći da se suoče sa izazovima u području energetske sigurnosti, ali i moramo računati na Srbiju kao partnera. Srbija mora intenzivirati napored na usklađivanju sa EU uključuići izjave i sankcije prema Rusiji”, kazao je Varhelji.

Tonino Picula, izvjestilac EP za Crnu Goru je rekao da nije zadovoljan dinamikom proširenja na Balkanu.

”Nije ostvaren napredak po pitanju predpristupinih pregovorima za zemlje koje su kandidati, kao što je Crna Gora i Srbiji. U Crnoj Gori je to slučaj zbog krize u zemlji”,, rekao je Picula.

Smatra da je rješenje situacije sa blokadom institucija u našoj zemlji održavanje slobodnih parlamentarnih izbora.

”Potrebna je depolitiziranja pravosudnog sistema. Pominjete mjesta u ustavnom sudu ali postoje problemi i sa drugim sudovima gdje pozicije nisu popunjene, Postoje problemi što se tiče koherentnosti vlasti, a jasno da sadašnji sastav skupštine takav da ne mogu donositi odluke kako bi doprinijeli blokadi u pregovorima sa EU”, kazao je Picula.

BiH da dobije status kandidata

EK je predložila i da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, uz uslov da ispuni potrebne kriterijume i reforme.

”BiH preporučuje da se dodijeli status kandidata toj zemlji od strane Savjeta, pod uslovom da se naprave oređeni koraci. Ovo je ponuda upučena narodu BiH, mi to činimo za narod te zemlje, međutim to dolazi uz visoka očekivanja. Politička elita to mora pretvoriit u stvarnost, a Savjet će donijeti konačnu odliuku u decembru”, rekao je Varjelji.

Kad je u pitanju Sjeverna Makedonija, kazao je da je zemlja pokazala odlučnost u sprovođenju reformi.

”Borba protiv korupcije se mora nastaviti, potrebni su dalje napori u području reforme javne uprave, dok je vanjska politika usklađena sa EU nakon rata u Ukrajini”, rekao je on.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve