Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Mekalister: Usporen evropski put CG, vjerujemo da ćete prevladati podjele; Milatović: Postoji volja, što ranije nije

Sjednica Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovao je na sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Dejvid Mekalister, presjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta pozdravlja usklađenost vanjske politike Crne Gore sa Evropskom unijom.

“Nažalost, došlo je do političkih tenzija i polarizacije i do političke i institucionalne krize prošle godine što je usporilo napredak na evropskom putu. Vjerujemo da ćete uspjeti prevladati blokade i podjele i ostvariti značaj napredak u pogledu zakašnjelih reformi, posebno u oblasti vladavine prava. Tu možete računati na našu podršku”, poručio je Mekalister.

Crna Gora želi da ubrza evropski put, poručuje predsjednik Milatović.

“Premoćno sam pobijedio na izborima jer sam predstavio viziju Crne Gore kao članice EU”, kaže Milatović.

Crna Gora je postala demokratija 2020., rekao je Milatović evropskim poslanicima.

“Crna Gora je bila predvodnica iako ne volim tu riječ jer ako ste predvodinik 12 godina, onda nema smisla… Moj dolazak je povezan sa ciljem da dovršimo tu fazi i da uđemo i fazu kad postajemo punopravna članica za 4, 5 godina”, poručio je Milatović.

Uvjeren je da Crna Gora može biti priča o uspjehu i svjetlu na kraju tunela za zemlje regiona.

Nakon smjene režima, postoji nova generacija političara vkoji su stvarni Evroljani, dodaje on. “Zato smatram da trenutno postoji volja koja nije postojala proteklih godina”, navodi Milatović.

U prošlosti, stvari u Crnoj Gori nisu funkcionisale, što je pisalo i u izvještajima EK, saopštio je Milatović.

“Pokrenuo sam politički dijalog kako bi uspostavili konsenzus za bitna pitanja, kao što je naimenovanje u sudstvu”, ističe predsjednik države.

Parlament će, kako kaže, biti konstituisan naredne sedmice i onda će, najavljuje, razgovarti sa svim strankama i odlučiti kome da da mandat. Vjeruje da će Vlada biti proevropska i da će zajedno sa njim i parlamentom sprovoditi reforme.

“Agresivnije ćemo raditi na ostvarenju ciljeva kako bi postali članica EU prije 2027. ili 2028. Cilj je ambiciozan ali realan”, poučuje Milatović.

Brojna pitanja europoslanika

Učinite ono što treba, poručuje Crnoj Gori europoslanik Vladimir Bilčik. “Potrebno je da za ključne promjene imate stabilnu parlamentarnu većinu”, ukazuje on. Važno je da Crna Gora krene prema Evropskoj uniji i da poštujete preporuke Venecijanske komisije što do sada nije uvijek bio slučaj”, kaže Bilčik.

Poslanica EP Viola fon Kramon kaže da “Milatovićev prethodnik, Milo Đukanović, nije imao pozitivnu ulogu u borbi porotiv kriminala.”

“Postoji li mogućnost da Milo Đukanović i njegovi najbliži budu dio kaznenog progona”, pitala je fon Kramon. Milatović to nije komentarisao.

Milatović kaže da građani ne vjeruju institucijama i da to mora da se promijeni. Građani shvataju da dolazi do promjena i raste im povjerenje, dodaje.

Europoslanike je zanimalo kakav će biti odnos Crne Gore i Srbije.

“Srbija je naš susjed, s njima najviše trgujemo, Srbija je za nas vodeće turističko tržište i jedan od pet top ulagača… ona je naš ekonomski partner. Razumno je da sa njima imamo razumne ekonomske odnose. Sa njima nemamo diplomatske odnose”, pojašnjava on.

Đukanović je, navodi Milatović, temu crkve uveo u političku stvarnost. “O tome se sad ne razgovara u dnevnoj politici jer se bavimo vladavinom prava, EU integracijom…”, rekao je Milatović.

Rekao je da je “napad na njega na Cetinju tokom predsjedničke kampanje bio najverovatnije povezan sa bivšim režimom”.

Zalaže se, kaže, za Berlinski proces i to je prioritet. Otvoreni Balkan je probudio Berlinski proces, smatra Milatović.

Bilo bi dobro odgoditi izvještaj o napretku na nekoliko sedmica kako bi novi vlada i parlament imali više vremena, kazao je Milatović europoslanicima.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
18.07.2023-11:27 11:27

A koga ti lazes pogani nevaljala,nije ranije volja posatojala,ne sa tobom i takvima i tvojom SPC smradu usmrdjeli,ciji si predsjednik moj nijesi sigurno dok tako lajes sram te bilo.

OLUJA 95
18.07.2023-11:48 11:48

Pitaju neki iz srbistana kada će otpočeti rad Nar vlade kod nas ,jer oni ne govore Šipak osim što se oni sa vaginalnim ustima izlanuo od muke sto mu četnici ne ulaze u ministre a rusi traze od njega da “DELUJE”

RIR
18.07.2023-17:05 17:05

…u EP komisiji na ispitivanje ,ne reče da je moguci “napad “ na CT, njegova želja za ustolicenjem NEDOSTOJNOG i izjava “ŠTA ako pogine 10 Crnogoraca -samo da se ustoliči” …nego možda DPS
počeo je fino u EP da laže i insinuira …što nas sve čeka od ovog nedoraslog Preśednika …