Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Pejović: Htjeli smo da pokrenemo prijavu za prekršaje protiv popisivača, ali je tužilaštvo već reagovalo

Nakon što je otkriveno da je 16 popisivača koristilo ''piši-briši'' olovku reagovalo je nadležno tužilaštvo. Obaveza Popisne komisije je da kaže ko je predlagao te popisivače, saopštio je danas direktor Uprave za statistiku MONSTAT Miroslav Pejović na četvrtoj sjednici Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa

Direktor MONSTATA Miroslav Pejović na sjednici Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa kazao je da je 47 domaćinstava odbilo popis, 138 domaćinstava popisna komisija mora izaći na teren i pokušati ubijediti građane da učestvuju u popisu.

“20 opština nijesu prijavile nepravilnosti. U Podgorici je malo komplikovanija situacija. Dinamika u Budvi je slabija nego u drugim opštinama, ali s obzirom na najavljenog perioda popisivanja imaćemo dovoljno vremena da popis realizujemo”.

Poslnaik SD-a Nikola Zirojević kazao je da se ispostavilo kao tačmno da je 16 popisivača koristilo piši briši olovke, te da je ohrabujuće što su isključeni iz kampanje.

“Provjerava se još 6 popisivača. Postoji sumnja da se dešava nešto organizovano imajući u vidu da su ti popisivači obučeni kod jednog instruktora. Ovo već upućuje da postoji organizovanje djelovanje i da bi smo imali problem sa vjerodostojnošću podataka”.

Zirojević je pozvao da se dobro provjere svi popisni listovi.

“Nije nimalo naivan situacija i sa ovim se ozbiljno treba pozabaviti”.

Pitao je i da li postoji mogućnost da se dođe do specifikacije softvera.

Pejović je naveo da ne zna zašto Vlada krije specifikaciju.

“Specifikacija s izvještajem je dostavljena dan prije početka popisa. U utorak je održan sastanak komisije, gdje se nastavio rad na izradi tenderske dokumentacije. Tender će poeti otvaranjem budžeta naredne godine”, kazao je Pejović.

Pejović je naveo da su htjeli da pokrenu prijavu za prekršaj te da je prije pola sata kontaktiran od strane Odjseka za suzbijanje kriminala i korupcije i tužilaštva i u obavezi su da do sjutra dostave originale popisnica za sve slučajeve gdje se sumnja da je prekršen zakon.

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković je kazala da su kod tri popisivača nađene izmjene u odnosu na kopiju koju su utvrdili državni instruktori tokom kontrole obilaska domaćinstava, ali nijedna se nije odnosila na etničko-kulturološke karakteristike.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević pozvao Tužilaštvo da radi posao iz njegove nadležnosti.

“Ovdje se ne može utvrditi da MONSTAT i opštinske komisije imaju učešće u problemu. Popisničari su dio problema. Odbor mora utvrditi metodologiju princip i proces utvrđivanja podataka. Utvrdićemo način na koji će se prikupljeni podaci provjeriti nakon njihovog prikupljanja, a prije unošenja u bazu podataka. Na kraju popisa  svakako ćemo imati softver za provjeru podataka”.

Slađanu Kaluđerović ia SNP-a zanimalo je da li popisivače, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, imaju nešto zajedičko što ih veže, ili su to individualni slučajevi.

Kopredsjednik Odbora Darko Dragovic iz PES-a je pitao koje su indicije koje su im ukazale da se ta olovka koristi.

Zamjenica direktora MONSTATA Snežana Remiković je rekla da su tu informaciju čuli na sjednici odbora kada je na to ukazao Zirojević, te da su dali nalog instruktorima da to provjere.

Vladislav Bojović DNP-a je rekao da Monstat nema kapacitet da utvrdi da li je to organizovano i da li je neko podmetnuo popisivaču tu olovku, već da je to posao za Tužilastvo.

Jovan Vučurović iz NSD-a je rekao da isključivo tužilaštvo treba da se bavi slučajem oko korišćenja olovaka piši-briši te da u odnosu na broj popisanih, zanemarljiv je broj  nepravilnosti.

“Čini mi se da će stanovništva biti manje nego što nas je bilo 2011. i to je jedna tužna činjenica”.

Pejović je istakao da je simptomatično da kod jednog instruktora koji je isključen, imamo šest popisivača.

Suljo Mustafić iz BS-a kazao je da su tražili produženje popisa stanovništva.

“Predložili smo da to bude 28. decembar, jer je jako važno da popišemo sve one koji na to imaju pravo, pripadnike svih vjera i nacija”.

Član popisne komisije Ulcinj Resulbegović kazao je da, od početka popisa do juče, u Ulcinju nije bilo nepravilnosti.

“17.863 je popisanih stanovnika do sad. 89.6 odsto”.

Član popisne komisije iz Bara Dušan Raičević  kazao je da se popis realizuje u 335 popisnih krugova, do sada je popisano 40 717 lica što, kako navodi,  govori da su već ispunili broj popisanih lica iz popisa 2011. godine.

Predstavnica Popisne komisije Glavnog grada Slađana Anđušić kazala je da su prije dvije noći donijeli odluku da se njih 16 popisivači koji su koristili spornu “piši brišu” olovku isključe iz procesa, te da će im večeras biti dostavljeni prekidi ugovora.

“Prigovora građana nema značajnijih, uglavnom se odnose na komunikaciju sa popisivačima”, navela je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve