Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Uljarević: Nova parlamentarna većina pokazala da nije dovoljno zrela da vodi državu

''Ako morate da pribjegavate gaženju Ustava da biste riješili neko pitanje, onda vi ne znate kako da rukovodite''

Direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević je istakla da je jučerašnji dan pokazao da donosioci odluka nijesu dovoljno zreli da vode državu. Opozicija nije glasala za sudije Ustavnog suda bez kojeg nema izlaska iz krize, a sa druge strane parlamentarna većina je grubo pogazila Ustav.

Ona je gostujući u Jutarnjem programu TVCG navela da se juče pokazalo da nova parlamentarna većina nije dovoljno zrela da vodi državu i sistem.

“Ako morate da pribjegavate gaženju Ustava da biste riješili neko pitanje, onda vi ne znate kako da rukovodite. Venecijanska komisije je organ na koji se EU jako oslanja, i dobili smo mišljenje o izmjenama Zakona o predsjedniku značajno ubrzano i preporuku da se on povuče. Predsjednica Skupštine je propustila priliku da odgodi sjednicu i da se još jednom potraži rješenje. Očito se žurilo DF, jer je DF najveći pobjednik, odnosno Aleksandar Vučić. Nema opravdanja da ulazite u ovu situaciju, posebno kada ste vlast, jer neodgovorne odluke duboko destabilizuju institucionalni okvir države”, naglašava Uljarević.

I međunarodne organizacije i njihovi predastavnici su već juče reagovali, pa se plaši da će Crna Gora polako ući u jednu izolaciju od strane evropskih partnera, a to pokazuje i odlaganje POSPA – zajedničkog sastanka evropskih i crnogorskih parlamentaraca. Kako je dodala, ko to ne želi da razumije, direktno radi na urušavanju evropskog puta Crne Gore.

Što se tiče propalog pokušaja da se izaberu sudije Ustavnog suda, Uljarević ističe da kompromis podrazumijeva da se oni koji se dogovaraju povuku za korak u svojim stavovima, a toga nije bilo. Nakon toga uslijedilo je izglasavanje Zakona o predsjedniku, za koji je stigao i zahtjev EU da se povuče.

“Bila bih iznanađena da predsjednik Milo Đukanović potpiše ovaj zakon posebno nakon mišljenja iz Evropske unije, i lako će se sada vidjeti ko je za evropski put Crne Gore. Vjerujem da DF-u, URA-i i SNP-u više nije u interesu Crna Gora u EU i da im je bitnije koji će se elementi politike Vučića ostvariti u Crnoj Gori, i tu ostaje da se vidi da li će Demoktrate za koje vjerujem da nijesu pod takvim uticajem, promijeniti stav”, kazala je Uljarević.

Smatra da prostora za dogovor političkih aktera uvijek ima i suština njihovog djelovanja je, kako kaže, saradnja.

“U ovom slučaju toga nema, kriza traje jako dugo i ušla je u fazu kada je teško predvidjeti šta će se dešavati i može doći i do radikalizacije prilika, što može biti opasno sa bezbjednosnog stanovišta, a izgubili smo šanse da ubrzamo proces evropskih integracija i da dođemo do kvalitativne promjene. Sada vidimo da naš problem nije samo DPS, već kako se doživljava način upravljanja državom kada ste vlast. Ako kao većina mislite da možete da radite šta god želite, onda to nije dobro”, ocijenila je direktorica CGO.

Dodaje da od izbora najviše bježi Vlada, odnosno one stranke u njoj, koje više nikada neće imati daj dio kolača koji su sada uspjele da dobiju.

“Vidite kako se zapošljavaju i kadrovske odluke i odluke o budućnosti Crne Gore i mislim tu i na inicijativu Otvoreni Balkan, kojem ćemo se vrlo vjerovatno priključiti, čime ova vlada želi da se pokaze da je privržena nekim drugim procesima. Vidjeli smo i hermetičnost premijera i drugih u Vladi koji navodno nijesu čuli nijedan argument protiv ove inicijative”, kaže Uljarević.

Ta inicijativa nije zaživjela ni do te mjere da se ratifikuje bilo koji sporazum sa Sjevernom Makedonijom, niti Albanijom, jer u tim zemljama postoji snažan otpor prema tom projektu, kao i na Kosovu i BiH.

Što se tiče dojava o bombama u školama, nije dobro da se krivica za takve stvari usmjerava samo na jednog aktera, kao što je premijer juče targetirao DPS.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve