Nedjelja, 4 Juna, 2023
Rubrika:

U Budvi pravo glasa ima 18.589 građana

Broj birača u biračkom spisku u ovoj opštini po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. godine je 18.080

Broj birača u biračkom spisku za prijevremene lokalne izbore u opštini Budva na dan 2. april 2022. godine je 18.589, saopšteno je iz Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Broj birača u biračkom spisku u ovoj opštini po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. godine je 18.080.

“Uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Budva, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 8 do 14 h, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš)”, ističe MUP.

Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

“Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište”, ističe MUP.

Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

“Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala https://e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište”, saopšteno je iz MUP-a.

Napominjeu da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke   o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve