Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

KRŠENJE SPORAZUMA I AKT VELEIZDAJE: Dritan bez kvalifikovane većine usvojio sramni nacrt ”temeljnog ugovora” sa SPC!

Za ugovor su glasali premijer Dritan Abazović, ministri iz njegove partije, SNP-a i Fatmir Đeka, dok su protiv bili funkcioneri SDP-a, a uzdržani su bili članovi kabineta iz reda bošnjačkog naroda i Hrvata.  Mišljenje su izdvojili ministri Krivokapić, Ibrahimović i Konjević

Vlada Crne Gore na insistiranje premijera Dritana Abazovića, uz nezapamćeno kršenje prethodno postignutog dogovora izglasala je sramni tekst takozavnog ”temeljnog ugovora” sa SPC na današnjoj sjednici.

Za ugovor su glasali premijer Dritan Abazović, ministri iz njegove partije, SNP-a i Fatmir Đeka, dok su protiv bili funkcioneri SDP-a, a uzdržani su bili članovi kabineta iz reda bošnjačkog naroda i Hrvata.  Mišljenje su izdvojili ministri Krivokapić, Ibrahimović i Konjević.

Sjednici nijesu prisustvovale ministarka evropskih poslova Jovana Marović i kulture Maša Vlaović, tako da su za ovaj dokument glasali samo 13 ministara od ukupno 21, što nije kvalifikovana većina potrebna za izglasavanje ovog akta, koja je usmeno bila dogovorena još prilikom konstituisanja manjinske Vlade.

Reagovao je ministar iz SDP-a Raško Konjević nakon što je premijer Dritan Abazović htio da 13 proglasi za dvije trećine, od 21!

“Kvalifikovana većina je 14, to je definicija, ne možemo to mijenjati kako nam odgovara”, kazao je i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

I pored toga Abazović je odlučio da se ovaj dokument usvoji, i rekao je da će ako treba ponoviti glasanje na sledećoj sjednici Vlade koja može biti i telefonska.

Ispred Vlade u toku su protesti građana koji se protive usvajanju ovog ugovora. Temeljni ugovor sa SPC podgrijao je do maksimuma tenzije na političkoj i javnoj sceni jer velika većina građana smatra da bi Vlada eventualnim usvajanjem tog dokumenta zaustavila put ka Evropskoj uniji.

Sjedinicu možete pratiti na portalu AKTUELNO.

17:46 “Mi smo predložili da ovaj radni tekst kroz tim koji bi se formirao provjerimo kroz dijalog i dođemo do rješenja za koja bi mogli da kažemo da je ustavan i zakonit. Kad usvojite tekst, više nema konsultacija. One se obavljaju prije nego ga usvojite na Vladi. Želim da vas obavijestim, da zbog svih ovih razloga, ukoliko odbijete prijedlog za dodatnim konsultacijama i usvojite ovakav tekst, ova Vlada je izgubila većinu. Biće podnjet zahtjev za skraćenje mandata i raspisivanje novih izbora”, rekao je ministar odbrane Raško Konjević.

17:45 Konjević Kovaču: Nakon dopisa ste se javili – nikad

Raško Konjević je rekao da je Abazović nekoliko puta iznio nešto što nije tačno.

– Da ste vi, prethodna vlada registrovala CPC kao vjersku organizaciju. To nije tačno, imamo akt iz 2001. godine kojim je izdato uvjerenje vjerskoj zajednici CPC. Moguće da ste lapsus napravili, da riješimo samo to – rekao je Konjević.

Ministru Kovaču je saopštio da ga je iznenadila tvrdnja da primjedbi nije bilo.

– Evo ga akt koji je upućen 24. juna pregovaračkom timu koji je odredio premijer – rekao je Konjević i pojasnio da se Kovač nakon dopisa nije javljao.

17:10 Kovač: Strah od neustavnosti nije razlog da ne usvojimo ugovor…

Javio se za riječ ministar Kovač, koji je ponovio da je 20 članova Ugovora sa SPC identično ili slično dokumentima koji su potpisani sa drugim zajednicama.

