Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Usvajanje izmjena Zakona o predsjedniku direktna prijetnja dugogodišnjim evropskim ambicijama Crne Gore

Zajednička izjava Vladimira Bilčika i Tonina Picule

Nakon što su poslanici i u Skupštini Crne Gore juče usvojili novi zakon kojim se ograničavaju ovlašćenja Predsjednika Crne Gore i nakon što nisu uspjeli da imenuju nove sudije Ustavnog suda, kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje za Crnu Goru Vladimir Bilčik i stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula, zajedničkim saopštenjem, izrazili su razočarenje zbog nepoštovanja mišljenja Venecijanske komisije.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

“Obaviješteni smo o rezultatima glasanja u Skupštini Crne Gore. Ovim putem izražavamo svoje duboko razočaranje neuspješnim pokušajem da se imenuju sudije Ustavnog suda i usvajanjem Zakona o izmjenama Zakona o Predsjedniku Crne Gore. Razočarani smo što Hitno mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o izmjenama Zakona o Predsjedniku Crne Gore, objavljeno 9. decembra, nije uzeto u obzir tokom glasanja.

Usvajanje izmjena od strane 41 poslanika vladajuće većine direktna je prijetnja dugogodišnjim evropskim ambicijama Crne Gore, uključujući i poštovanje načela ustavnosti i vladavine prava. Rezultati glasanja prijetnja su procesu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji i mogli bi Crnu Goru gurnuti u dugačku političku krizu i ustavni haos.

Ovim putem apelujemo na sve političke donosioce u zemlji da se uzdignu iznad svojih podjela i odmah ponovno uspostave funkcionalnost demokratskih institucija u skladu s ustavnim načelima. Pozivamo političke lidere da ispune očekivanja većine građana Crne Gore koji podržavaju evropsku budućnost zemlje, tako što će raditi na posvećenosti EU članstvu i ubrzati reforme potrebne za integraciju u EU.

Na našu veliku žalost, nijedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno u posljednjih pet godina. Razvoj političke situacije u Crnoj Gori u nekoliko posljednjih mjeseci doveo je u pitanje poziciju zemlje kao predvodnika procesa pridruživanja EU.

Zato ovim putem pozivamo na brz politički dogovor kojim će završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgađanja i otvoriti put za nove izbore za Skupštinu Crne Gore.” – navodi se u zajedničkoj izjavi Vladimira Bilčika i Tonina Picule.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
VođaDritko
13.12.2022-10:34 10:34

Amerika igra prljavo. Nisu osudili jučerašnji četnički puč, oni su vazda na stranu četnika Ja cjelo vrijeme pišem po portalima da su Demokrate pod kontrolom World Economic Forum, Klaus Schwab-a, kralja Čarlsa, MARK Zuckreberg-a, Bill Gates-a, Soroš, Obama itd. URA će potpisati i Otvoreni Balkan. To su Soroš i Bajden uvalili pare u Dritangu. Premda Putin i Vučić mora da su ga isto fudrali jer njima odgovara OB tj srpski svet. Prljava politika Globalista World Economic Forum, US Demokrate, BBC, CNN, glumci Holivuda itd su zakazali rat hrišćanstvo jer vjeruju da im hrišćanstvo stoji na putu za totalnu pobjedu Globalizma.… Pročitaj više »

Merlin
13.12.2022-12:23 12:23
Reply to  VođaDritko

Kakve veze ti imaš sa Crnom Gorom kada nisi Crnogorac niti si njen građanin ?

COL
13.12.2022-10:54 10:54

Sad mogu na bicikla u Evropu ako su ih dopeljali iz Amerike, onako ka ekolozi…

Merlin
13.12.2022-12:24 12:24
Reply to  COL

Neko biciklom u EU, a neko svaki dan stopom od CT do Budve.

Ovaj Merlin
13.12.2022-14:41 14:41
Reply to  Merlin

Ka prda kroz gaće.

BMX
13.12.2022-14:03 14:03

Nema tu nikakvog “razocarenja” niti besmislenih i jalovih poziva. Ako zelite da pomognete da ova mala evropska drzava, clanica NATO i kandidat za EU, ne sklizne u blato, haos i sukobe, morate biti veoma brzi i efikasni. Uvedite sankcije i zabranite ulaz ovim proputinovskim, anti EU i anti NATO politicarima i poslanicima koji su vam sinoc namjerno i zlobno zabili prst u oko i iskazali nepostovanje prema misljenju VK. Oni razumiju samo golu silu, konkretne mjere i pritisak a dijalog, pozive na red i toleranciju odbacuju i smatraju ih slaboscu. Ne dozvolite im da kupuju vrijeme i cekaju da oluja… Pročitaj više »

Za BMX
13.12.2022-14:44 14:44

Pušteni smo nizvodno evo već 2 godine ako ne i prije.