Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Suđenje za pokušaj terorizma: SDT-u dat rok od 15 dana da preda novu optužnicu

Sudija Zoran Radović je nakon studioznog vijećanja odbio kao neosnovan predlog advokata Miroja Jovanovića da se odbaci optužnica Specijalnog tužilaštva od 13. aprila 2017. godine izmjenjena na suđenju 19. marta 2019. godine

Početak suđenja optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine danas je u podgoričkom Višem sudu odložen za 20. februar naredne godine nakon što je sud naložio SDT-u da u roku od 15 dana dostavi sudu izmjenjenu optužnicu.

Sudija Zoran Radović je nakon studioznog vijećanja odbio kao neosnovan predlog advokata Miroja Jovanovića da se odbaci optužnica Specijalnog tužilaštva od 13. aprila 2017. godine izmjenjena na suđenju 19. marta 2019. godine.

Sud je potom naložio specijalnom tužiocu da u roku od 15 dana podigne i sudu dostavi novu optužnicu.

“Imajući u vidu da se izmijenilo činjenično stanje izneseno u optužnici, obzirom da je u odnosu na optuženog Jovanović Miloša donijeta pravosnažna presuda Ks.br.35/17 od 26.09.2019. godine, kojom je optužba odbijena za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije a optuženi se u činjeničnom opisu optužnice pominje na više mjesta i u vezi radnji koje se stavljaju na teret saoptuženima”, pojasnio je sudija Radović.

Ova odluka suda uslijedila je nakon što jeadvokat Jovanović ukazao da je optužnica u ponovljenom postupku sporna zbog, kako kaže, djelova u optužnici u kojoj se spominju krivična djela za koja više ne postoji pravno “gonjenje” i jer se spominje Miloš Jovanović čiji postupak je od ovog odvojen.

“U ovom postupku moja dva branjenika nemaju preciznu i jasnu optužnicu, od koga da se brane i ko tvrdi optužbe…. U ovoj fazi postupka nema drugog pravnog sredstva koje je djelotvorno, i koje se može upotrebiti, osim zahtjeva za odbacivanje optužnice”, kazao je Jovanović.

On je dodao da je zahtjev odbrane za odbacivanje optužnice nastao zbog nekoliko okolnosti a jedna od njih je da optužnica mora biti precizna i jasna.

“A da bi se optuženi, nevino optuženi u ovom postupku, izjasnili o optužnici, koliko god bila politizovana, ona mora biti jasna i precizna.. Miloš Jovanović se spominje 30 puta, ootuženi na pitanje suda o njenu ne mogu odgovoriti jer je tužilaštvo odustalo os krivičnog gonjenja te osobe… “, kazao je advokat Miroje Jovanović.

On naglašava da se pistavlja pitanje od čega se optuženi brane.

“Smatram da se optuženi ne mogu izjašnjavati jer se ne zna od čega se brane. Nemamo izmjenjenu optužnicu… Sud da je odbaci”, poručio je advokat.

Podsjećamo, Apelacioni sud je ranije ukinuo presudu kojom je 13 optuženihosuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgoricipred izmijenjenim sudskim vijećem.

Sudija je, nakon vijećanja, donio odluku da tužilac ima rok od 15 dana da sudu dostavi novu optužnicu, sa izmjenama, koja ne podliježe kontroli već se sudski proces sa njom nastavlja.

Ranije je sudija Suzana Mugoša, prilikom izricanja presude, pored ostalog, navela da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od 2016. godine formirali kriminalnu grupu u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori koja je trebalo da izvrši kriminalna djela kako bizastrašili građane Crne Gore, ugroze život i tijelo građana i ozbiljno ugroze osnovne ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore. Uovom predmetu svjedok saradnik bio jeSaša Sinđelić.

Eduard Šišmakov je prvostepenom presudom, koja je ukinuta, osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popovna 12, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Predrag Bogićević i Nemanja RistiSudija Zoran Radović je nakon studioznog vijećanja odbio kao neosnovan predlog advokata Miroja Jovanovića da se odbaci optužnica Specijalnog tužilaštva od 13. aprila 2017. godine izmjenjena na suđenju 19. marta 2019. godine.ć ukinutom presudom bili su osuđeni na po sedam godina robije. Mihajlo Čađenović bio je osuđen nagodinu i šest mjeseci, Branka Milić državljanka Srbije koja je sa suđenja pobjegla u ambasadu Srbije, bila je osuđena na tri godine zatvora. Milanu Dušiću je bila izrečena kazna na godinu i po zatvora, Dragan Maksić bio je osuđen na godinu i devet mjeseci, Srboljub Đorđevićna godinu i po, a Kristina Hristićbila je osuđena na uslovnu kaznu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve