Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Rasprava o ugovoru sa Crkvom Srbije: Vlada bira – Brisel ili Moskva, narod želi EU!

''Temeljni ugovor'' sa takozvanom SPC koji na bezrazložno hitan način žele da usvoje Abazović i SNP Vladimira Jokovića naišao je na oštar otpor Evropske unije, građana, kao i svih segmenata društva. Sve se svodi na jasan zaključak, ukoliko Vlada danas usvoji taj dokument to znači da je izvršna vlast izabrala put ka Moskvu, dok je po strani stavila evropske integracije.

Vlada Crne Gore premijera Dritana Abazovića danas će raspravljati o predlogu takozvanog temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije, kojim se želi definisati odnos sa tom inostranom paravjerskom organizacijom.

Sjednica Vlade zakazana je za 12 sati. Prema nezvaničnim informacijama, Abazović će danas navodno otvoriti raspravu o ”temeljnom ugovoru”, ali će glasanje biti odloženo za neku drugi dan, a možda i mjesec. Međutim, premijer je sinoć (u trećem licu), valjda želeći da se pokaže bitan, saopštio da će on odlučiti kada će se glasati. Očito zaboravlja da o svakom pitanju glavnu riječ ipak ima narod. A narod koji podržava eurointegracije čeka ispred Vlade.

Sve ove tenzije događaju se kada je situacija u regionu Zapadnog Balkana vrlo napeta. U Sjevernoj Makedoniji se dešavaju masovni protesti u kojima ima na desetine povrijeđenih, a demonstracije su od juče prisutne i u Albaniji, pored već uobičajenih turbulentnih odnosa u BIH i na relaciji Srbija – Kosovo. Da li je sada nekom stalo da pokrene i nemire u Crnoj Gori biće poznato danas tokom dana.

”Temeljni ugovor” sa takozvanom SPC koji na bezrazložno hitan način žele da usvoje Abazović i SNP Vladimira Jokovića naišao je na oštar otpor Evropske unije, građana, kao i svih segmenata društva. Sve se svodi na jasan zaključak, ukoliko Vlada danas usvoji taj dokument to znači da je izvršna vlast izabrala put ka Moskvu, dok je po strani stavila evropske integracije.

“”Temeljni ugovor” i njegovo usvajanje zaustavio bi odjednom sve evropske nade Crne Gore koja je očekivala da će čak do kraja godine uspjeti da krene u završnu fazu deceniju dugih pregovora sa Evropskom unijom. Upravo iz EU jasna poruka kojom žele otrijezniti Abazovića da “preko koljena” rješavanje tog osjetljivog pitanja u postojećem momentu nije nešto što doprinosi evropskim integracijama, već bi zemlju moglo da uvuče u nestabilnost zbog koje je onda iluzorno očekivati bilo kakvu evropsku priču.

Građani su se sinoć okupili ispred Vlade gdje su jasno zatražili da Vlada ne usvaja na brzinu sklepan ugovor čime je u drugi plan stavljena evropska agenda. A građani žele put ka Briselu, a ne neizvjesnost sa Crkvom Srbije koju Evropski parlament tretira kao “izvođača radova” na Zapadnom Balkanu za potrebe zvanične i nezvanične Rusije.

Diplomatski šamar za Abazovića

Abazović je zbog neobjašnjivog insistiranja da stavi u drugi plan reforme u pravosuđu dobio niz diplomatskih poruka koje se slobodno mogu tretirati kao pravi “šamar”. Prvo je predstavnica Češke države koja predsjedava EU jasno poručila da Temeljni ugovor nije prioritet i nije pitanje koje će ubrzati evropske integracije, a sinoć se zvanično oglasila i Austrija koja je mimo uobičajene prakse reagovala tako što je poručila da ostaje veoma zainteresovana za stabilnost Crne Gore i očekuje da rješavanje odnosa države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve ne dovodi u pitanje stabilnost zemlje niti njen evropski put, saopšteno je nakon sinoćnjeg razgovora predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića sa ministrom vanjskih poslova Austrije Aleksandrom Šalenbergom.

Ovaj poziv je potpuno iznenada došao je na insistiranje austrijskog ministra koji je, inače, juče tokom dana imao susret sa Abazovićem. Očito su u Beču shvatili da njih Abazović ne kapira i da ne razumije da bi svrstavanje Crne Gore na stranu Moskve u ovom trenutku moglo da izazove trajne posljedice na putu za Brisel.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve