Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

U toku štampanje 558.741 glasačkih listića

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša kazao je novinarima da je danas prije početka štampanja održana sjednica DIK-a na kojoj je utvrđeno kako će izgledati glasački listić

Štampanje glasačkih listića za parlamentarne izbore u Crnoj Gori počelo je danas, u bjelopoljskoj štampariji Merkator. Do kasnih večernjih sati biće odštampano 558.741 listića, a proces prati predstavnik OEBS-a.

Na izborima, koji će biti održani 11. juna, učestvovaće 15 lista.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša kazao je novinarima da je danas prije početka štampanja održana sjednica DIK-a na kojoj je utvrđeno kako će izgledati glasački listić.

Biračko pravo na parlamentarnim izborima ima 542.468 građana.

“Na ćiriličnom pismu pismu će se štampani 505.384 listića i na dvojezičnom 37.084 listića. Broj rezervnih listića koji se štampaju je 3% od ukupnog broja glasačkih lističa i izbosi 16.273”, kazao je Mugoša.

Ukupan broj glasačkih lističa koji se štampaju i rezervnih je 558.741.

“Očekujemo da štampanje listića bude završeno u kasnim večernjim satila, a sjutra tokom dana će biti distribuirani OIK, dok će se elektronski uređaji za identifikaciju birača distribuirati u ponedjeljak. DIK je sproveo sve zakonske radanje koje je bila dužna i očekujemo da u tehničkom smisli tokom izbornog dana sve protekne kako treba”, kazao je Mugoša.

Na glasačkom listiću prva je lista Bošnjačke stranke, druga Hrvatske građanske inicijative, a treća lista “Pravda za sve”.

Lista koalicije Socijalističke narodna partije i Demosa je na četvrtom mjestu, “Narodna koalicija – složno i tačka” na petom, šesta je lista Albanske alijanse, a sedma pokreta Preokret.

Na osmom mjestu na biračkom listiću je Pokret za promjene, na devetom savez „Mi možemo za građansku Crnu Goru“, a na desetom koalicija Zajedno.

Pokret “Evropa sad” je na 11. mjestu, na 12. Socijaldemokratska partija, na 13. koalicija Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Na 14. mjestu na glasačkom listiću je koalicija Za budućnost Crne Gore, dok je 15. lista Albanskog foruma.

Biračko pravo na parlamentarnim izborima ima 542.468 građana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve