Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bojanić: Državna pomoć za MA završila u bunaru, Živković: Vlada šampion u gašenju ekonomije

Prva tačka o kojoj se raspravlja je Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju Montenegro Airlines A.D. Podgorica

Nastavljena je Peta sjednica Drugog redovnog zasijedanja Skupštine.

Prva tačka o kojoj se raspravlja je Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „Montenegro Airlines” A.D. Podgorica.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da je Zakon vezao ruke novoj Vladi koja, kako navodi, nije mogla pomoći toj avio kompaniji.

– 43 miliona državne pomoći, od 155 miliona, koji su uplaćeni Montenegro erlajnzu završili su u bunaru. Od toga nema ništa nazad – kazao je Bojanić u Skupštini.

– Nama je vezao ruke ovaj zakon, odnosno sama ta nezakonita državna pomoć, a nakon toga rješenjem Agencije za zaštitu konkurencije stavljena je van snage, pa mi nismo mogli da damo ni cent pomoći MA – naglasio je Bojanić.

On je istakao da je Vlada bila napadana od svih, u prvom redu poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) “koji su bili najglasniji”.

– Očekivao sam da tu budu poslanici DPS-a Duško Marković, Predrag Bošković i Nikola Rakočević koji su bili aktivni na Tviteru napadima na nas i pitanjem zašto nismo spasili MA. Očekivao sam da će biti tu da učestvuju u raspravi, ali očigledno je Tviter dobar zaklon za junačenje, ali kad treba da se suočimo oči u oči i pokažemo argumente onda treba neko drugi da ih brani. Ali to je njihovo pravo – kazao je Bojanić.

Prema njegovim riječima, ovaj Zakon je ogolio nemoć i urušio malo integriteta koje je imala Agencija za zaštitu konkurencije.

– Devet mjeseci su vagali i nisu smjeli da donesu rješenje koje je toliko očigledno bilo prvog dana kada se pojavio ovaj Zakon, od decembra 2019. godine – kazao je Bojanić.

Taj Zakon, kako je dodao, i dalje pravi probleme, jer 89 izvršnih povjerilaca traže da preko ovog Zakona, dokle god je u pravnom prometu, naplate iz budžeta svoja potraživanja od Montenegro erlajnza.

On je rekao da se traži način da se zaposlenima u MA isplati sedam neisplaćenih plata i doprinosi iz 2017. godine.

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je da je Bojanić imao namjeru da prikaže kako je prethodna administracija bila nesposobna, neznavena sa lošim namjerama prema crnogorskoj ekonomiji i MA.

– Gospodine Bojaniću, Vi i Vaša Vlada ste šampioni u gašenju ekonomije Crne Gore i Vašu znavenost i sposobnost imamo priliku da vidimo u prethodnih godinu dana. Vi ste ministar u Vladi koja je ugasila ovaj nacionalni prevoznik i otvorio novi za koji je rečeno da će koštati nula eura. Vidimo da je taj početni kapital izašao na 45 miliona eura i vidimo da nova avio kompanija bilježi gubitak od tri miliona eura – naglasio je Živković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
!!!
14.12.2021-14:38 14:38

Ima li koji kamikaza u TO Montenegro,da zavrsimo pricu.Pitam za drugaricu?