Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Tužilački savjet: Politički i društveni subjekti da se uzdrže od izjava kojima se vrši pritisak na tužioce

Čak i u sistemima gdje tužilaštvo nije samostalni organ, jedna od ključnih garancija njegove nezavisnosti leži u nedopuštenosti da izvršna ili zakodnodavna vlast daju uputstva tužiocima u pojedinačnim slučajevima, poručili su iz Savjeta

Tužilački savjet (TS) apeluje na sve političke i društvene subjekte, a naročito na one koji kroz zakonodavnu ili izvršnu vlast akumuliraju određeni politički i društveni uticaj, da se uzdrže od izjava i komentara kojima se, kažu, vrši pritisak na državne tužioce i kojima se žele usmjeriti tužilačke odluke i radnje u pojedinačnim slučajevima i istragama.

“U proteklim danima intenzivirani su javni i medijski istupi političkih subjekata u kojima se pokušava usmjeriti postupanje Državnog tužilaštva u pojedinačnim slučajevima, nerijetko uz korišćenje neprimjerenih i neutemeljenih kvalifikacija. Ovo posebno čudi i zabrinjava kada se uzmu u obzir posljednji izvještaji Evropske komisije koji izdvajaju aktivnost SDT-a kao jednu od oblasti u kojoj je ostvaren značajan napredak, uprkos uslovima za rad koji su ispod minuma evropskih standarda”, navodi se u saopštenju Tužilačkog savjeta.

Iz TS podsjećaju na to da je Crna Gora kao članica međunarodnih organizacija, preuzela i određene obaveze, uključujuću i onu da preduzme mjere koje bi osigurale da tužioci budu u mogućnosti da obavljaju svoje profesionalne dužnosti i odgovornosti bez neopravdanog miješanja.

“Prema prihvaćenim demokratskim standardima u svim sistemima krivičnog pravosuđa, tužioci su ti koji odlučuju o pokretanju krivičnog gonjenja i samostalno vode krivično gonjenje pred sudovima. Čak i u sistemima gdje tužilaštvo nije samostalni organ, jedna od ključnih garancija njegove nezavisnosti leži u nedopuštenosti da izvršna ili zakodnodavna vlast daju uputstva tužiocima u pojedinačnim slučajevima”, poručili su iz Savjeta.

Navode da u Crnoj Gori gdje je Državno tužilaštvo samostalno, i shodno Zakonu niko ne smije uticati na njega u vršenju poslova, “ovakvi javni istupi političkih činilaca predstavljaju eklatantan primjer pritiska”.

“Oni podrivaju započete reforme u tužilačkom sistemu i umanjuju vrijednost ostvarenih rezulatata koji su prepoznali i naši međunarodni partneri. Tužilački savjet izražava podršku SDT-u i drugim državnim tužilaštvima da nastave da postupaju u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, bez obzira na političke pritiske. Reformski zadaci sa evropske agende su jasni -zakonito i neselektivno postupanje, i krivično gonjenje kao instrument za zadovoljenje pravde, a ne političkih interesa”, zaključuju iz TS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve