Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Damjanović: Nedostaje 600 miliona za narednu godinu; Konjević: Abazović ne bi bio u Vladi da nije bilo DPS-a

''Ne možemo znati kakva će biti kretanja tokom drugog dijela godine, dragocjeni će biti rezultati u turizmu, ali već sad moramo da razmišljamo o sredstvima koja nedostaju za ovu i narednu godinu. Procjena je da će nam za narednu godinu nedostajati oko 600 miliona i procjena je da se polako plaća ceh jednog dosta problematičnog ponašanja ranijih administracija'', objasnio je Damjanović.

Vlada Crne Gore održala je danas sjednicu, na kojoj je usvojeno niz informacija koja se odnose na turističku sezonu, ali i stanje javnih finansija. U oblasti javnih finansija resorni ministar Aleksandar Damjanović iznio je niz pesimističkih informacija, ali je to otišlo u drugi plan zbog vrlo neprimjerene reakcije premijera Dritana Abazovića na brojke koje su saopštene. Pogledajte OVDJE kako je Abazović reagovao dok je Damjanović govorio.

Premijer je na samom početku sjednice čestitao ministru unutrašnjih poslova na jučerašnjoj akciji Florida i ministru zdravlja Dragoslavu Šćekiću na pokretanju važnih infrastrukturnih projekata. Takođe, apelovao je da se izmijeni pravilnik koji je potreban da bi se naše vozačke dozvole priznale u Njemačkoj.

Đurović: Na današnji dan 171.344 turista u Crnoj Gori

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović iznio je podatke o turističkoj sezoni, kazavši da su svi naši veći hoteli gotovo u cjelosti popunjeni te da je na današnji dan 171.344 turista u Crnoj Gori.

“Mislim da Crna Gora opravdava svoju ljepotu i da smo jedna atraktivna destinacija, nadam se na ćemo do kraja ljeta imati još bolje rezultate”, kazao je Đurović.

Abazović je napomenuo da danas počinju direktni letovi između Crne Gore i Saudijske Arabije te da imamo jednu veliku šansu.

“Biće prostora da se investira u našu državu. Zaboravite ratna dešavanja, agresije, jedino mi sami možemo to da upropastimo”, kazao je Abazović i dodao da će u septembru odrediti sredstvaza svaku opštinu na sjeveru, kako bi mogla da realizuje jedan kapitalni projekat.

Ministarka evropskih poslova Jovana Marović navela je da je završena procedura o uključivanju nevladinog sektora u pregovaračke radne grupe.

Damjanović: Nedostaje 600 miliona za sljedeću godinu

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da u ovom resoru nema baš mnogo dobrih vijesti.

“Napravili smo smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period od 2022-2025. godine, ali da treba oprezno da pristupimo realizaciji budžetske politike. Rad na novom budžetu traje, rebalans je planiran za septembar”, naveo je Damjanović.

Apelovao je i da svi urade sve kako bi se unaprijedio i sačuvao životni standard.

“Ne možemo znati kakva će biti kretanja tokom drugog dijela godine, dragocjeni će biti rezultati u turizmu, ali već sad moramo da razmišljamo o sredstvima koja nedostaju za ovu i narednu godinu. Procjena je da će nam za narednu godinu nedostajati oko 600 miliona i procjena je da se polako plaća ceh jednog dosta problematičnog ponašanja ranijih administracija”, objasnio je Damjanović.

Ministar odbrane Raško Konjević je istakao da, ako je dobro shvatio, za ovu godinu 270 miliona i za sljedeću oko 600 miliona nedostajućih sredstava, što znači da se približavamo cifri od milijardu nedostajućih sredstava.

“Bojim se da nam prilike ne idu na ruku i da ne shvatamo važnost optimizacije koju ste spomenuli. Imamo u vidu da su dvije pozicije koje su korišćene kao jedan dio prikazivanja ulaganja u sistem odbrane, a koje više ne zaslužuju tu da budu. Radi se o iznosu od pet miliona eura za prodaju vojne opreme, a on zadnjih godina nije prilazio milion, milion i po eura. I druga stvar, mi smo za vojne penzije računali oko 13 miliona eura. Od naredne godine ćemo se zalagati da se te stvari promijene, jer isplaćivanje radnih penzija nije ulaganje u sistem odbrane- Moramo ući u snažniju investiciju u tom svijetu, naročito znog nekih okolnosti koje su usložile situaciju i na globalnom nivou”, kazao je Konjević.

Abazović je kazao da ne treba da pričamo narodu bajke, već da građani moraju da znaju kakva je realna situacija s finansijama.

“Lako je trošiti novac koji se pozajmi i praviti od toga politiku, a da to nema uporište u onome što su ostvareni prihodi države. Crna Gora mora da stvara novac. Raduje me što je sezona ovakva kakva jeste, imamo veću fiskalnu i poresku disciplinu. Na dobrom smo putu, ali moramo da stvaramo i nove vrijednosti”, kazao je Abazović.

Konjević: Plašim se da Vlada ulazi u spiralu potrošnje, a to nije dobro

Konjević je kazao da se plaši da Vlada ulazi u spiralu potrošnje, što nije dobro.

“To može da generiše i veliki uticaj sa strane, što nam ne treba”, kazao je Konjević.

Damjanović je objasnio da je procjena da će za ovu godinu biti potrebno 270 miliona za ovu godinu.

“Predviđeni deficit za tekuću godinu nije bio dobro predviđen, jer najmanje 50 miliona eura su fiktivni, nemaju pokriće. Kada se potru imaginarno planirana sredstva s pojačanom naplatom poreza, ali padom kod doprinosa, mi nemamo mnogo više ostvarenog prihoda u odnosu na plan, a konstituisali smo dodatne troškove. Apelujem da budemo svi racionalni, da se odgovorno ponašamo, ova vlada to i pokazuje i da kod planiranja budžeta za narednu godinu tu odgovornost pokažemo na djelu”, kazao je Damjanović.

Kako dodaje, da ne bi obućavali nemoguće i lagali narod o hiljadu eura prosječnoj plati, moramo da budemo realni.

“Pružićemo se koliko možemo, negdje je neophodno stegnuti kaiš”, kazao je Damjanović.

Vlada je usvojila i o prijedlog zakona o jakim alkoholnim pićima s Izvještajem sa javne rasprave

Ministar Joković je istakao da je ovaj prijedlog neophodan zbog usaglašavanja s međunarodnim normama i EU politikom.

Adžić: Podižemo bezbjednost na svim nivoima

Ministar Adžić je kazao da pokušavaju da na svim nivoima podignu bezbjednost te da je iz tog razloga predložen Prijedlog zakona o obradi podataka o putnicima u vazdušnom saobraćaju u cilju sprječavanja i otkrivanja krivičnih djela terorizma i drugih teških krivičnih djela

“Ovim zakonom se po prvi put obavezuju avio prevoznici da šalju Upravi policije podatke o putnicima, što će nam pomoći da podignemo bezbjednost u našoj zemlji. Oprema za instaliranje ovog sistema donacija je ambasade Amerike”, naveo je Adžić i tražio da se ovaj zakon usvoji po skraćenoj proceduri.

Dukaj: Crna Gora prvi put dobija Zakon o Vladi

Ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da će Crna GOra po prvi puhgt dobiti zakon o Vladi, čime će se otkloniti postojeće slabosti, u cilju unapređenja rada i Vlade i drugih organa.

“Ovo je samo nacrt i vjerovatno će se promijeniti amandmanima poslanika u Skupštini”, kazao je Dukaj.

Đeka: Predstava za javnost

Ministar Đeka je naveo da ima pribjedbe na tekst nacrta zakona o Vladi.

“Manje bitno je to šro je predviđeno 14 ministarstava, ali prilikom odvajanja resora pravde i ljudskih prava imali smo samo pohvale, jer dajemo na važnosti ljudskim pravima. Što se više približavamo EU to sve više do izražaja dolazi važnost ljudskih prava. Uopšte ne obavezuje mandatara da ispoštuje ovo što stoji u nacrtu i zbog toga sam protiv i glasaću protiv. Dođe neka druga Vlada i njoj se možda ne sviđa da ima četrnaest ministarstava, znači ne možemo da definišemo tek tako taj broj. Juče smo imali predstavu za javnost da je ovo veliko dostignuće. Dobro je što ćemo imati zakon o Vladi, ali ću glasati protiv”, naveo je Đeka.

Dukaj je istakao da je ovo samo nacrt zakona, koji će biti 40 dana u avnoj raspravi.

“Što se konkretno ministarstva tiče, rekli smo da nećemo praviti pritisak i ostavili radnoj grupi da da svoje mišljenje. Kompletan tekst je urađen u skladu s principima, predlažem da ovaj zakon ipak danas bude usvojen, a tu smo za detalje”, naveo je Dukaj.

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da je jedina dobra stcvar to što se krenulo s mrtve tačke, ali da nije dobar način kako se krenulo.

“Proces nije inkluzivan, Ministarstvo pravde nije imalo svog predstavnika u grupi. Pošto je ovo radna verzija, želim da ukažem da imamo više odredbi koje direktno protivrječe Ustavu. Ovdje se po prvi put predviđa ograničenje u radu Vlade, a za takvo nešto bi morali da mijenjamo Ustav. Jedan dio je praktično prepisan iz drugih zakona”, kazao je Kovač i dodao da ni o neće glasati za ovo.

I ministarka Novaković-Đurović kazala je da ovaj prijedlog ima manjkavosti.

Šćepanović: Ako nastavimo ovako da marginalizujemo nauku, onda možemo ključ u bravu

Ministarka nauke kazala je da nije dobro da se spoje resori prosvjete i nauke.

“Činjenica je da su ova dva resora bila spojena, ali od trenutka kad su ta dva resora razdvojena nauka je napravila značajan napreda. Onda nam se nauka izgubila onda kad je taj resor spojen s resorima prosvjete, kulture i sporta. Ako nastavimo ovako da marginalizujemo nauku, onda možemo ključ u bravu”, navela je Šćepanović.

Kako dodaje, prosvjeta i nauka imaju neraskidivu vezu, ali ta veza je u obrazovnom sistemu.

“Prosvjeta zaslužuje svoj prostor, ali ga zaslužuje i nauka”, istakla je Šćepanović.

Kako dodaje, prosvjeta i nauka imaju neraskidivu vezu, ali ta veza je u obrazovnom sistemu.

“Prosvjeta zaslužuje svoj prostor, ali ga zaslužuje i nauka”, istakla je Šćepanović.

Marović: Ne žuriti s raspravom

Ministarka Marović je kazala da je pohvalno što uopšte raspravljamo o nacrtu ovog zakona.

“Ja bih cijeli avgust ostavila za naše sugestije, ne bih žurila sa javnom raspravom”, kazala je ona.

Konjević je naveo da je važno čuti kritike, jer smo na vrijeme da ispravimo to što treba prije nego krene javna rasprava.

Konjević: Zamislite da je Đeka stavio temeljni ugovor na javnu raspravu, umjesto što je ukinuo Direktorat za OSI

“Ovo je samo nacrt. Zamislite da smo kod drugih dokumenata imali raspravu kao o ovom. Zamislite da je ministar Đeka koji je bio u radnoj grupi stavio temeljni ugovor na javnu raspravu umjesto što je ukinuo Direktorat za osobe sa invaliditetom u njegovom Ministarstvu zbog čega Vlada trpi kritiku. Kritikama dajete doprinos tekstu, jer ne postoji način da po prvi put napišete zakon o kojem će svi na prvom čitanju da kažu ovo je idealno. Saglasan sam s ministarkom nauke, mislim da je važnije da kroz ovaj zakon definišemo gdje će biti pozicija nauke, jer je bilo dosta lutanja”, kazao je Konjević.

Dodaje i da ovo nije prvi put da se pominje zakon o Vladi.

“O tome je pričala i Vlada Zdravka Krivokapića, a uradili su jako malo. Mislim da treba cijeniti napor ministra Maraša. Završnu riječ daće svakako Parlament”, naveo je on.

Abazović: Ko ima problem s Đekom neka se obrati meni

Abazović je kazao da kad je u pitanju ugovor sa SPC da se jave mediji, inetelektualci, NVO i CANU da se jave i kažu na koji su način učestvovali u donošenju ugovora sa katoličkom crkvom.

“Pa ćete da vidite inkluzivnost Dritana Abazovića. Ko ima problem s Đekom neka se obrati meni”, kazao je Abazović.

Odbacio je i prijedlog ministarke Marović da se uvede broj stalnih ministarstava i odredi koliko može da se uvede po potrebi.

“Ne bih ja pravio dramu. A o tome o čemu se glasalo i kako, svi smo zajedno glasali zakon o loalnim izborima, pa ga je Ustavni sud neočekivano odbacio, ali on zato i postoji. Demokratija je skupa i ponekad spora”, istakao je Abazović.

Ministar Đeka je rekao da što se tiče ugovora sa SPC da mu je zadovoljstvo što je učestvovao u tom procesu.

“Imaš pravila koja treba da ispoštuješ, kao kad kupiš auto, pa izađeš na put i imaš ograničenja brzine, stop znak… A što se tiče zastupljenosti manjina u vladi, ne bi bio ni Dukaj tu da nije bilo premijera, ne bih ni ja. Nijesmo uslovljavali premijera s brojem mjesta u Vladi”, kazao je Đeka.

Konjević je kazao da je sad građanima jasno kako ministar Đeka gleda na neke stvari.

“Dritana Abazovića ne bi bilo u vladi da nije dobio podršku DPS, da ne mislite da smo mi ili vi nešto, to je dogovor onih koji su konstituisali većinu”, kazao je Konjević.

Ibrahimović je kazao da će sljedeća Vlada, sastavljena u skladu s predloženim zakonom, uvesti Crnu Goru u EU.

Joković je kazao da svi znamo da bilo koji poslanik može predložiti zakon o vladi, a da o tome ne priča s Vladom kao da je nema.

“Javna rasprava treba da počne od 1. septembra. Ako smo 30 godina mogli bez ovog zakona, možemo još tri mjeseca”, kazao je Joković.

Abazović: Ne možemo stvari prelamati preko koljena

Dukaj je istakao da nema nijednog razloga da nacrt ne bude usvojen danas na vladi.

“Pričamo decenijama o ovome i sad kad smo krenuli o tome oni koji nijesu ni pročitali nacrt zakona oće da ga miču s dnevnog reda”, kazao je Dukaj.

Abazović je kazao da ni on neće podržati ovaj nacrt, ako se nakon rasprave vrati ovakav.

“Pohvaljujem napore da dobijemo sistemski zakon, neka se malo unaprijedi kroz raspravu i onda kad dođe na jesen da bude zaokružen kao mnogo bolje i cjelovitije rješenje. Budimo svjesni da ove stvari ne možemo prelamati preko koljena”, kazao je Abazović.

Konjević: Mijenjanje uredbe o državnom sistemu zbog političkog revanšizma

Raspravlja se i o uredbi o izmjenama i dopunama Uredbe organizaciji i načinu rada državne uprave.

Ministar odbrane Raško Konjević je rekao da se ova Uredba mijenja zbog političkog revanšizma.

“Ovo je praksa koja je rađena prije, koju je osuđivala i ministarka Jovana Marović kao predstavnik nevladinog sektora”, naveo je Konjević.

On ističe da su ovdje isključivo promijenjeni nazivi da bi ljudi koji su trenutni direktori mogli smijeniti.

“Vrlo brzo ćemo vidjeti da li će direktori Uprave za kadrove, Uprave javnih radova i Uprave za šume biti razriješeni pozivajući se na ovu uredbu”, naglasio je Konjević.

On je istakao da su ti direktori izabrani na javnim konkursima te da se ova uredba mijenja da bi oni bili smijenjeni.

Ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da nije ulazila u prirodu izmjena.

“Ne znam šta je namjera, nisam je tako protumačila. Ali ovo prozivanje mene da je u procesu evropskih integracija potrebna profesionalizacija i princip zasluga, mislim da prvo nisam osoba koju treba za to prozivati. Trebalo bi da uzmete primjer Ministarstva evropskih poslova i samu organizaciju poslova, kako smo uredili pregovaračku strukturu kako je imenovan državni sekretar – nema ni P od politizacije i to Vi dobro znate”, odgovorila je Marović Konjeviću.

Abazović: Vlada mora da bude efikasna, ne treba nam “balkanski profesionalizam”

“Ova vlada treba da bude efikasna. Ima onih koji je sputavaju, nažalost i u samoj vladi. Treba vremenski period da prođe da bi dostigli one stvari koje želimo. Nadamo se da će neka od narednih vlada uvesti Crnu Goru u EU. Ljudi traže efikasnost, a nemamo je zvog političkih stavova nekih ljudi. Čitava ova priča nije zbog integracija i temeljnog ugovora, nego zbog pokušaja da se zaustave promjene i da nas ostave u statusu quo”, kazao je Abazović.

Dodaje da nije spreman da ćuti na to što je u jednoj upravi ne radi apsolutno ništa, a tu radi jedan njegov prijatelj.

“U Njemačku ne bi tako mogli da radite dva dana. Zakon o radu je velika prepreka razvoju Crne Gore. Ova balkanska profesionalnost nije ni p od profesionalnosti” istakao je Abazović.

Ministar Šćekić je kazao da niko uz uprave ne može da bude jači od premijera i Vlade.

“Nećemo da dozvolimo miniranje i opstrukcije”, kazao je on.

Smanjuju se cijene ljekova

“Smanjuju se cijene ljekova sa osnovne i doplatne liste” saopštio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Novim maksimalnim cijenama ostvariće se ušteda u budžetu jer su cijene za 281 lijek sa liste niže od dosadašnjih, od toga 248 sa osnovne, 28 sa doplatne i pet sa posebne liste.

Usvojena je i odluka obrazovanju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije.

Konjević je kazao da je ova komisija preglomazna bez potrebe i da neće učestvovati u njenom radu.

Usvojen je i prijedlog odluke o pokretanju postupka dodjele lovišta „Ulcinj“, „Bar“, „Kotor“, „Podgorica I“, „Podgorica II“, „Podgorica III“, „Danilovgrad“, „Cetinje“, „Bratogošt“, „Grahovo“, „Morača“, „Bijelo Polje“, „Maja Karanfili“, „Hridsko jezero“, „Plužine“, „Šavnik“ i „Žabljak“ na korišćenje.

Konjević: Ukinuti savjet za kontrolu biračkog spiska

Usvojena je i informacija o radu Savjeta za kontrolu biračkog spiska.

“Mislim da je u pitanju dupliranje, ovo je posao koji inače radi MUP. Tamo gdje su jasne zakonske nadležnosti, a ovdje su kristalno jasne, mislim da nemamo potrebe za ovakvim tijelom”, kazao je Konjević.

Abazović je saglasan da rad ovog savjeta nije za pohvalu.

Konjević je kazao da treba konstatovati da je savjet prestao da radi, jer se radi o principu i administrativnoj urednosti koju moramo imati.

“Ako smo što pozitivno uradili to je što smo shvatili da politika ponekad može da vam se vrati kao bumerang. Meni je zadovoljstvo što za tri mjeseca Adžić nije pronašao nikakve nepravilnosti u biračkom spisku, ubog onih koji su me napadali. Čudno je kad se krug zavrti. Ohrabrujem ministra da nastavi da traga i dalje”, kazao je Konjević.

Ministar Adžić smatra da je pogrešna poruka koja bi se poslala ukidanjem savjeta.

“Treba nam minimum godinu dana da izvršimo provjere i dođemo do čistog biračkog spiska”, kazao je Adžić.

Lalošević: Napraviti olimpijski muzej

Usvojena je i informacija o dodatnoj finansijskoj podršci Košarkaškom savezu Crne Gore u skladu sa članom 120 Zakona o sportu.

Lalošević je ponovio inicijativu da se napravi olimpijski muzej u Podgorici.

“Mnogo značajna investicija za nove generacije, imate punu podršku Vlade”, kazao je Abazović.

Abazović: Uništavanje droge može da počne

Vlada je usvojila informaciju o neophodnoj potrebi da se uništi 2.131.173,453 grama trajno oduzete opojne supstance droge po pravnosnažnim sudskim odlukama.

“Uništavanje droge može da počne. Sad vam je jasno odakle tamo neki naslovi i tekstovi poslije svake akcije”, kazao je Abazović.

Vlada je usvojila i niz pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Konjević: Policijska ovlašćenja samo službenicima Uprave policije

Ministar odbrane Raško Konjević je govoreći o prijedlogu pravnilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova naveo da je kazao da nije u skladu sa zakonom da su policijska ovlašćenja ovim aktom data i službenicima MUP-a.

Prvi put se dešava, kako je kazao, da se podzakonskim aktom daju policijska ovlašćenja, a ne samim zakonom.

“Mislim da je previše da kad svi težimo racionalizaciji javne uprave, vi sistem atizujete dodatnih hiljadu i po radnih mjesta”, kazao je Konjević.

Zamolio je da se ovo još jednom revidira, jer su u pitanju ekstremno osjetljive stvari.

Abazović: Protiv zakona ne može niko

Abazović je kazao da protiv zakona ne može da radi niko, da sistematizacija treba da se usvoji, pa ako se problem pojavi naknadno da se onda i riješi.

“Ne daj bože da u perspektivi bilo ko ko je sistematizovan upotrijebi oružje, neko će morati da snosi odgovornost”, kazao je Konjević.

Abazović je kazao da ne treba pravit dramu.

“Imamo i službenike ministarstva odbrane koji su upadali u prostorije ljudima, što ćemo, ima takvih ljudi”, kazao je Abazović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je govoreći o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u tom resoru kazao da su smanjili broj direktorata sa 19 na devet.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve