Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Uljarević: Izjava Rame se može protumačiti kao javno vršenje pritiska na Crnu Goru

Uljarević tvrdi da je potrebno da ovakva komunikacija ide diplomatskim kanalima, sa punim uvažavanjem odnosnih država

Premijer Crne Gore Dritan Abazović nalazi se na Samitu Inicijative Otvoreni Balkan u Ohridu, kao posmatrač. Njegovo učešće naišlo je na podijeljene reakcije političke scene u Crnoj Gori, a posebnu pažnju privukla je jučerašnja izjava premijera Albanije Edija Rame o tome kako Abazović i zvanično uvodi Crnu Goru u ovu inicijativu.

Podsjetimo, on je na Fejsbuku izrazio zadovoljstvo tim navodnim Abazovićevim potezom, kazavši da je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil “odlučni navijač” te inicijative.

Međutim, Abazović je danas na svom Telegram kanalu demantovao izjavu albanskog premijera, ponavaljajući da je u Ohridu samo kako bi iskazao odnos prema ovoj regionalnoj inicijativi u cilju njenog boljeg razumijevanja, te postizanja bolje saradnje.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ovaj potez Edija Rame ocjenjuje kao izvjesan pritisak ili određeno nerazumijevanje u komunikaciji između ova dva lidera.

Uljarević tvrdi da je potrebno da ovakva komunikacija ide diplomatskim kanalima, sa punim uvažavanjem odnosnih država.

“Ova izjava znači ili da je došlo do određenog šuma između Abazovića i Rame. Rama je ili loše razumio stav Abazovića nakon njihovog direktnog susreta, ili je namjerno javno izvršio pritisak, koji nije primjeren u odnosu na sagovornika i državu koju poštujete. Smatram da je sada potrebno da i jedan i drugi daju izjavu za javnost, kako bismo svi razumjeli šta se dešava i kako bismo bili načisto”, poručila je Uljarević u razgovoru za Antenu M.

Upitan da prokomentariše situaciju u kojoj nam premijer druge države saopštava da navodno postajemo dio jedne regionalne inicijative oko koje očigledno ne postoji konsenzus unutar naših granica, izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić je za Antenu M kazao da ne bi dodao ništa više od onoga što je već izjavio njegov lider Abazović.

Predsjednik poslaničkog kluba DPS Danijel Živković za Antenu M je kazao da Crna Gora primarno treba da ostane posvećena evropskim integracijama te da je naš ključni cilj da obaveze koje proističu iz tog procesa budu završene u što kraćem roku.

“Takvo opredjeljenje je potvrdio i premijer Abazović i zadovoljni smo njegovim stavom. Kao partija vjerujemo da ne treba trošiti ni vrijeme ni resurse na sporedne inicijative poput Open Balkana. Crna Gora je svoj put izabrala i sa njega ne treba da skreće”, jasan je Živković.

Na pitanje Antene M da prokomentariše izjavu premijera Albanije, Živković kaže da nema potrebe za tumačenjem izjava lidera drugih država jer su, kako tvrdi, zagledani isključivo u svoje dvorište sa ciljem da tu postignu mjerljive rezultate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve