Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović položio zakletvu: Biću istinski predsjednik svih građana

Milatović je rekao i da Crna Gora neće odstupiti od pravaca i opredjeljenja koja podrazumijevaju našu zemlju kao dio EU

Novoizabrani predsjednik Jakov Milatović položio je zakletvu, čime je i zvanično postao novi predsjednik Crne Gore.

”Zaklinjem se da ću dužnost Predsjednika vršiti odgovorno, časno i odgovorno, po Ustavu i zakonu”, rekao je Milatović.

Milatović je u govoru nakon polaganja zakletve rekao da osjeća posebnu čast i ponos što danas pred poslanicima polaganjem zakletve preuzima dužnost predsjednika Crne Gore.

”Smatram privilegijom ali i najvećom odgovornošču što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen ikoju beskrajno volim, u čije temelje su utkale generacije mojoih predaka znojem i krvlju, osvajajući njenu slobodu i braneći pravo na njeno postojanje. Da sam mogao da biram, rodio bih se bas ovdje na najljepšem parčetu zemlje, ušuškanom između mora i kamena, na vječitoj raskrsnici između istoka i zapada”, rekao je Milatović.

Kazao je da će biti istinski predsjednikh svih građana, nezaviso od njihove nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti.

”Smjena političkog establišmenta i konsolidacija naše demokrartije budi optimizam da ćemo u narednom peridoe sa puno više zajedništava rješavati otvorena pitanja koja su od vitalnog značaja za budućnost Crne Gore”, rekao je on.

Kazao je da će raditi na pomirenju u Crnoj Gori, jer, kako je rekao jedino pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora.

Dodao je da je institucionalni sitem, kreiran po mjeri jedne partije nije izdržao izazove koje je donijela promjene vlasti.

”Iz takvog isksustva smo izvukli značajne poruke, koje će nam poslužiti ce nam da stvorimo jake institucije koje će biti garant pravne sigurnosti naših građana”, rekao je Milatović.

Tvrdi da će još posvećenije raditi na kreiranju održivog ekonomskog modela sa fokusom na kapitalne projekte i otvaranju novih i bolje plaćenih radnij mjesta, dodajući da će u međarocnim aktivnstima usmjeriti pažnju na ekonomsku promociju Crne Gore.

Milatović je rekao i da Crna Gora neće odstupiti od pravaca i opredjeljenja koja podrazumijevaju našu zemlju kao dio EU.

”Globalni kontekst determinisan ruskim napadom na Ukrajinu, ne smije i neće biti odstupanja od naših pravca i opredjeljena koja podrazumijevaju Crnu Goru kao dio EU porodice. To smo pokazali, jasno se određujući prema bezbjednosnim izazovima. Za mene ne postoji dvojba oko toga gdje pripadamo – pripadamo Evropi koja je ujedinjena u njenoj različuitosti”, dodao je on.

Crna Gora će, kako je rekao, nastaviti da odlučno korača ka ispunjenju glavnog političkog cilja.

Kao predsjednik, kaže Milatović, doprinosiće unapredjenju dobrosusjedskih odnosa.

”Usvajanje EU sistrma vrijednosti i približavanje regiona EU najbolji je lijek protiv reafirmacije destruktivnih politika prošlosti. Berlinski proces ostaje glavni most izmedju ZB i Brisela čija je revitalzacija od izuzetnog značaja”, dodao je Milatović. Rekao je i da će podržati regionalne inicijative koje mogu imati

Rezimirajući svoj govor, Milatović je rekao da mandat započinje sa željom da da “puni doprinos daljem demokratskom razvoju države, istitucionalnoj stabilizaciji i ekonomskom napretku.

”U okviru nadležnosti koje su mi date Ustavom i Zakonom nastojaću da budem faktor pomirenja i zajedništva na korist svakog gradjaninja i društva u cjelini ali biću i korektivni faktor, usmjeravajući društvene procese ka daljoj demokratizaciji Crne Gore”, dodao je on.

Tvrdi i da građane neće dijeliti na one koji su mu dali glas i na one koji su drugačije mislili.

”Od prvog dana razmišljaću, kako će izgledati poslednji dan mog mandata kada budem sabirao djela koja ću ostaviti za sobom. A najveće djelo biće bogata demokratska Crna Gora. Zaklinući se danas dajem zavjet da ću edano raditi za boljitak Crne Gore i kao prvi među jednakima stajati na braniku njenog ustvno pravnog poretka. Živjela Crna Gora”, zaključio je Milatović.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da su se danas okupili kako bi Milatović položio zakletvu.

Ustav je utvrdio polaganje zakletve, ali iako zakletvu čine riječi ona i našoj Crnoj Gori nije samo riječ. U Crnoj Gori, onoj njegoševskoj, riječ je bila i trrba da ostane tvrđa od kamena ša čak ji ovog crnogordkog – rekla je ona.

Zakletva je, kako je rekla, uzvišenija od svih drugih riječi.

”Zato očekujem da javno izgovorena riječ i obaveza ima i težinu i ozbiljnost i odgovotrnost”, rekla je ona.

Tok događaja mogli ste da pratite na portalu AKTUELNO
12:30 Predsjednik Jakov Milatović položio zakletvu.

Nakon što je položio zakletvu, Milatović je kazao da mu je čast što će biti predsjednik Crne Gore, zemlje u kojoj je rođen i koju beskrajno voli.

“Biću istinski predsjednik svih građana nezavisno od njihove nacionalne i vjerske pripadnosti”, kazao je on.

On je poručio da su pred njim i ostalim donosiocima odluka veliki zadaci koje će izvršavati u slobodnijem ambijentu.

“Eliminisanje unutrašnjih podjela, izgradnja jakih i nezavisnih institucija, afirmacija ljudskih prava, nepristrasna distribucija pravde, društvo jednakih šansi, kao i uspostavljanje održivog ekonomskog modela zahtijevaće punu posvećenost kako donosilaca odluka, tako i onih koji te odluke izvršavaju”, kazao je on.

12:25 Predsjednica Skupštine Danijela Đurović otvorila je sjednicu, nakon čega je intonirana himna Crne Gore.

“U Crnoj Gori zakletva je nešto više i uzvišenije od svih drugih riječi i zato očekujem da u demokratskom napredovanju Crne Gore javno izgovorena riječ i obaveza svakog zvaničnika ima težinu, ozbiljnost i odgovornost”, kazala je Đurović.

12.22 – Svečana sjednica počela intoniranjem državne himne. 
12:17 Očekuje se početak sjednice.
12:11 Novoizabrani predsjednik Jakov Milatović u pratnji supruge stigao je u Skupštinu, a njega je na platou dočekala predsjednica Parlamenta Danijela Đurović.
12:07 Na inauguraciju je stigao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

12:01– Predsjednica Kosova Vjosa Osmani došla je na inauguraciju novoizabranog predsjednika. Prisutna je i članovi Predsjedništva BIH Željka Cvijanović i Željko Komšić.

11:57- Na inauguraciju Jakova Milatovića stigao je i dosadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
20.05.2023-11:52 11:52

Inauguracija je kovanica dvije rlječi od ina i uguracije.

Roko
20.05.2023-12:14 12:14

Vučko av av glavni gost

Gogo
20.05.2023-12:15 12:15

Trt Milojko

Neko tamo
20.05.2023-12:33 12:33

Nije moj predsjednik

Al sta je ovo svetosavska kopilad ne slave

Kotor
20.05.2023-12:37 12:37

Mali miš
Veliki lav
Pogodite ko je ko??

Anonim
20.05.2023-12:40 12:40

Predsjednica Skupštine odabrala ispravnu boju odjeće

Rajko
20.05.2023-12:58 12:58

Moj nisi i ne zanim me tvoja zakletva.
Mnogo si mali po svemu.
Biće tek sad kako tata Vučko kaže.

tivatski58
20.05.2023-13:47 13:47

SVETOSAVCI SU BOLESNI. MILATOVIC JE CETNICKI PREDSJETNIK MNE

Posmatrač
20.05.2023-14:01 14:01

Kako se i Vučić dovuko,pih

Đžigi Bau
20.05.2023-15:23 15:23
Reply to  Posmatrač

Verovatno avionom vlade RS,

COL
20.05.2023-17:08 17:08

Oće li bit uspješna zakletva bez onoga na kraju ,,tako mi bog pomogo”…