Utorak, 19 Marta, 2024
Rubrika:

Tokom kampanje svi da poštuju mjere

Kad je riječ o epidemiloškom aspektu, rizik po zdravlje postoji, naročito ako se ima u vidu trenutna situacija, kaže Papović. Zato je, ističe, neophodno da tokom kampanje svi maksimalno poštuju mjere

Na zahtjev političkih subjekata Nacionalno koordinaciono tijelo dozvolilo je okupljanja na otvorenom do 100, a u zatvorenom prostoru do 50 osoba, uz odgovornost tih subjekata za organizaciju i poštovanje mjera tokom održavanja skupa. S aspekta ljudskih prava ta odluka je dobra, smatra pravni savjetnik u NVO Građanska alijansa Danilo Papović.

Ilustracija

Kad je riječ o epidemiloškom aspektu, rizik po zdravlje postoji, naročito ako se ima u vidu trenutna situacija, kaže Papović. Zato je, ističe, neophodno da tokom kampanje svi maksimalno poštuju mjere.

“18 do izbornog, a 16 do dana izborne čutnje. Nikad kraća, ali i tiša kampanja tek će da progovori, naročito nakon jučerašnje odluke NKT-a koja dozvoljava okupljanje na otvorenom do 100 osoba i zatvorenom do 50. Političari sto su trazili to su od struke dobili ko bi mogao platiti ceh.

“Epidemioločki gledano i iz iskustav regiona gde popučtanje struke pred političkim odlukama skupo je koštalo gradjane konkretno mislim na ublažavanje pojedinih mera u susret izborima gde nakon zavrsetka izbora je doslo do pogoršanja epidemiološke situacije,” kaže pravni savjetnik u Građanskoj alijansi Danilo Papović.

I ovo je tek jedna strana medalje jer da donošenje, ne samo ove već bilo koje odluke zna biti mač sa dvije oštrice vrijeme korone je najbolje pokazalo.

Na epidemiološki rizik troćenje više riječi je suvišno zato od načeg sagovornika par njih koje se tiču ljudskih prava.

“Što se tiče aspekta ljudskih prava i sloboda svako ograničavanje skupova je u suprotnosti sa slobodom okupljanja Ovakvi skupovi zahtevaju kontrolisane uslove gde ovde političke partije znaju unapred broj lica na skupu i identitet tih lica,” naveo je on.

Unaprijed politika zna da vremena mogu biti i ovakva i onakva ali da je ovo prostor na kojem susret odlučujućeg glasa vrijedi zato je dozvolu da ga zakaže i tražila.

“Što se tice politickih partija smatramo da većini političkih partija ova mera donosi neko olakšanje jer mogu organizovati terensku kampanju i mogu organizovati skupove sa večim brojem svojih pristalica,” kaže Papović.

To mogu, a moraju da poštuju propisane epidemiološe mjere – da održavaju distncu kao i higijenu ruku i da nose zastitne maske.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve