Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

ZAVRŠENA RASPRAVA Damjanović: Bez rebalansa skoro nemoguća isplata penzija, plata, socijalnih davanja; Poslanici tvrde da država klizi u bankrot

Poslanici će nastaviti rad sjutra kada će se prvo izjasniti o amandmanima, a nakon toga i o samom rebalansu i zaduženju

Skupština Crne Gore je nakon deset sati završila raspravu o rebalansu budžeta i novom zaduženju. Poslanici će nastaviti rad sjutra kada će se prvo izjasniti o amandmanima, a nakon toga i o samom rebalansu i zaduženju.

Rasprava o rebalansu protekla je u konstruktivnom tonu, ali uz oprečne stavove predstavnika Vlade, DF sa jedne i DPS, SD i Demokrata sa druge. Ministar finansija Aleksandar Damjanović saopštio je da je usvajanje rebalansa da bi se do kraja godine moglo bez problema isplatiti zarade u javnom sektoru, penzije i ostala socijalna davanja. On je ocijenio da “javne finansije nijesu u sjajnoj situaciji”, a kao krivca je naveo program Evropa sad koji su usvojili njegovi prethodnici uz podršku DF, URA i Demokrate. Poslanici DPS i SD tvrde da crnogorske javne finansije pred bankrotom, optužujući Vladu i kolege iz DF, Demokrata i URA da su oni politički odgovorni za takvo stanje.

Predlogom rebalansa projektovani su prihodi na 1,93 milijardi eura. Cilj je da ga Skupština usvoji, kako bi se moglo isplatiti vanredno povećanje minimalne penzije, platili dugovi Fonda zdravstva da bi se normalizovalo snabdijevanje ljekovima, isplatio dio uvećanih socijalnih davanja, isplatile vanredno uvećane zarade u zdravstvu i prosvjeti… Predlogom rebalansa je, između ostalog, predviđeno da se zbog rasta troškova za plate, penzije, socijalna davanja i smanjenje prihoda zbog izmjene zakona iz projekta “Evropa sad” i snižavanja akciza na gorivo, deficit budžeta uveća sa planiranih 268 na 438 miliona eura, odnosno za 170 miliona.

Tok rasprave:

Završena rasprava o prijedlogu rebalansa budžeta

Skupština je danas završila raspravu o predlogu drugog rebalansa ovogodišnjeg budžeta, sa predlogom odluke o zaduženju, a poslanici će se o ova dva predloga izjasniti naknadno.

Damjanović: Crna Gora nije pred kolapsom, pravi izazov kreirati budžet za narednu godinu

Ministar finansijaAleksandar Damjanović, u završnoj riječi kazao je da je “pravi izazov kreirati budžet za narednu godinu imajući u vidu složenu situaciju – unutrašnju, geopolitičku…”

Damjanović ističe da Crna Gora “nije pred kolapsom”.

– Pokušavamo da obezbijedimo nesmetano funkcionisanje vitalnih sistema društva do kraja tekuće godine – rekao je on.

Ako rebalans bude izglasan, dodaje da očekuje podršku svih poslanika.

– To je elementarno činjenje odgovornosti. Da se rebalans ne usvoji, u šta ne vjerujem da će se desit, obezbijedićemo funkcionisanje vitalnih sistema – zarada, penzija… jer je to čin elementarne odgovornosti. Pomognite da ovo zajednički uradimo i spremimo ozbiljan budžet za narednu godinu – zaključio je Damjanović.

Živković: Crnogorske finansije su u ambisu

Poslanik DPS-aDanijel Živkovićrekao je da ovo što danas imamo je “finansijski, ekonomski, obrazovno, bezbjednosno, politički, institucionalno, vrjednosno uništena Crna Gora”.

– Ovo je potpuno uništavanje institucija i finansijskog i ekonomskog sistema Crne Gore – kazao je poslanik DPS-a.

Ističe da “nisu krivi samo kreatori određenih programa”, nego oni “koji su dali podršku za realizaciju tih programa”.

– Kada smo iz pozicije opozicije upozoravali – nemojte se upuštati u ovo po cijenu da vladate narednih 10 godina, da koristite budžet za sticanje političkih poena. Jer budžet nije dobro nijedne političke partije. budžet je javno dobro. On nije iskorišćen za to, već za sticanje političkog dobra i partijskog interesa onih koji su pritisli taster za budžet koji nas je doveo doovde – istakao je Živković.

Poručuje da su crnogorske finansije u ambisu.

– One su u rasulu, kolaps, one su u ambisu. Ovo nije slika deprimiranja crnogorske javnosti, nego realna i objektivna slika onoga što se desilo kao rezultat političke neodgovornosti i neozbilnosti, koji nikada više ne smije da se ponovi u politici – naglasio je Živković.

Ivanović: Neko ko ne zna DPS, rekao bi da su opozicija 100 godina

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović je kazao da neko ko ne zna ko je DPS, da bi rekao da su opozcija 100 godina.

– Kritika sadašnjeg ministra, Fonda zdrastva i Montefarma nema nikakvih osnova, jer znamo finansira Fond zdravstva i kako se odatle finansira Montefarm i kako se obezbjeđuju ljekovi i ko je napravio da u Crnoj Gori neko ima toliko moći da snadbijeva Crnu Goru ljekovima – kazao je Ivanović.

Radulović: Morao sam da glasam jer bi me građani kršima gađali

Poslanik DF-a Branko Radulović osvrnuo se na izlaganje poslanika DPS i kazao da su obojica zabrinuti za zdravstveni sistem.

– Krivica je možda ovog ili onog. Morao sam da glasam jer bi me građani kršima gađali da nisam glasao za to. To je bila naša istina – rekao je Radulović.

On je kazao da sve analize ukazuju na to da minimalni budžet treba da iznosi 410 miliona.

– Treba uzeti u obzir i dug Fonda za zdravstvo koji će do kraja godine dostići vrijednost od 70 miliona eura. Vrijeme je velikih izazova u zdravstvenom sistemu zahtijeva značajno odgovorniji odnos cijelog društva, a posebno države – kazao je Radulović

Popović: Crna Gora pred bankrotom, grčki scenario nam se smiješi

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović je kazao da je Crna Gora pred bankrotom.

– Grčki scenario nam se smiješi. Grčki scenario znači da ne možemo da vraćamo zajmove niti uzimamo nove kredite – kazao je Popović.

Popović: U maniru raskalašnih domaćina trošite novac svih građana, kako bi se podmirile želje neostvarenih političara

Poslanica Demokrata Zdenka Popović kazala je da se “u maniru raskalašnih domaćina troši novac svih građana Crne Gore”.

– Kako bi se podmirile želje neostvarenih političara, koji ostvaruju sada želje pa idu na službena putovanja. Povećali su se troškovi reprezentacije, službenih putovanja, imamo zapošljavanja po ugovoru na djelu – ukazala je Popović.

Mitrović Damjanoviću: Manipulišete građanima u susret izborima

Poslanik DPS-a Ivan Mitrović rekao je da je Crna Gora u problemu, te da se iz njega jedino može izaći odgovornom vladom.

– Ne možemo da ne znamo ko je odgovoran za usvajanje budžeta ni 42. Vlade ni 43. Vlade Crne Gore, ne možemo da se ne sjetimo bivšeg ministra Spajića koji je građanima kazao da se zadužuje 750 miliona i da će Crna Gora duži vremenski period biti mirna sa novim zaduženjima – kazao je on.

Ako šta može biti časni odgovor jedne izvršne časti o vršenju vlasti onda je to rebalans budžeta za 2022. godinu.

On je Damjanoviću poručio da od kada je postao ministar afirmiše sve troškove.

– Šaljete građanima lažnu sliku i manipulišete građanima u cilju sticanja političkih poena – u susret izborima – kazao je Mitrović.

On je kazao da bi svakom građaninu trebalo da bude jasno da je ovo bila jedna neodgovorna ekonomska politika i da se Crna Gora nalazi u problemu.

Mitrović: Crna Gora iz problema može izaći jedino sa odgovornom vladom

Poslanik DPS-a Ivan Mitrović rekao je da je Crna Gora u problemu, te da se iz njega jedino može izaći odgovornom vladom.

– Ne možemo da ne znamo ko je odgovoran za usvajanje budžeta ni 42. Vlade ni 43. Vlade Crne Gore, ne možemo da se ne sjetimo bivšeg ministra Spajića koji je građanima kazao da se zadužuje 750 miliona i da će Crna Gora duži vremenski period biti mirna sa novim zaduženjima – kazao je on.

Ako šta može biti časni odgovor jedne izvršne časti o vršenju vlasti onda je to rebalans budžeta za 2022. godinu.

Radunović: Jeftinije prodajemo struju; Sekulić: To se zove zloupotreba službenog položaja

Poslanica DPS-a Dragica Sekulić je kazala da “onaj ko upravlja EPCG mora da obrati pažnju kako se novac troši, zašto su zaustavljene investicije u Rudniku uglja, u EPCG, zašto se samo govorimo o Solaru – a ne o Komarnici, o Govzdu, zašto je zaustavljena izgradnja vjetroelektrane na Brajićima i slično”.

Ona se pita zašto EPCG, kao preduzeće čiji je kapital veći od milijardu, priča samo o izgradnji solarnih panela na kućama.

– Mislim da bi zajedno trebalo to da sagledamo kao problem, a ne da se prepucavamo – kazala je Sekulić.

Ona je poručila da imamo problem koji će da dođe na naplatu i građanima i Vladi i budžetu.

Čim je država donijela odluku da pomogne EPCG sa 15 miliona eura, čim je EPCG prinuđena da traži kredite za likvidnost od komercijalnih banaka, znate kakvi su uslovi kad se traže ti krediti, a ta ista EPCG je odbila kredit EBRD prošle godine za likvidnost, po značajno nižim kamatnim stopama nego što će sada da dobije. Pričam o nezakonitim odlukama i zloupotrebama ovlašćenja – i neka se tužilaštvo time bavi – poručila je Sekulić.

Radunović joj je odgovorio da ne može da vjeruje što priča jer je bila ministar ekonomije.

– Vi odlično znate da nema kiše i vode. Najveći problem u Crnoj Gori su ljetnji mjeseci. Domaćice crnogorske vi nijeste bile ministarke, razumijete li da biste vi plaćali 45 eura i da vam se ne bi poskupila struja, EPCG hiljadu eura kupuje kilovat, i naravno da mora biti u minusu. Dolaze kišni mjeseci, osim ako se desi neko čudo, oktobar, novembar, decembar, svi znaju da će se napuniti akumulacije i proizvoditi struja koja će biti skupo izvožena i stvari će doći na svoje mjesto – kazao je Radunović.

On je rekao da imaju obavezu prema građanima.

Postoji opcija da se naplaćuje struja po tržišnoj vrijednosti, ali građanima ne bi plata bila dovoljna da plate struju.

– Ovo što sada radi EPCG je bajpas da građani mogu da prežive dok se situacija ne stabilizuje. Umjesto da pare koje su nekad išle po privatnim džepovima, danas taj novac služi da se pomogne građanima – kazao je Radunović.

Sekulić mu je kazala da “kad neko prodaje nešto jefitnije nego što smije to se zove zloupotreba društvenog položaja i nanošenje štete privrednom društvu, a ne “socijalna ustanova”.

Radunović: EPCG će ove godine završiti sa 80 miliona dobiti

Poslanik DF-a Slaven Radunović je kazao morao da pobije zlonamjerne tvrdnje o radu Elektroprivrede, Rudnika uglja i slično.

– Potpuno je jasno da se radi o političkom obračunu, a posebno boli kad dolazi od ljudi koji su napravili sve da upropaste razne državne firme – kazao je Radunović.

On je podsjetio da je za 11 mjeseci razvijen program Solari koji je vrijedan preko 30 miliona eura i koji je novi izvor struje u Crnoj Gori od Pive – “a da nije mala hidroelektrana u privatnom vlasništvu”.

– EPCG je sa novim upravljačkim timom vratila u budžet Crne Gore 30 miliona eura, treba li da vas podsjetim da, kad je Rudnik uglja u pitanju, da se navodno prodaje ruda, pa nema za Crnu Goru da se radi o rudi najniže kalorične vrijednosti koju niko neće da kupi, to nećete da kažete. Najviše me pogađa priča o tome da je EPCG prodavala struju 200 eura kad je imala viška, jer je tada bila tolika tržišna cijena, a zaboga mogli su da je uštede pa da je sad prodaju za 800 – kazao je Radunović.

On je kazao da u situaciju kad su skakale cijene da je bilo logično da EPCG proda viškove i zaradi ogroman novac.

– Naime, samo za razliku što nije isporučivala struju KAP-u, nego tu struju prodala, EPCG je da mjesec zaradila onoliko koliko bi joj KAP platio za godinu dana. To je rad ovog menadžmenta – poručio je Radunović.

On je kazao da će EPCG ove godine završiti sa 80 miliona dobiti u najgoroj hidrološkoj godini u istoriji.

Božović: SNP će glasati za rebalans budžeta

Poslanik SNP-a Bogdan Božović je kazao da tu partiju raduje što je predlogom rebalansa obuhvaćemo povećanje penzija.

– Kada saberemo pozitivne stvari koje će donijeti predlog rebalansa, poslanici SNP-a će glasati za – poručio je Božović.

Sekulić: Damjanović mora da podnese dio političke odgovornosti

Za 15 godina stalno ste pričali kako je DPS doveo Crnu Goru do bankrotstva sa zaduženjem oko tri milijarde, a sada treba da polovinu toga treba da zadužimo za dvije i po godine, kazao je poslanik DPS-a Predrag Sekulić.

– Ministre Damjanoviću, zaboravljate da kažete da ste Vi i Vaša partija podržali donošenje lošeg budžeta prošle godine i da se struka tada nije pitala – istakao je Sekulić.

On je ukazao na to da je SNP prošle godine bez riječi usvojila ono što je predlagao bivši ministar finansija Milojko Spajić.

– Morate da podnesete dio političke odgovornosti, to što se sa prethodnim ministrom finansija svađate građanima ne znači ništa. Mislim da nijeste ni jedan ni drugi u pravu, već oni koji su upozoravali i kazali da način na koji radi prethodni ministar radi nije ispravan – istakao je Sekulić.

Mugoša: Naknade za stručno osposobljavanje se moraju isplatiti

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je ukazao na to da su korisnici Programa stručnog osposobljavanja po zakonu trebali da dobiju naknadu do 10. u mjesecu, što se do današnjeg dana još nije desilo.

Mugoša je istakao da oni nijesu dobili ni euro, te podsjetio da je rečeno da problem u ovom slučaju predstavlja hakerski napad na vladinu infrastrukturu.

– Naknade za stručno osposobljavanje se moraju isplatiti, ako je cijela državna uprava dobila zarade, i svi korisnici budžeta, ne može da se slomi na korisnicima ovog programa – poručio je Mugoša.

On je rekao da je u pitanju 2.700 ljudi.

– Ako je problem u sistemu, to se ručno moglo uraditi za par dana, pare u budžetu postoje, molim vas da se to obezbijedi – poručio je Mugoša.

Sekulić: Neodgovornim planiranjem i fingiranjem budžeta došlo do toga da fali 170 miliona

Poslanica DPS-a Dragica Sekulić je kazala da je građanima obećavano sve što su voljeli da čuju, ali da sad nema novca ni za sljedeća tri mjeseca.

– Realnost je da je nečijim neodgovornim planiranjem i fingiranjem budžeta došlo do situacije da nam do kraja godine fali 170 miliona eura – kazala je ona.

Sekulić je ocijenila da su namjerno sakrivani troškova Fonda zdravstva.

– A sa druge strane namjerno su predstavljani nerealno uvećani prihodi po osnovu zakona koji nikad nijesu usvojeni, to je nešto zbog čega bi neko trebalo da odgovara, ne samo politički, već jer je obmanuo građane – istakla je ona.

Šehović: Polako klizimo u bankrot, Radulović je u pravu

Tačno je da su Socijaldemokrate izdejstvovale najniže penzije i povećali naknade pripravnicima, stpendije i kredite studentima, kao i da sam ja bio jedan od onih koji je tražio da se sredi situacija sa lokalnim samoupravama jer im je neko oteo prihode, ali isto je tako tačno da smo to sve uradili uz saglasnost Vlade u tehničkom mandatu, poručio je poslanik SD-a Damir Šehović.

On je rekao da je njegova najvažnija poruka da razumije u kakvoj se ekonomskoj situaciji nalazimo.

– Ako nešto ne promijenimo polako kao društvo klizimo u bankrot, Branko Radulović je u pravu – rekao je Šehović.

Poslanik SD-a je poručio da je ovakva situacija neodrživa.

– Kad smo posljednji put imali situaciju da je deficit javne potrošnje 440 miliona eura? Mislim da će se ministar Damjanović saglasiti da to nije dobar pristup i da bi trebalo da se prema tom pristupu odnosimo tako što ga nećemo ponavljati – kazao je Šehović.

On je rekao da nije u redu da kompletno zaduženje ide za finansiranje tekuće potrošnje, te poručio da je to neodrživo za domaćinstvo i za državu.

Koprivica: Uložićemo amandman da se tokom izborne kampanje zabrani isplata novca iz tekuće budžetske rezerve

Poslanik Demokrata Momo Koprivica ukazao je na to da je ministar finansija Aleksandar Damjanović prisustvovao predaji liste SNP-a i da on učesvuje u izbornoj kampanji poručujući da bi Skupština trebalo da utvrdi da onaj koji učestvuje u izbornim kampanjama nema mogućnosti da državni budžet pretvori u rezervoar za finansiranje izborne kampanje.

– Samo želim da Skupština Crne Gore utvrdi čvrste garancije da onaj koji učestvuje u izbornim kampanjama, iz koje god partije dolazi, nema mogućnosti da državni budžet pretvori u rezervoar za finansiranje te izborne kampanje jer tu nijesu dovoljna obećanja nego čvrste institucionalne garancije – kazao je Koprivica.

On je poručio da će uložiti amandman da se zabrani isplata novca iz tekuće budžetske rezerve fizičkim licima u toku izborne kamapnje i nakon nje.

– Na kraju krajeva, ako želimo instutucionalni pristup, znajmo da se zahtjevi za pomoć trebaju podnositi centrima za socijalni rad, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama i univerzitetima jer se tamo utvrđuje da kli nekome treba pomoć a ne da o tome odlućuju ministri u tehničkoj Vladi po DPS pravilniku, to je anti-institucionalni pristup – kazao je Koprivica.

Damjanović: Neustavno je bilo ukinuti doprinose za zdravstveno osiguranje

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je odgovarajući na pitanja poslanika rekao da je bilo neustavno ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje kroz program “Evropa sad”.

Kako je kazao, neko je zanemario 65 miliona eura zaostatka u finansiranju zdravstva.

Damjanović, printskrin

”Famoznih 400 miliona eura košta zdravstvo u tekućoj godini… Igramo se sa Fondom zdravstva, a sad smo se poigrali do kraja, jer smo uputili građane na privatno zdravstvo perfidno gašeći javno zdravstvo”, rekao je Damjanović.

Govoreći o kapitalnom budžetu, on ističe da je laž da neće biti realizovan.

”To što se od 350 projekata u kapitalnom budžetu nalazi 250 “mrtvih” projekata, o tome trebamo da pričamo kada budemo pravili budžet za 2023. godinu. Kako projekte koje nemaju ni projektnu dokumentaciju ni bilo što, čisto samo stavljamo da bi posle samo nešto mahali da smo tamo nešto uradili a nismo elementarne uslove pripremili”, rekao je Damjanović.

Dodaje da se projekat Starog grada u Ulcinju nastavlja te da je projekcija da će do kraja godine za to biti potrošeno 100 hiljada eura.

Komentarišući navode oko EPCG i otkup akcija, ministar finansija je rekao da je Vlada donijela odluku da svojim sredstvima kupi akcije EPCG koje bi oni morali da unište da ih niko nije kupio.

”Onemogućili smo da se javi bilo ko sa strane i kupi na berzi duplo jeftinije nego što je fer tržišna vrijednost. Bilo je najava – neko bi to mogao da kupi, da uzme 10 odsto akcija za duplo manje novca, da utiče na politiku preduzeća. A onda bi ti isti koji sad lamentiraju zašto smo to kupili, pričali – a što niste kupili, nego ste pustili da vam Elektroprivreda Srbije, Bosne, Albanije itd kupi”, rekao je Damjanović.

Nimanbegu: Podrška rebalnsu zbog penzija, plata, školstva…

Predsjednik i poslanik Force Genci Nimanbegu je kazao da će glasati za rebalans budžeta, zbog odgovornosti prema penzionerim, školstvu, zaposlenima, ali je istakao da sa nekim djelovima rebalansa nije saglasan.

Nimanbegu, printskrin

Kazao je da je bilo previše zakona koji se nisu bazirali na realnom finansijkom planiranju.

“Stiče se utisak da i građani mogu vjeovati da iz budžeta moze dati 100-500 eura jer to traže. Da bi im dali novac potrebno je zaraditi novac, a to ne možemo zaduženjem nego ekonomskim rastom”, rekao je Nimanbegu.

On je kazao da je glasao za Budžet za 2022. zbog nekih investicija kojih u rebalansu nema.

Šehović: Uprkos ozbljnim upozorenjima, neko je pričao bajke, SD neće podržati rebalans

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović rekao je da danas imamo rezultat kakav jeste, napominjući da su upozoravali da se ne igra sa doprinosima za zdravstveno osiguranje.

”Jesmo li rekli da je neodogvorono igrati se sa ozbijnim stvarima zarad populizma i nečijih političkih poena. Jesmo li rekli da je šarena laža priča o pojedinim fiskalnim unaprijeđenjima, jesmo li govorili da će fiskalni efekat po osnovu neprijavljenih prihoda biti nula eura. Govorili su da će prihodovati strašan novac od oporezivanja igara na sreću, pa se ni to nije desilo”, kazao je Šehović.

Šehović, printskrin

Kako kaže, uprkos vapajima i ozbiljnim upozorenjima od strane međunarodnih eksperata, “neko je pričao bajke”.

”Mi imamo situaciju da su javne finansije države bačene na koljena”, istakao je lider SD-a.

On je kazao da SD neće “peglati tuđe sistemske promašaje” glasanjem prijedloga o rebalansu.

”Stepen ekonomskih problema ne može riješavati nijedna tehnička vlada, nama trebaju vanredni izbori i četvorogodišnja vlada koja će da zasuče rukave i naše rješenje propasti javnih finansija”, istakao je Šehović.

Radulović: Želim da budem potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku

Branko Radulović iz PzP-a kazao je kako je trenutno stanje posljedica “jednog nezrelog projekta” koji se nazivao “Evropa sad”.

”Ja sam glasao za njega, a Nebojša Medojević me pitao – kako možeš da glasaš. Odgovorio sam mu – kako moram. Jer, to je opilo gladni dio građana Crne Gore. I sada smo mi u strašnom problemu”, konstatovao je.

Printskrin, Radulović

“Evropa sad” je, dodao je, najviše pomogla Vučićevu ekonomiju, jer je u drugom kvartalu prošle godine drastično porastao uvoz u odnosu na isti period lani.

”Dva puta sam odbio da budem ministar, a sada hoću i nudim se da budem potpredsjednik Vlade za ekonomiju, a Vi (Damjanoviću) sa mnom ministar finansija”, dodao je.

Konatar: Rebalans potreban zbog izdataka za udžbenike, rast penzija, dječije dodatke…

Šef poslaničkog kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar ocijenio je rebalans budžeta neophodnim.

Kao razlog za to navodi neophodnost isplata penzija kao i njihovo povećanje, ali i zbog planiranja izdataka za dječije dodatke, bepslatne udžbenike, naknade za majke sa troje i više djece…

Dodao je da se rebalansom konačno predviđa novac za uvećenje državnog kapitala.

Koprivica: Rebalans koncipira predizborni budžet za dvije partije u Vladi

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da rebalans predlaže Vlada koja je izgubila i koja kao takva ne podliježe kontroli.

”Ova Vlada uzurpira funkcije izvršne vlasti, a tome je doprinio i predsjednik Crne Gore, kada je odbio mandatara. Imamo situaciju da Vlada ne dolazi na premijerski sat, a ima tendenciju da vrši vlast u što dužem periodu. Ova Vlada je toliko trajala da nije uspjela ni budžet da predloži, ali predlaže dva rebalansa u ovom kratkom periodu”, kazao je Koprivica.

Koprivica, printskrin

On je poručio da “odumire budžetska demokratija” jer Vlada koja je izgubila predlaže kako će se trošiti novac građana.

”Imamo jasne naznake da se budžet pokušava pretvoriti u rezervoar za finansiranje političke kampanje. Tako je radio bivši režim na čelu sa DPS-om”, kazao je Koprivica.

On je rekao da su budžetom predviđena socijalna davanja pred izbore što je praksa prethodne vlasti.

”Kome i na osnovu kojih procedura se isplaćuju ta davanja. Sredstva ne dobijaju svi, procjenjuje se na osnovu bliskosti sa određenim partijama. Sve se radi suprotno zakonu, dešava se zloupotreba u budžetskom sistemu, mi ćemo predložiti amandman kojim će se zabraniti isplata sredstava fizičkim licima u toku izborne kampanje”, kazao je Koprivica.

Ivanović: SNP će podržati predlog rebalansa budžeta

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da će ta partija podržiti predlog rebalans budžeta zbog interesa građana.

Ivanović, printskirn

On je kazao da su podaci da je bankarski sistem stabilan i likvidan dobar signal kada se bude pregovaralo o zaduživanju.

Ivanović očekuje da poslanici imaju aktivnu ulogu pri kreiranju budžeta za narednu godinu.

Ivanović: Cijene obveznica na istorijskom minimumu

Za ove dvije godine, dvije vlade Crnu Goru gurnule su u najgore siromaštvo a to je dug, ocijenio je poslanik DPS-a Petar Ivanović.

Kako je kazao, tržište nam poručuje da danas Crna Gora nema novca u državnoj kasi.

”Jer da ima, ne bi vodili raspravu o zaduženju i rebalansu. Cijena obveznica koju je tajno, ali organizovano emitovala 42. vlada danas dostiže minimum. Trendovi su zabrinjavajući, na to se ni sadašnja ni prošla vlada nisu osvrnule”, kazao je Ivanović.

Dodaje, da je sezona bila slaba i kratka, da investitori odlaze, a neki i tuže državu.

”Produktivnost rada je u padu, poslovni ambijent pogoršan, zdravstveni sistem pred kolapsom… ”, dodaje Ivanović uz ocjenu da je nezaposlenost povećana.

Đurović: Amandmane ćemo prebaciti za budžet za 2023. godinu

Dejan Đurović iz DF-a kazao je da su oni nagovještavali da postoje nedostaci u prihodnoj i rashodnoj strani tekućeg budžeta.

”Na prihodnoj strani nisu ostvarena 54 miliona, ona su predviđena a nije bilo zakonskog osnova da se prihoduju”, kazao je.

Ukazivali su, kako kaže, bivšem ministru Spajiću da nema osnove da će na osnovu zakona koji ni danas nisu usvojeni biti prihodovano određeni broj sredstava u budžet.

Kako je kazao, jedan od razloga manjka u budžetu je i smanjenje akciza na gorivo.

Đurović je kazao i da će u dogovoru sa ministrom Damjanovićem amandmane, koje su planirali za rebalans budžeta, ipak prebaciti na budžet za 2023. godinu.

Ti amandmani odnose se na investicije predviđene za sjever Crne Gore.

Ivanović: Obje vlade gurnule Crnu Goru u siromaštvo

Za ove dvije godine, dvije vlade Crnu Goru gurnule su u najgore siromaštvo a to je dug, ocijenio je poslanik DPS-a Petar Ivanović.

Ivanović, printskrin

Kako je kazao, tržište nam poručuje da danas Crna Gora nema novca u državnoj kasi.

”Jer da ima, ne bi vodili raspravu o zaduženju i rebalansu. Cijena obveznica koju je tajno, ali organizovano emitovala 42. vlada danas dostiže minimum. Trendovi su zabrinjavajući, na to se ni sadašnja ni prošla vlada nisu osvrnule”, kazao je Ivanović.

Dodaje, da je sezona bila slaba i kratka, da investitori odlaze, a neki i tuže državu.

”Produktivnost rada je u padu, poslovni ambijent pogoršan, zdravstveni sistem pred kolapsom…”, dodaje Ivanović uz ocjenu da je nezaposlenost povećana.

 Damjanović: Bez rebalansa skoro nemoguća isplata penzija, plata, socijalnih davanja…

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je sadašnji period odabran za predlog o rebalansu budžeta da bi imali bolji uvid u brojke nakon turističke sezone.

”Za nas je mnogo veći izazov od ovog rebalansa budžet za 2023. godinu. Pozivam Skupštinu da vezano za taj budžet radimo drugačije. Mi moramo definisati prioritete za prihodnu i rashodnu stranu jer neće biti lak za sastaviti. On mora biti stabilan za izvršenje za narednu godinu, za razliku od ovoga koji sada moramo da mijenjamo”, kazao je.

Damjanović, printskrin

Uprkos, kako kaže, političkoj i institucionalnoj nestabilnosti, potrebno je naći konsenzus kako bi zajedničku odgovornost podnijeli za dobro države i građana.

”Kakva god bude odluka oko rebalnsa, garantujem da ćemo učintii sve da imamo isplatu svih davanja, penzija, socijalnih davanja, zarada, iako bi to bila skoro nemoguće situacija ako se ne izglasa rebalans”, istakao je.

Dodaje da je tekućim budžetom planirano da državi nedostaje 560 miliona eura za tekuću godinu.

”Rebalansom to preciziramo na 755 miliona koliko realno nedostaje. Bio je planiran deficit nešto više od pet procenata i sada je oko osam procenata, to je naša konzervativna procjena na osnovu rasta privrede. Očekujemo da će se rast BDP-a povećati pa bi deficit bio manji”, navodi Damjanović.

Kako je kazao, nedostajuća sredstva Fonda za zdravstvo su 36.8 miliona eura.

”Dali smo sedam miliona iz tekuće rezerve kako bi zaobišli ozbiljne probleme i poslijedice. Time smo ispravili nepravdu prema FZ koju je nanio budžet predložen od bivšeg ministra. On je opredijelio malo sredstava Fondu iako je znao da on mora potrošiti najmanje 65 miliona eura koliko mu je više traženo nego što su sredstva koja su opredijeljena. To je dovelo do kolapsa u smislu snabdijevanja ljekovima, prosto kao da je neko namjerno htio da gurne ovaj sistem ka privatnom zdravstvu”, istakao je.

Dodaje i da nedostaje 36 miliona za potrebe fonda PIO, od čega 21 milion za nedostajuća sredstva za tekuću godinu za penzije nakon dva usklađivanja i za podršku najugroženijim penzionerima.

”Penzioneri su podnijeli teret takozvanih reformi i mi im moramo olakšati. Teret je podnijelo i zdravstvo i prosvjeta, ali i lokalne samouprave. Mi smo iz državnog budžeta 50 miliona premijestili u Opštine, odluka je bila jednoglasna i to je jedan od suštinskih razloga zašto imamo rebalans, jer to su stavke koje se ne mogu nadomjestiti osim kroz njega”, kazao je.

Dodaje i da imamo nedostajuća sredstva za zarade – sektor prosvjete 19 miliona, zdravstva sedam miliona i ostali sektori…

”Za zakon za majke sa troje i više djece imamo sedam miliona nedostajućih sredstava, za lica zaposlena u rudarsko-metarluškoj industriji šest miliona, subvencije tri miliona, nezaposlena lica – milon i to je već nekih 120 miliona. Definisana su i sredstva od 25 miliona za uvećanje kapitala državnih preduzeća, to je pokušaj rješavanja akutnih problema od Igala i Meljina pa do Plantaža, imajući u vidu pokušaj da zaokružimo puno vlasništvo unutar Luke. I naravno, sredstva za zaokruženje poslovnih prostora za koji nedostaju sredstva, objekat veliki preko puta Milenijuma za potrebe državnih organa i još dva objekta, kako bi trajno riješili pitanje zakupa gdje odvajamo više miliona svake godine, a u trendu rasta bi odvajali mnogo više”, kazao je Damjanović.

Kako je kazao, njegova Vlada nije podnijela Skupštini nijedan akt koji bi doveo do dodatne potrošnje, izuzev predloga o smanjenju akcize kako bi se olakšalo građanima.

”Ta mjera je produžena do 1. novembra u očekivanju stabilizovanja tržišta”, rekao je Damjanović.

 Usvojen dnevni red

Rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu i Prijedlog izmjena odluke o zaduženju za ovu godinu je objedinjena, saopštila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Nakon toga, glasovima poslanika usvojen je dnevni red.

Predlogom rebalansa projektovani su prihodi na 1,93 milijardi eura.

Cilj je da ga Skupština usvoji, kako bi se moglo isplatiti vanredno povećanje minimalne penzije, platili dugovi Fonda zdravstva da bi se normalizovalo snabdijevanje ljekovima, isplatio dio uvećanih socijalnih davanja, isplatile vanredno uvećane zarade u zdravstvu i prosvjeti…

Predlogom rebalansa je, između ostalog, predviđeno da se zbog rasta troškova za plate, penzije, socijalna davanja i smanjenje prihoda zbog izmjene zakona iz projekta “Evropa sad” i snižavanja akciza na gorivo, deficit budžeta uveća sa planiranih 268 na 438 miliona eura, odnosno za 170 miliona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
GRAĐANSKI
29.09.2022-03:46 03:46

“POLAKO KLIZIMO U BANKROT” – pa to je bio cilj Vlade bivšega premijera (onoga vjerskoga manijaka – pośetioca zagrobnoga svijeta i “one dimenzije”, a sve to najvjerovatnije kad se dobro opljani, tj. kad ga alkoholom ubije pod oba krila) i ove vucibatine od odrtoga dripca Dritana.
Državu dovesti do bankrota, doklen se oposle stvari za “srpski svet”.
Potlje, ekonomski bačena na koljena Crna Gora postaje zavisna od “stpskog sveta” – prosila bi za bijedinju i ponižsvajući opstanak.