– Ovaj akt, kao i svaki drugi, može biti predmet preispitivanja pred Ustavnim sudom. Dakle, to što se neko boji da nije u skladu sa Ustavom, ne može biti razlog da ne usvojimo ovaj akt – naglasio je.

Krivokapić je rekao da Kovač možda u nacrtu čita nešto u šta vjeruje, ali da to u dokumentu ne piše.

– Vi nećete da znate, jer imate politički motiv. Ovo jeste politička igra. A to je da se Crna Gora zaustavi na EU putu. Ne optužujem vas, čak ne znam znate li da je to tako. Nekima autokratskim režimima u regionu ne odgovara napredak Crne Gore – rekao je šef diplomatije.

On je kazao da je Vlada , mimo njegovih shavatanja politike, ide u suicid.

– Ova Vlada želi da svjesno ili nesvjesno, sebe oburda, znanjem ili neznanjem, i zaustavi Crnu Goru ka Evropskoj uniji. Sa svojim političkim uvjerenjem sačekaću da vrijeme to pokaže. Moguće je i da nešto više znam, nije sigurno, ali je moguće – naveo je Krivokapić.

16:51 Ibrahimović: Ako dođe do usvajanja ovakvog ugovora bojim se da ćemo usporiti EU put
Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade, rekao je da nema ministara koji ne žele da se uspostavi ugovorni odnos sa SPC.

– Mnogi od nas imaju upit na način kreiranja i brzine uspostavljanja ovog ugovora. Mislim da nema potrebe za tim. Zato sam mišljenja da smo ovu priču trebali uraditi sa više senzibiliteta, inkluzije da dođemo do nekih rješenja. Smatram da možda i ima prostora da idemo u tom pravcu, kao danas ovdje. Sa druge strane, par kolega je reklo, da smo imali ciljeve i prioritete. Istina je, ali ne zaboravimo, nije nam bio prioritet ovo što se stavlja kao prioritet svih prioriteta. Ja to nisam tako shvatio. Već da je prioritet EU i dobrobit građana. Ako dođe do usvajanja ovakvog ugovora bojim se da ćemo usporiti EU put, da nećemo pojačati turističku sezonu… – rekao je Ibrahimović.

On smatra da glavni prioritet treba da budu evropske integracije, rast standarda građana.

– Ne treba da trošimo energiju na one stvari koje će nas usporiti. Možemo da dođemo do najboljih rješenja. Mi smo odgovorna Vlada, da ne pogriješimo kao 42. Vlada. Mislim da treba da promislimo, otvorimo diskusiju i doći do rješenja koja neće vrijeđati ničija osjećanja – rekao je Ibrahimović.

Treba razmisliti, navodi on, da li ova Vlada treba da dijeli prvo sebe, a kasnije i građane.

16:41 Đeka: SPC će se konačno staviti u pravni okvir

Ministar ljudskih i manjinskih prava, Fatmir Đeka je rekao da se sa ugovorom stavlja u pravni okvir SPC, koja mora da poštuje Ustav i zakone.

On je kazao da se “ovo moglo i ranije završiti”.

– Dozvoljeno je da SPC predugo bude van pravnog okvira države. Crkva na Rumiji, ostrva po Skadarskom jezeru gdje nema dozvola za gradnju… Sa ovim ugovorom doprinosimo da SPC uđe u Ustavni poredak i stavljamo vjerske zajednice u isti položaj – rekao je Đeka.

16:34 Joković: Prioritet nam je temeljni ugovor, ali nikako da usporavamo put ka EU

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković rekao je da je zadovoljan raspravom.

– Ima nade da Crna Gora može da ide naprijed, to mi je pokazao i današnji sastanak u Skupštini.

On je rekao da se od naznake formiranja vlade, SNP zalagao da jedan od prioriteta bude potpisivanje ugovora sa SPC.

– Možda smo najviše štete pretrpjeli ovom odlukom da budemo dio vlade, ali uvjereni u interes onih sa kojima smo razgovarali. Nismo hajali za našu štetu, ali smo bili uvjereni da ćemo uspostaviti rezultat. Jer snage pojedinačno nemamo. Spoljašnji prioritet je EU, a ta vrata samo možemo svojom nesmotrenošću da zatvorimo. Od unutrašnjih prioriteta su tu zakon o porijeklu imovine, odnos sa vjerskim zajednicama… Ono što ovu vladu čini specifičnim je što je okupila sve nacionalnosti. Ona je u pravom smislu Vlada Crne Gore. Možda neće ispostaviti sve što želimo, ali je sigurno da ima karakter.

Prioritet nam je temeljni ugovor, ali nikako da usporavamo put ka EU. I drago mi je da možemo donositi odluke, iako će neki i danas podnijeti štetu. Imamo drugačija politička mišljenja, ali drugu državu od Crne Gore nemamo i moramo se tako prema njoj odnositi – rekao je Joković.

Prema njegovim riječima, potpisivanje ugovora sa SPC je ispravljanje nepravde nakon deset godina.

– Ovo će biti iskorak. Više bi štete nanijeli da ovo odlažemo. Ovdje se u dobroj volji uređuju odnosi države i crkve. Moramo znati što je ta crkva značila Crnoj Gori, mislim da nema takvog slučaja izuzimajući Vatikan – rekao je Joković.

16:18 Damjanović: Odlaganje neće ništa novo donijeti

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da je pitanje temeljnog ugovora nepotrebno politizovano.

– Sticajem okolnosti imamo zakon koji je ratifikovan kad je riječ o odnosu sa Rimokatoličkom zajednicom. To je takođe potpisano sa stranom koja nije u Crnoj Gori. Iz te politizacije ne gleda se suština, da je sporazum u skladu sa Ustavom i zakonom i da se može provjeravati u svakom momentu. Crna Gora ovo pitanje treba da riješi upravo zbog evropskog puta jer tako pokazuje ozbiljnost, da je sposobna da rješava i ovakva pitanja. Od nas će se kao EU kandidatu tražiti da se rješavaju mnoga bolna pitanja. A ovdje se šalje poruka da ne možemo da riješimo pitanje, traži se odlaganje koje ništa neće novo donijeti. Samo će pokazati da smo kao zemlja kandidat neozbiljni – smatra Damjanović.

Nerješavanjem ovog pitanja, smatra on, održava se konstantna tenzija.

– Rješavanjem pitanja se otvara prostor da se ovo pitanje riješi i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom – naveo je on.

16:11 Konjević: Vlada mora da padne ako 37 poslanika nije za nešto

Konjević je rekao da otvaranje ruskog uticaja može da ide samo preko onih koji su navezani na ruski uticaj.

– I meni i vama je jasno preko koga bi se taj uticaj ostvarivao, djeluje apsurdno, da se to može raditi preko SDP-a. Ako vi mislite da je to tako eto ga još jedan interesantan prilog. Vlada mora da padne ako 37 poslanika nije za nešto – odgovorio je Konjević na je Abazović rekao da se slaže.

15:54 “Bez ovoga nema 49 i 54”
Abazović je odgovorio da bez ovog pitanja nema saglasnosti oko podrške 49 i 54 poslanika u vezi ključnih pitanja koja se tiču evropskih integracija.

On je kazao da se rušenjem aktuelne vlade ostavlja prostor proruskom uticaju da u Crnoj Gori ojača.

15:46 Krivokapić: Ova prembula dovodi do udvojene vlasti

Ministar vanjskih poslova, Ranko Krivokapić na startu izlaganja je citirao Hegela da “nema opasnije stvari od neznanja u akciji, a ja bi dodao i loše namjere”.

– Mi smo se ođe okupili jer je pala jedna vlada na ovom pitanju, a to je 42. Vlada. Pala je na Cetinju 5. septembra, oko ovog pitanja, manje-više. Zato je ovo pitanje osjetljivo i za ovu vladu. Ja sam mislio da smo se ministar pravde i ja razumjeli da se ne pregovara sa SPC već sa njene četiri eparhije. Ova vjerska zajednica je van Crne Gore i tako se treba ponašati. Isto ću se ponašati i kod ugovora sa CPC ako budete stavljali ovakve norme.

Ako se preambula bavi političkim pitanjima iz istorije dolaze elementi obaveznosti, a ova se bavi. Ova preambula treba da piše tehničke elemente, ko su subjekti dogovaranja. Ali ova preambula nije takva, nije ugovorna. Ima drugačiji, ustavni karakter jer dovodi do udvojene vlasti. I po nekim pokušajima, sakrivenim, dovodi do udvajanja – rekao je Krivokapić.

On je rekao da u preambuli ima i elemenata inostranosti.

– Ovdje se uvodi međunarodno pravo, onaj sa kojim potpisujemo Ugovor nije subjekt našeg unutrašnjeg prava. Rekli ste da nema inostranosti – ja vam kažem da ima i precizno vam navodim odredbe koje govore da ima – dodao je on.

On je kazao da ovaj ugovor nije evropska agenda Crne Gore.

– Mi imamo šansu da izborom elementarnog dijela pravosudne strukture da s jeseni uđemo u šahovsku završnicu. Onda već nije velika mudrost doći u Evropsku uniju. Ja ođe vidim i motive da nas neko uvede u teme koje nas od toga udaljavaju – rekao je šef crnogorske diplomatije.

– Vlada će funkcionisati do izbora, može i završiti poslove u pravosuđu. Dajte da ovo prođe dobar pravno-politički pretres i sačekamo završne kriterijume pa se onda bavite samo s ovim što se mene tiče. Plediram na one koji misle da je ovo prioritet da vide da li žele da izgube sve po čemu bi se dobrom ova Vlada mogla pamtiti – zaključio je Krivokapić svoje izlaganje.

15:25 Adžić: Treba li zaustaviti evropski put zbog jednog ugovora?

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić koji je kazao kako su sve stranke u Vladu ušle sa nekim prioritetima.

– Kolege iz SNP su naglasile da je među njihovim prioritetima ovaj Ugovor. Ja nijesam želio da ih gledamo u oči i da ih prevarimo. Razumio bih da se sporimo oko nečega što remeti ustavni poredak, ali mi se sporimo da ćemo zaustaviti evropski put zbog jednog ugovora – istakao je on.

15:20 Kovač: Zlonamjerno se unose nejasnoće

Ministar pravde, Marko Kovač rekao je da bi bilo kakva rasprava o tekstu koji sadrži 20 članova nema nikakvog smisla.

– 20 članova može da se pređe za dan, dva. Ovo nije novi ugovor već nacrt dokumenta koji postoji deset godina. Ja sam u dobrom dijelu saglasan sa svim što ste rekli. Naveli ste argumente koji idu u prilog ovom dokumentu. Temeljni ugovor po nazivu nije sam po sebi ugovor međunarodnog karaktera. Da bi takav ugovor postojao moraju ga potpisati subjekti međunarodnog prava, već će ga sačiniti država Crna Gora i SPC – rekao je Kovač.

On je naveo da naziv određuje dvije strane saglasnošću volja.

– Što se tiče preambule, u svakom tekstu je identično, sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom – rekao je Kovač.

On je kazao da se u dijelo javno-pravnih ovlašćenja zlonamjerno unose nejasnoće.

– Nijedna vjerska zajednica ne može izdavati dokumenta ako za to nije nadležna i ako joj država ne da ovlašćenje. U konkretnom slučaju, ne možete poći u crkvu po saobraćajnu ili vozačku dozvolu – rekao je Kovač.

Naveo je da se dio o tajnosti ispovjesti isključivo posmatra u kontekstu vjerskih prava i Evropske konvencije o ljudskim pravima i ne može ići protiv krivičnog zakonodavstva.

– Ako krenemo da tumačimo bilo koji ugovor možemo naći začkoljice koje vode ka zloupotrebi. Ali tu je pravni poredak da nas štiti. Negdje mi je i krivo što ima ovoliko pozivanja na pravni poredak. Svaki mora biti u skladu sa Ustavom i zakonom – rekao je Kovač.

15:10 Konjević: Ugovore ne može jedna strana mijenjati kako hoće

Konjević je odgovorio da Gazivodu nije slučajno pomenuo već da je sve što je pročitao potpisao taj advokat.

– Pripremajući se za dijalog, pokušao sam od njega i drugih pravnika da dobijem mišljenje, jer znam da on kod nikoga ne izaziva negativnu političku konotaciju. Ovi komentari koje sam pročitao, saglasan je sa njima. Ugovor je saglasnost dvije volje, ne može ga jedna strana mijenjati kako hoće. Ne drži mi logiku. Ja predlažem da se konsultujemo da bi tekst bio bolji – rekao je Konjević.

On je napomenuo da je osnov potpisivanja ugovora u tzv. zakonu o slobodi vjeroispovijesti kod koga se podrazumijeva da ugovori ne mogu da odstupaju od zakona Crne Gore.

– Mi smo u obavezi da ugovor bude u skladu sa pravnim sistemom. Rekli ste da je odredba člana devet identična u ugovoru sa katoličkom crkvom – priroda tog ugovora je drugačija jer je riječ o međudržavnom ugovoru.

14:59 Abazović: Ako je neustavan tretiraće ga Ustavni sud

Abazović je kazao da je između njega i Konjevića bilo teških riječi ali treba da se razgovara.

– Slažem se da treba imati respekt prema nevladinom sektoru. Primjedbe HRA su vrlo utemeljene, sve sam pročitao. Sticajem okolnosti, muka me natjerala da se počnem baviti religijskim pravom. Ako propadnem u politici, time ću se baviti.

Temeljni ugovor, bazični, ovakav, onakav, ugovor u Hrvatskoj… svaka država bira svoj put i naziv. To u suštini ne znači ništa. Neko može da ga tumači simbolički. Najvažnija rečenica iz izvještaja je taj prvi pasus. On je sve objasnio, posle toga ništa ne treba čitati. Oni su rekli da Vlada Crne Gore nijednim ugovorom ne može da poništi zakonodavstvo Crne Gore. Ako je neustavan tretiraće ga Ustavni sud. Da li je mogao da se formuliše drugačije, vjerovatno jeste, sto pravnika, sto mišljenja. Ali suština je da ugovori nemaju supermaciju nad Ustavom i zakonima.

Mi se pozivamo na Ustav, crkva na kanonsko pravo. U članu jedan se kaže da su crkva i država odvojene – naveo je Abazović.

Ispovijedanje je, kako je rekao, prepisano iz temeljnog ugovora sa Katoličkom crkvom.

– To ne znači da ste vi suspendovali Krivični zakonik – rekao je Abazović.

On je kazao i da se vjeronauka ne može uvesti u škole ako to ne odluči država zakonom.

– Da li bi kad bi imali mješovitu komisiju mogli da ga uradimo drugačije sigurno da bi. Ono što ja nudim je, da se do dana potpisivanja konsultujem sa svima jer ne želim da stavim potpis na nešto što nije u skladu sa Ustavom. Mislim da razumno možemo to da rješavamo i sa SPC bez tenzija i bilo čega. Ako se nešto relevantno utvrdi, spreman sam da obećam da će to da se uvaži. Ali “ako je to samo normirano je ovako, a moglo je i onako” ida to koristimo za politički obračun, ja za tu varijantu nisam – rekao je Abazović.

I on je pozvao Sinišu Gazivodu, ali i druge pravnike da daju konstruktivnu primjedbu.

– Ja sam da se ide dalje, imaćemo period do potpisivanja. Bilo što da se utvrdi kao povreda pravnog poretka ili Ustava, korekcije su dobrodošle. Mislim da je to interes i Srpske pravoslavne crkve – rekao je premijer.

14:50 Konjević: Siguran sam da ne moramo da guramo Vladu ka nestabilnosti

Konjević je rekao da je preambulu vidio tek kad je objavljena na sajtu, iako je potpredsjednik vlade za politički sistem.

– Mislim da bi trebali da porazgovaramo. Znate političke stavove 35,6 poslanika ovim povodom. Ali ukoliko sad ovome pristupimo na način koji će obezbijediti da ovu sadržinu opet pogledamo, siguran sam da ovu Vladu možemo da ne guramo ka političkoj nestabilnosti – rekao je Konjević.

14:47 Konjević: Kritike treba da budu provjerene od strane ljudi koji znaju materiju

Potpredsjednik Vlade, Raško Konjević kazao je da ga raduje način na koji je započet dijalog.

– Tema ima svoj značaj koji ne mora da bude presudan ako do samog teksta dođemo na što je moguće inkluzivniji način s obzirom da proizvodi dosta emocija kod građanstva, NVO sektora… da sve kritike budu provjerene od onih ljudi koji će vjerovatno tu materiju znati bolje. Mislim da vlada ovako koncipirana, manjinska, a samim tim i sa nekim deficitom, treba da bude osjetljivija na kritiku. Vi ste rekli da je civilni sektor gotovo uvijek u pravu.  Upravo bih iskoristio jedan komentar koji smo vidjeli iz Akcije za ljudska prava, s obzirom da ministar Kovač kaže da nije čuo nijednu primjedbu – naveo je Konjević i pročitao stavke i zamjerke na nacrt ugovora sa SPC iz otvorenog pisma HRA upućenog Abazoviću, Kovaču i Đeki.

14:23 Abazović: Mediji digli pomamu

Premijer Dritan Abazović je kazao da je ovo potpuno redovna aktivnost za Vladu “bez obzira na medijsku pomamu”.

– Ovo nije top priority za građane Crne Gore. Najviše ih interesuje životni standard, da se na najbolji mogućiu način izvede turistička sezona i žele političku stabilnost – rekao je Abazović.

– Najveća dilema je bila vezana za stavove tri i četiri preambule đe se govori o falsifikatu, istoriji, da li je nešto urađeno kako treba… kompromis do koga smo došli da se ti stavovi tretiraju kao dva, za razliku od ranije. Nigdje se ne pominje SPC. Pogledajte, možda više vjerujete svojim očima, ako meni ne vjerujete.

Bio je sporan, kako dodaje, i član dva vezan za javno pravna-ovlašćenja.

– Čuo sam da se ovo odnosi na prenošenje ovlašćenja države na crkvu. To veze nema, već se odnosi na kanonsko pravo i ustav crkve, između ostalog, da ljudima mogu da izdaju onima koji su se krstili. Ako je to nešto što je problematično, mislim da su takvi komentari zlonamjerni – rekao je Abazović.

On je kazao i da je sporno bilo i pitanje izgradnje hramova.

– Ovo se odnosi samo na ono što gradi Crkva kao jedna od strana potpisnica. Ovo se odnosi na odnose države i ove vjerske zajednice. Ostale mogu urediti odnose sa državom na potpuno identičan način – rekao je on.

Abazović je naveo da je bio sporan i član 11 koji se tiče kulturnih dobara.

– Vrlo je precizan i u stavu jedan i tri završava sa “u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore”. Nijedno dobro ne može da se otuđi i proda, izuzev sa važećim zakonodavstvom Crne Gore. Ne postoji ugovor koji je iznad zakona i Ustava. Bilo da se radi o religijskim zajednicama, ekonomskom aranžmanu… Postoji Ustav, zakon pa svi ostali akti nižeg reda – naveo je Abazović.

Premijer je rekao da je cilj da se ovim pitanjem bave sad zbog toga da bi se fokus usmjerio na stvarno važna pitanja životnog standarda.

– Vjerske zajednice funkcionišu i bez ugovora. Ako im stvara lagodu da imaju još jedan stepen sigurnosti, dobro su došli. To treba da bude stav vlade, a da se mi zajednički bavimo drugačijim pitanjima koja opterećuju naše društvo, a da ova pitanja na fer i demorkatski način stavimo ad acta – rekao je Abazović.

14:19 Kovač: Verzija ugovora saglasan sa Ustavom i zakonom

Ministar pravde Marko Kovač rekao je da je Radni tim pripremio radni dokument kojim je redigovan nacrt ugovora iz 2021. godine.

– Pojedine odredbe smo priveli i uspostavili odnos sa Ustavom i zakonom. Stvari koje se tiču vjerske nastave, prava na informisanje smo izmijenili i smatramo da je ovakva verzija teksta u skladu sa Ustavom i zakonom i u saglasju sa ostalim tekstovima, ugovorima koji su potpisani sa Katoličkom crkvom, Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom – rekao je Kovač.

On je rekao da je preko 95 odsto odredbi identično ili slično sa odredbama iz tih ugovora.

– Ničim nije doveden u opasnost pravni poredak Crne Gore. Ovo je ugovor unutrašnjeg prava. Sva prašina koja se digla je nepotrebna, ovo je tehnička stvar i koja će, nadam se , biti nastavljena sa uspostavljanjem odnosa sa novim vjerskim zajednicama koje će se možda formirati – rekao je Kovač.

Kazao je da je pitanje ekstrateritorijalnosti koje se poteglo “potpuno van konteksta”.

– Supremaciju jedino može imati ugovor međunarodno-pravnog karaktera – rekao je Kovač.

14:16 Počela rasprava o ugovoru sa SPC

Vlada je upravo počela raspravu o ugovoru sa SPC.

14:10 Abazović i Đukanović razgovarali i prije sjednice

Uoči današnje sjednice, Abazović i predsjednik države Milo Đukanović obavili su još jedan razgovor nasamo, i to nakon što je završen sastanak političkih lidera u Skupštini Crne Gore.

Njihov razgovor trajao je gotovo pola sata, a kako je “Dan” precizirao dogodio se u Bijelom salonu Skupštine.

Nije poznato o čemu su govorili, niti su oni nakon toga davali izjave za medije.

13:58 Odluka o rješavanju stambenih pitanja funkcionera stavljena van snage

Odluka o prestanku važenja odluke o načinu i kriterijumima rješavanja stambenih pitanja funkcionera stavljena je danas na sjednici van snage.

– Ova vlada nije imala namjeru da bilo kome daje stan naročito onima koji za to nemaju potrebu. Želimo da proces bude transparentan i oko prijašnjih odluka. Žao mi je što jedan dio javnosti podliježe velikoj buci koja se izaziva bez argumenata – rekao je premijer Abazović.

13:48 Uvećane zarade zaposlenima u UIKS

Na početku sjednice, bez mnogo diskusije usvojene su informacija o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ovjeri potpisa, rukopisa i prepisa, proljećna analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi, prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o programu i načinu polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima, te prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima.

Posljednjom navedenom odlukom, zaposlenima u UIKS-u biće uvećane zarade za 10 odsto.

13:43 Smjene i imenovanja u Aerodromima
Ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović tražio je, između ostalih da se na današnjoj sjednici u dnevni red uvrsti i predlog o razrješenju i imenovanju odbora direktora “Aerodroma”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

18 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
08.07.2022-15:59 15:59

Krivokapiću kakoćemo u EU bez struje i puteva do katuna i sa zemljanim šumskim putevima do naših sela.

KLEMENTINA
08.07.2022-16:44 16:44

E sa ovim tek nema ni 49 ni 54 ,jesi li ti stvarno toliko BEZOBRAZAN ili LUD pa misliš da će ti neko od koga ZAVISIŠ za TO GLASATI VARAŠ SE PA DA SI DOKTORIRAO u TIRANI na PRAVNIM NAUKAMA

BMX
08.07.2022-18:11 18:11

Javnost i dan danas ne zna i nece vjerovatno nikad ni saznati ko su bili naoruzani civili i ljudi u raznim uniformama prilikom helikopterskog ustolicenja u Cetinjskom manastiru ? Ko ih je tu i zasto doveo, ko ih je i zasto naoruzao i sta su radili u manastiru ? A vi cete dozvoliti SPC koja je krila ratne zlocince u hramovima da imaju status eksteritorijalnosti kao strane ambasade i sluzbe bezbjednosti ne mogu tu uci iako se mozda tu nalaze kriminalci, teroristi koji su ilegalno usli u drzavu iz Republike Srpske, Srbije i koji spremaju pobunu i rat ? Sta… Pročitaj više »

Yoko
08.07.2022-19:23 19:23
Reply to  BMX

Kakve ti veze imas sa manastirom i crkvom kada si musliman ?

Ha20
08.07.2022-21:00 21:00
Reply to  Yoko

A ti ” Super ubudjala splacino Hik, Sara, Yoko, Merilin ” znas ko je kakve vjere samo kada ti ne odgovaraju komentari. Toliko si jadna i ljigava da cak znas i kako ljudi zive i koliko zaradjuju nepismena ufucana gnjido.

Uros
08.07.2022-18:14 18:14

Bravo za usvajanje Temeljnog ugovora.

Nikac
08.07.2022-18:39 18:39

Abazović sa njegovim znanjem je sramota da takav čovjek vodi Vladu.
Toliko neznanja i šarlatanstva je tek pokazao danas!

KLEMENTINA
08.07.2022-18:57 18:57

SVE IZDAJNIKE ČEKA BOŽJI SUD, a on će biti PRAVEDAN stići će vas prije no što mislite.,a đeka će ALAHU na ISPOVIJEST, da tako zdravo proslaviš BAJRAM

drago 1
08.07.2022-19:03 19:03

rovca da ti odgovorim kako do imanja. jednostavno odes u spc sjedes popu u krilce i eto te dje pozelis.tako ce vam i djecica stizat gdje pozele.

Freedom
08.07.2022-19:13 19:13

E Crnogorci nije kriv Dritan za ovo kako se ponaša danas. Što ne krivite,, vrle”Crnogorce iz vlade i Mila i njegov DPS što je pustio da se ovo uradi danas. Šta je čekao 10 godina. Sad lijepo potrcite i glasajte URU i DPS.

Crnogorka
08.07.2022-19:16 19:16

Nas Dragi GOS-KONJEVICU  vjeruj moja baba nepismena te je razumjela poslije mog drugog citanja i da si zdrav i ziv -mnogi nijesmo razumjeli koju podvalu bi potpisali da nam nijesi danas OBJASNIJO da su htjeli podvalu i nedaj da nam otimaju ono sto je nase –  ADZIC  -DJEKA SU  SVE IZNENADILI  DA RADE  PROTIV CRNOGORACA  I DA IM SE NE SMIJE NISTA VJEROVATI -JEDINI IZLAZ -RUSENJE VLADE!!!

drago 1
08.07.2022-19:16 19:16

putuj europo, zaboravi na nas, neki su dobili neke pare, pa nas vode tamo gdje oni kazu. tamo je totalni mrak, ali vecina naroda to voli, pa onda moramo svi.

Škart koncern Govedeo
08.07.2022-19:17 19:17

Sramna izdajnicka smecad prekinite izdaju vucicevsko djilasovske pi

Yoko
08.07.2022-19:22 19:22

Ahahaha, milogorci na aparatima !

Ha20
08.07.2022-21:06 21:06
Reply to  Yoko

“Super Hik Sarice sugo” p*pusi ga svim milogorcima……………………….

Milica
08.07.2022-19:41 19:41

Karadjordjevuici srbijanski kurvini sinovi su ukinuli crnogorsku crkvu

Jablan
08.07.2022-20:08 20:08

Srbijanci i hercegovci su mali rusi mi smo nato batoo

Uros
08.07.2022-21:39 21:39

Samo se ti uzdaj u NATO, pa ces daleko dogurati.