Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

URA podržala odluku da CPC dobije zemljište u podnožju brda Gorice

Odbornik URE Zoran Mikić kazao je da podržava odluku da CPC dobije zemljište podnožju brda Gorice

Odbornici DPS u Skupštini Glavnog grada, skupa sa odbornicima iz redova vladajuće koalicije, usvojili su danas odluku o ustupanju parcele iz DUP-a “Nova Varoš” Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, čime su DPS i Uprava Glavnog grada, na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem, ispunili obećanje dato vjernicima CPC. Za ovu odluku glasali su i odbornici Građanskog pokreta URA.

“Ovim postupkom stvorili smo uslove da CPC dobije novi hram, i da tako jedna po svemu ugrožena vjerska zajednica ostvari pravo na slobodu vjere, u sopstvenoj zemlji, odnosno u glavnom gradu Crne Gore. Ovaj potez smatramo svrsishodnijim i znakovitijim naročito u ovo vrijeme kad se s najviših državnih adresa permanentno radi na ukidanju crnogorskog nacionalnog identiteta, i kad Srpska pravoslavna crkva, uz pomoć kadrova koje je instalirala na ključne pozicije u Vladi Crne Gore, grabi da poništi sve vrijednosti multietničke i multikonfesionalne Crne Gore”, saopšteno je iz OO DPS Podgprica.

Stoga ćemo, kako kažu, s pažnjom posmatrati kako će se prema ovoj odluci ponijeti pojedini članovi Vlade, koji sebe smatraju zaštitnicima crnogorske multietničnosti i multikonfesionalnosti.

“DPS će i u periodu koji je pred nama nastaviti da bude zaštitnik svih vrijednosti savremenog crnogorskog društva”, zaključili su u DPS-u Glavnog grada.

Prethodno su odbornici SNP, DF i Demokrata u Skupštini Glavnog grada Podgorice napustili sjednicu jer se na dnevnom redu našla tačka o dodjeli zemljišta za izgradnju vjerskog objekta Crnogorske pravoslavne crkve, a za koju je na sastanku predstavnika partija u lokalnoj skupštini i predsjednika skupštine dogovoreno da bude ostavljena za naredni dan.

“Iako je Vlada Crne Gore stavila van snage zaključak od 15.10.2020. kojim je data saglasnost Glavnom gradu da raspolaže karastarskim parcelama u DUP Nova varoš 2 u okviru kojeg se nalazi pomenuto zemljište, odbornici većine u lokalnom parlamentu su nastavili sa radom po ovom pitanju”, saopšteno je danas iz SNP-a.

SNP i njeni predstavnici “neće učestvovati u očiglednom kršenju zakona, kao ni u svojevrsnom pokušaju nagrađivanja nepriznate, nekanonske crkve, što je intencija gradonačelnika Vukovića već duže vrijeme”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
17.12.2020-17:07 17:07

Udruženje je malobrojno. Vise na nasim katunima ima vjernika SPC no sto ima članova udruzenje građana CPC u celoj Crnoj gori i van nje.