Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Svi smo mi DPS!

Saradnja sa DPS-om je najveća moguća uvreda, optužba kojoj po intenzitetu političke kompromitacije ne postoji ravne. DPS je opsesija stranaka trenutne vlasti, kao i funkcionera Vlade i najveće ''političko zlo'' kojim se glasači plaše kao djeca babarogom. Vječiti opozicionari iz DF-a i Demokrata, nenaviknuti na ozbiljnost koju sa sobom donosi vlast, nikad se nijesu oslobodili mantre ''DPS je za sve kriv'', koju infantilno ponavljau čak i sad kad su ''pozicija'' i kad treba da vode državu.

Piše: Balša Knežević

Najbolji svjetski sportisti već desetak dana izgaraju za svoje reprezentacije na Olimpijadi u Tokiju nadajući se da će njihov višegodišnji naporan rad naići na neku vrstu valorizacije.

Ali žar, posvećenost i entuzijazam sa kojim svjetski asovi nastupaju na ovoj sportskoj manifestaciji ne može se mjeriti sa predanošću političara aktuelne crnogorske vlasti koji prosto dominiraju u svojim disciplinama – maratonskom pljuvanju, gimnastici uvreda i klevetanju u slobodnom stilu.

Nosioce rapidno propadajuće teokratsko-diletantske vlasti očigledno je ponio olimpijski duh, pa su kao i njihovi ideološki preci, isukali svoje kame i mitraljeze, ovoga puta samo verblane, i u teškom bratoubilačkom političkom okršaju nastoje da u blato poraza uvaljaju svoje oponente.

Zasipanje fekalijama

Već mjesecima funkcioneri nove vlasti jedni druge zasipaju demagoškim fekalijama dok pokušavaju da dokažu kako je baš suprotna strana najodgovornija za propast ”plemenite” svetosavske političke vizije ”oslobođenja Crne Gore”.

Djeca 30. avgusta nijesu ni stigla pošteno da proslave prvu pobjedu na izborima nakon decenija frustrirajućih poraza, a oduševljenje koje je na momente poprimalo razmjere ekstaze, brzo je zamijenilo razočarenje kad su i jedni i drugi shvatili da nemaju mnogo zajedničkog u partijskim programima, ako izuzememo mržnju prema DPS-u.

Osim što nemaju mnogo toga zajedničkog kada je u pitanju programska orjentacija, pokazali su se kao apsolutno nesposobni za vođenje države, skloni nepotizmu, revanšizmu i korupciji.  Da nesreća bude još veća – pucaju na isto biračko tijelo, pa nije ni čudo što je usiljena, prividna harmonija među partijama trenutne vasti trajala svega par mjeseci.

Nakon toga je uslijedila žestoka pljuvačina, u kojoj je retorika degradirana na nivo septičke jame, a brutalnost uvreda je dostigla diskurs zastupljen među notornim pijandurama u prosječnoj kafani iz unutrašnjosti Srbije.

Ali jedna konstanta je ostala – opsesija Demokratskom partijom socijalista (DPS).

DPS je strankama koje trenutno čine propadajući sistem nove vlasti već godinama, čak i decenijama služio kao inspiracija na osnovu koje su gradili najveći dio svoje retorike, ali i programa. DPS je neprijatelj oko kojeg je stranke trenutne vlasti ujedinila Svetosavska crkva, to je omražena konstanta koja je, prema prizemnoj, jeftinoj demagogiji nosilaca nove vlasti, odgovorna za ”sva zla koja su zadesila Crnu Goru”.

Mržnja prema takvom DPS-u je bila jedino vezivno tkivo koje je na silu spajalo partije nove vlasti, i kako tako održavalo Krivokapićevu nesposobnu, teokratsku vladu diletanata.

Ko je veći DPS-ovac?

Nesposobnost, sukobljeni politički programi i međusobni antagonizam kao rezultat borbe za isto biračko tijelo učinjeli su da ni DPS kao vječita mantra DF-a, Demorkata i satelitskih stranaka više ne može da ih drži na okupu kao koliko toliko funkcionalnu vlast.

Tikva je pukla a optužbe koje najjača dva konstituenta vlasti DF i Demokrate iznose međusobno, uveliko olakšavaju posao trenutnoj opoziciji koja ne mora mnogo da se trudi da bi politički rušila nesposobnu vlast. Partije na vlasti to rade za njih. Što bi narod rekao – ”budale rade tuđi posao”!

Ali jedna stvar se nije promijenila – isto kao što je u kratkom periodu ljubavi među strankama svetosavske vlasti DPS bio arhinepijatelj koji ih je ujedinjavao, situacija se nije promijenila ni kad su u otovrenom sukobu.

U moru uvreda, kleveta, beskrupuloznih prozivki jedna konstanta prožima skoro svako saopštenje, javni nastup i većinu izjava u ratu DF-a sa jedne i Demokrata, premijera Zdravka Krivokapića i Vlade sa druge strane – optužbe za saradnju sa DPS-om. U ovom sukobu funkcionera vlasti DPS predstavlja zastrašujuću kreaturu kojom se plaše njihovi glasači.

Kabinet premijera Zdravinja Krivokapića juče je posegao za teškom  artiljerijom optuživši DF da ”želi nove izbore kako bi formirali vlast sa DPS-om”, na što je jedan od lidera DF-a Milan Knežević odgovorio da je ”jedini DPS-ovac sa kojim su ikad nešto dogovarali Zdravko Krivokapić”.

Ovo je samo posljednja u nizu međusobnih optužbi suprotstavljanih klanova u aktuelnoj vlasti koji se tiče saradnje sa DPS-om. Da ne bi zatrpavali tekst nepotrebnim primjerima ovakve retorike kojih je na desetine, ako ne i stotine, treba samo napomenuti da je ”saradnja sa DPS-om”, floskula koja kao najveća politička anatema prožima gotovo sve izjave i saopštenja nosilaca aktuelne vlasti.

Saradnja sa DPS-om je najveća moguća uvreda, optužba kojoj po intenzitetu političke kompromitacije ne postoji ravne. DPS je opsesija stranaka trenutne vlasti, kao i funkcionera Vlade i najveće ”političko zlo” kojim se glasači plaše kao djeca babarogom.

Neozbiljnost vječitih opozicionara

Sa druge strane, DPS kao ozbiljna i iskusna partija nikad eksplicitno nije isključila mogućnost političke saradnje sa bilo kim, ukoliko je to u interesu države. Trenutno posmatraju kako stranke trenutne vlasti rade njihov posao ispoljavanjem autodestruktivnosti i čak im ne dozvoljavaju da se pošteno užive u ulogu opozicije.

Vječiti opozicionari iz DF-a i Demokrata, nenaviknuti na ozbiljnost koju sa sobom donosi vlast, nikad se nijesu oslobodili mantre ”DPS je za sve kriv”, koju infantilno ponavljaju čak i sad kad su na vlasti i kad treba da vode državu.

Jasno je da svijest nosilaca nove vlasti nikad nije izašla iz okvira uličarske retorike i priprostog politikantstva, prožetog svetosavskom mitomanijom, mantrama o ”odbrani pravoslavnih svetinja” i fiktivnom borbom protiv kriminala i korupcije. Kada tome dodamo nesposobne funkcionere i nosioce izvršne vlasti, jasno je zašto je najlakše za teške promašaje i urušavanje države optužiti DPS koja je tu već decenijama. I dok  nekompetentni vječiti opozicionari zarobljeni na poziciji vlasti, svoju retoriku vraćaju na fabrička podešavanja i u bivšoj vlasti traže izgovor za sopstvenu nesposobnost, jasno je da DPS ostaje jedina konstatnta na političkoj sceni Crne Gore.

Konstanta koja samo čeka ko će od vječitih opoziconara prvi da ”prelomi u mozgu”, okane se infantilnosti i potraži pomoć od njih u vođenju države nakon vanrednih izbora koji su sve izvjesniji. To neće biti ni najmanje iznenađenje za bilo koga ko je iole upućen u političku situaciju u Crnoj Gori. Uostalom, partije trenutne vlasti su ionako priznale – svi su oni DPS!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neko tamo
02.08.2021-13:27 13:27

Ajde za df nekako ali otkud ovi gejići manekeni da postadnu 2 najjaca partija u crnoj gori i oni da govore o dpsu

Ali vazda je tako bilo medju vlašinama optuzuju se jedni drugi a zapravo koje veci srbin
DF i Demokrate su svetosavske crkvene partije