Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

TEMELJNI UGOVOR SA SPC JE KOLONIJALNI AKT ”Da smo potomci najboljih sinova ove zemlje, ne bi se Vlada usudila da ga potpiše”

''Ta pljačka kulturne baštine i crkvene imovine već je legalizovana Rješenjima Uprave za nekretnine. Temeljni ugovor će nas lištiti pravnih ljekova, kojima bi mogli pred nadležnim sudovima da tražimo preispitivanje osnove sticanja, i u postupku tu imovinu ponovo uzakonimo u vlasništvo crnogorske države''

Lider Svetosavske crkve koja se vodi pod akronimom SPC  Porfirije Perić izjavio je u četvrtak da je postignuta saglasnost sa premijerom prve teokratsko-izdajničke vlade Zdravkom Krivokapićem oko potpisivanja temeljnog ugovora između države Crne Gore i ove parapolitičke organizacije.

Perić je dodao da je načelno dogovoreno da poslije vaskršnjih praznika trijumfalno ušeta u Crnu Goru i potpiše dokument kojim se i zvanično legalizuje otimačina crnogroske teritorije i sakralnnih objekata.

Iako temeljni ugovor koji izdajnička vlada treba da potpiše sa SPC  nije dostupan javnosti, jasno je da se njime legalizuje pljačka crnogorskih svetinja i ogromne državne imovine, a izvjesno je da se svetosavskoj crkvi priznaje kontinuitet od 800 godina što nije slučaj u Srbiji gdje ima pravni kontinuitet od 1836. godine, a u Crnoj Gori je nasilno instalirana 1920. godine!

Porfirije Perić i Aleksandar Vučić: Zvanični i nezvanični patrijarh SPC

Ugovorom, koji je Krivokapiću tajno uručen prošle sedmice u manastiru Ždrebaonik, je takođe pogažen amanet preminulog lidera crnogorske filijale Srpske crkve Amfilohija Radovića jer je termin pokojnog mitropolita ”Pravosalvna crkva u Crnoj Gori”, u Beogradskoj patrijaršiji zamijenjen terminom Srpska pravoslavna crkva.

Još jedna izdaja Amfilohija je i u tome što će temeljni ugovor sa Vladom Crne Gore potpisati patrijarh Perić, a poznato je da je pokojni Mitropolit SPC u Crnoj Gori početkom 2020. godine najavio da će država pregovore o temeljnom ugovoru voditi sa njim, a ne sa Patrijaršijom u Beogradu, uz opasku da tu “nema nikakve razlike”.

Kolonijalni akt

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučnić u razgovoru za portal Aktelno ističe da se iz svega ovoga jasno vidi da je ”temeljni ugovor sa Beogradskom patrijaršijom kolonijalni akt”.

”Njime će se utemeljiti pravni osnovi, da nas vojno-policijskom silom Vlada dovede u status kmetova beogradskih popovskih mračnjaka. Da smo potomci najboljih sinova ove zemlje, koji su od 1916. do 1926. godine, komitovali za pravo čast i slobodu Crne Gore, niti bi se Vlada usudila da ga potpiše, niti bi svetosavskom patrijarhu padalo na pamet da povodom njegovoga potpisivanja najavi pośetu Podgorici nakon Uskrsa. Posljedično je vezan za bivšu administraciju, koja je svakome na sami pomen Crnogorske crkve, uglas odgovarala: “pušti to bogoti”. Taj anticrnogorski slogan bio je njihova himna”, kazao je Vučinić.

Srtevo Vučinić

Učitelj mračnjaštva

Za to vrijeme, kako ističe, učitelj i uzor mračnjaštva, iz koga je decenijama emaniralo zlo u najčistijem obliku, Amfilohije, pokušao je da iz nacrta Ugovora ukloni atribut srpska, ne dirajući u suštinu.

”Na to ga je podsticao oprez prema Crnogorcima, kojima je formom namjeravao da otupi slobodarski refleks, i ukloni ih s puta ‘velikosrpske šovinističke bujice’ koja nas je već preplavila. Pokušao je da u njemu podmuklo implementira nemušti vokabular, u kome je isključen svaki termin koji asocira na Srbiju ili bilo što srpsko. Kako nas iskustvo uči, takva nemušta terminologija, delegirana iz Beograda, redovno je bila prethodnica opasanih političkih poteza prema Crnoj Gori, s dalekosežnim posljedicama. Čak, i taj jedan “podmukli potez”, sa neporecivo zadnjim namjerama, isprovocirao je umišljenu beogradsku palanku, da s Kalemegdana počne direkno da prijeti i oštri noževe”, navodi Vučinić.

Vučinić navodi da su im priskočili domaći politički radikali u korist Srbije i srpstva koji nagovještavaju nova zla i nesreće, i napisali Temeljni ugovor po mjeri beogradske nacionalističke čaršije.

”Jasno i brutalno stavili su nam na znanje da smo kolonija i da nama upravlja kolonijalna vlast. Potpisaće je patrijarh Porfirije, inteligentni kurjak i enkcikopedijski primjerak svetosavskoga mračnjaka. Čelnik Crkve koja namjerava da slomi moralne, povjesne, kulturne i političke osnove na kojima počiva tradicionalno crnogorsko društvo, a supotpisati beogradski kolonijalni guverner Crne Gore, u liku predśednika Vlade”, rekao je on.

Lažni kontinuitet od 800 godina

Odgovarajući na pitanje  da li će u Temeljnom ugovoru SPC-u biti priznat kontinuitet od 800 godina, Vučinić ističe da ”očekuje, misli i vjeruje da je to jedan od pravnih stubova na kome će počivati Temeljni ugovor”.

Zdravko Podoljub Krivokapić: Pogazio amanet svog duhovno-političkog oca

”Tvrdiće što ne mogu dokazati, da je Srpska crkva bila duhovna okosnica Crne Gore i dokazivaće čime se ne dokazuje – vojno-policijskom silom. Jer svetosavci svijet posmatraju iz pozicije slijepoga miša – naglavačke. Poriču materijalnu činjenicu da je  Crnogorska crkva bila autokefalna i duhovna okosnica klasične Crne Gore. Odgovaramo im latinskom izrekom:  Contra factum non argumentum – Protiv činjenica nema argumenata. Pozivamo se na svima dostupne dokumente: Ustav Kraljevine Crne Gore iz 1905. godine, u kome je kao takva upisana, Ustav Svetoga sinoda Crnogorske pravoslavne crkve iz 1904. godine, akt kralja Aleksandra o ujedinjenju crkava u kome se izrekom pominje i Tomos Vaseljenske patrijaršije iz 1922. godine, u kome je upisana kao jedna od konstiutenata takozvane Pravoslavne crkve kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca”, navodi Vučinić i dodaje da ne očekuje da će ova crnogorska vlada potpisati temeljni ugovor sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

”Nije razumno očekivati da oni koji Temeljnim ugovorom poriču očigledne povjesne činjenice u vezi Crnogorske crkve, prihvate nju kao činjenicu i priznaju joj crkvenost”, rekao je Vučinić.

Legalizacija pljačke

Vučinić napominje da je u posljednjih 30 godina, iz vlasništva crnogorske države izuzeto i upisano u vlasništvo Srbije 650 crkava, oko 60 manastira i nešto preko 12 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta.

”Ta pljačka kulturne baštine i crkvene imovine već je legalizovana Rješenjima Uprave za nekretnine. Temeljni ugovor će nas lištiti pravnih ljekova, kojima bi mogli pred nadležnim sudovima da tražimo preispitivanje osnove sticanja, i u postupku tu imovinu ponovo uzakonimo u vlasništvo crnogorske države. A dozvoliće da se taj proces dovrši upisom na Srbiju još nekih 40 kvadratnih kilometara šuma, pašnjaka i livada u kontinetalnome dijelu Crne Gore i nešto malo preostalih crkava, manastira i arheoloških lokaliteta (manastirišta)”, poručio je Vučinić.

B.K.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lovćenski
24.04.2021-09:51 09:51

Katastar je krvnik Crne Gore.Sve sto je moglo da se uknjizi na spc je uknjizeno i preknjizeno.

Nikola
24.04.2021-10:15 10:15

Boze oprosti nemaju se oko cega vise otimat pa su kidisali na crkvu,zamolio bi popove da se drze biblie koja je nastala 1600g prije Isusa oni to najbolje znaju tako bi trebalo,ne otimajte od boga to su bozje kuce svete pravoslavne ne krstite boga bog je jedan

Nikola
24.04.2021-10:15 10:15

Boze oprosti nemaju se oko cega vise otimat pa su kidisali na crkvu,zamolio bi popove da se drze biblie koja je nastala 1600g prije Isusa oni to najbolje znaju tako bi trebalo,ne otimajte od boga to su bozje kuce svete pravoslavne ne krstite boga bog je jedan

Sara
24.04.2021-11:05 11:05

Odbranite drzavu CG..Pricati a na tome nista ne raditi je na isti nacin zlocin..Srusite ovu atidrzavnu-kriminalnu vladu..na vrijeme..

Drzava CG…je vec izglasala u Parlamentu sa DPS-om..da nase sakralne objekte pripadaju drzavi CG..Drzavu CG su sagradili i stvorili crnogorci..a ne srbijanci..oni tada nijesu ni postajali…Ne dajte svoje bogastvo..Da se ovo desilo srbijancima u Srbiji..oni bi otisli motikama i puskama da brane svojinu..a mi gledamo zlocin..a nista ne preduzimamo..zato oni mogu da rade sto rade!…

Lijepa CG
24.04.2021-11:57 11:57

Gladnog nikad niko nije mogao najesti mozeli se vjerovati pobjegao iz svoje matice i sad oce da nas rusi i da unisti sve CRNOGORSKO uzet DANSKI zakon nikom vise UTOCISTE I DRZAVLJANSTVO ko god blati ili bilo sto DRZAVNO ne postuje odma pakovanje i direktan let uz pratnju policije do matice pozdrav je -MRS-!!CRNOGORCI UPAMET SE NEDAJMO DA JE NIKO ISPRED NAS!

Dragan PV
24.04.2021-13:41 13:41

Kako potpisati ugovor bez Mitropolita. Premijer nema pravo to potpisati. Ako to radi u ime vlade znaci sledeca ima pravo da to ponisti i u krug. Ugovor o izdaji nosi i posledice ako je svjestan taj koji potpisuje. A svjestan je da postoji polovina koji se osjecaju i misle drugacije nego on(Zdravko).Nikada to Crnogorci nece prihvatiti iako ova generacija to prihvati(a nece ).

Nikola
24.04.2021-22:59 22:59

Sad shvacam muslimane u BiH kada kazu da im je SpC porusila 545 vjerska objekta a ne vojska Vojnici su samo izvrsici toga i genocida u Srebrenici

dritko
25.04.2021-00:36 00:36

Ako je mogao pocivsi Mitropolit ,bez povoda ,valjda mogu i drugi s povodom.Dakle,ruka se osusila onom ko potpisao bili sto je na stetu CG ,pa i Temeljni ugovor .Da Bog dä da od onih koji Temeljnim ugovorom diskriminusu pravoslavne Crnogorce i njihovu autokefalnu crnogorsku crkvu -od njih zivo meso otpadalo i prokleti bili po 1000 i po 3 hiljade puta.Potomstvom bili zadovoljni kao pravoslavni Crnogorci Temeljnim ugovorom.Za nije fer:Kako pravo radili tako im se vratilo….