Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Učinak Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu prepoznat i od strane Evropske komisije

Kako se navodi, Evropski sud nije donio nijednu presudu u odnosu na Crnu Goru tokom izvještajnog perioda (dok je u odnosu na 2022. godinu donio pet presuda). U izvještajnom periodu, 292 predstavke dodijeljene su u rad nekoj od sudskih formacija. Trenutno nijedan predmet protiv Crne Gore nije pod pojačanim nadzorom Komiteta ministara

Evropska komisija objavila je Izvještaj o napretku Crne Gore za 2023. godinu i u istom se osvrnula na fundamentalna prava, zakonodavni i institucionalni okvir zaštite ljudskih prava, te ispunjavanje međunarodnopravnih obaveza.

“U odjeljku posvećenom Poglavlju 23: pravosuđe i fundamentalna prava, Evropska komisija je, kao i u svojim ranijim izvještajima, dala pozitivnu ocjenu i naročito konstatovala da je „Crna Gora nastavila da obezbjeđuje dobar nivo saradnje s Evropskim sudom za ljudska prava. U junu 2023. godine pred Evropskim sudom za ljudska prava u radu je bilo 89 predstavke”, saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, Evropski sud nije donio nijednu presudu u odnosu na Crnu Goru tokom izvještajnog perioda (dok je u odnosu na 2022. godinu donio pet presuda). U izvještajnom periodu, 292 predstavke dodijeljene su u rad nekoj od sudskih formacija. Trenutno nijedan predmet protiv Crne Gore nije pod pojačanim nadzorom Komiteta ministara.

“Pozitivne ocjene Evropske komisije u kontekstu ispunjavanja predmetnih međunarodnopravnih obaveza koje predstavljaju djelokrug poslova naše kancelarije, rezultat su dugogodišnjeg profesionalnog i predanog rada Kancelarije zastupnika, a što je i prepoznato od strane najviših tijela Evropske unije i Savjeta Evrope”, navodi se u saopštenju.

Taj rad se, kao se ističe, ogleda u kvalitetno i stručno izrađenim pisanim izjašnjenjima u postupcima odbrane pred Evropskim sudom, kao i u pripremi i izradi Akcionih planova/izvještaja u postupku izvršenja presuda pred Komitetom ministara.

“Imajući u vidu da se predmetne pozitivne ocjene u pogledu profesionalnog postupanja i učinka Zastupnika Crne Gore odnose na polje ostvarivanja, promocije i zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda i poštovanja načela pravne sigurnosti, kao jednog od osnovnih elemenata vladavine prava, ističemo da iste svakako predstavljaju podstrek za istrajavanje u daljem profesionalnom zastupanju državnih interesa”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve