Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

NASTAVLJA SE PARTIJSKO UHLJEBLJAVANJE: Milan Lekić ponovo u RUP-u, raspad rudnika se nastavlja

Bog nije pomogao Lekiću da se vrati na funkciju, već Andrija Mandić. Nezvanično se može čuti da je zbog njegovog imenovanja prijetio da će da uskrati podršku Vladi u Skupštini. Neznaveni Pokret Evropa sad im je povjerovao, iako svi u državi znaju da se to ne bi desilo.

U najmanju ruku kontroverzna ličnost, Milan Lekić zvani Ugalj, izabran je za člana Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja (RUP), a uskoro se očekuje imenovanje za predsjednika ovog tijela. Spekuliše se da je on već izabran na funkciju predsjednika Odbora direktora, ali se to krije, što govori o nivou kontroverzi koje se vezuju za ovog funkcionera iz redova profesionalnih Srba.

Lekić, kandidat bivšeg Demokratskog fronta (DF) preciznije Nove srpske demokratije (NSD), i intimus njenog predsjednika Andrije Mandića, već je pokrivao dužnost izvršnog direktora RUP, od aprila 2021. godine do avgusta 2023. kada je smijenjen nakon što je Inspekcija rada utvrdila da je na tu funkciju izabran grubim kršenjem zakona, bez konkursa.

Ipak, dvije godine su bile više nego dovoljne da Lekić ozbiljno ugrozi poslovanje RUP-a. Podaci pokazuju da je profitabilnost Rudnika u padu od 2020.godine, a naročito je smanjena 2022. godine. To potvrđuju i ključni indikatori profitabilnosti: povrat na imovinu (ROA) i povrat na kapital (ROE). Stopa povrata na imovinu (ROA) je smanjenja sa 23,46 odsto u 2021. na 12,2 odsto u 2022. godini, dok stopa povrata na kapital (ROE) kontinuirano opada, i iznosila je 7,61 odsto u 2022.godini. Operativna i neto profitna marža su takođe smanjene u odnosu na 2020.godinu. Uzroci pogoršanja profitabilnosti kompanije su: smanjenje dobiti, odnosno brži rast troškova poslovanja od prihoda. Naročito su povećani troškovi poslovanja: nabavna vrijednost prodate robe (za 47,6 odsto ili za 4,5 miliona eura miliona eura u 2022.), kao i troškova zarada za 23% ili za 3,7 miliona eura u 2022. u odnosu na prethodnu godinu. Pozitivan poslovni rezultat društva je smanjen na 9,4 miliona eura u 2022. godini sa 15,3 miliona eura u 2021. godini.

Broj zaposlenih je gotovo dupliran sa 670 radnika 2019. na 1170 na kraju 2022. godine.

Milanu Lekiću Andrija Rajo Mandić sredio da nastavi da uništava RUP, u korist Srbije naravno

Analiza solventnosti  pokazuje rastuće obaveze kompanije. Racio ukupnih obaveza i imovine i ukupnih obaveza i kapitala Rudnika uglja je značajno pogoršana u 2022. u odnosu na 2020. godinu, kao i odnos ukupnih obaveza i EBITDA, što ukazuje na nepovoljan trend po pitanju solventnosti društva. Ukupne obaveze su 2022. godine povećane za 27 odsto u odnosu na 2021. godinu, dok su u 2021. povećane za 45 odsto u odnosu na 2020.godinu. Navedeni koeficijenti solventnosti ukazuju na niske, ali rastuće rizike leveridža.

”DA BOG POMOŽE”

U smjenu Lekića se, kako to nalažu osnovni postulati biznisa u Crnoj Gori u posljednje četiri godine, umiješala i takozvana Srpska pravoslavna crkva (SPC). U pauzi bogosluženja, podršku Lekiću dao je i visoki funkcioner ove paravjerske organizacije, kodnog zvanja episkop Mileševske eparhije SPC Atanasije.

“Primivši vijest o mogućoj smjeni Milana Mija Lekića u neprestanoj smo zapitanosti zašto se i iz koje potrebe rodila takva mogućnost. Naš brat Milan Lekić decenijama neumorno radi u interesu svoje crkve i svoga naroda. Djelatno je podržao neimarske poduhvate širom naše eparhije i diljem srpstva. Naša dužnost je, kao duhovnog pastira ovih krajeva, da podržimo čovjeka koji je učestvovao u izgradnji mnogih hramova Božjih, zaposlio na stotine Pljevljaka i značajno učestvovao u razvoju pljevaljske opštine. Sigurni smo u to da će, s pomoću Božijom, Milan Lekić ostati na poziciji na koju je izabran voljom naroda i da će i dalje vjerno da služi svojoj crkvi i svome narodu”,  naveo je Atanasije i dodao da je započet privredni preporod pljevaljskog kraja i da tu težnju ne smijemo prekinuti.

Kako je SPC vlada u sjenci, Odbor direktora RUP-a se prilikom smjene Lekića, obratio i ovoj važnoj ličnosti za funkcionisanju kompanije – vladici Mileševske eparhije Atanasiju kojem su poručuju beskrajno cijene vjerske organizacije i vjerske velikodostojnike, te da su to pokazali nesebičnom podrškom u ktitorskim poduhvatima na teritoriji Eparhije.

Važno je da su operativci SS zadovoljni Lekićem

“Odbor direktora Rudnika odobrio je svojim odlukama više od 150.000 eura za prethodne tri godine, a tako će biti i ubuduće. Cijenimo i uvažavamo vašu zabrinutost kao duhovnog pastira pravoslavnog naroda u Pljevljima, ali smo Vas dužni obavijestiti da ovaj organ postupa isključivo po zakonu i da ne smijemo na bilo koji način ugroziti funkcionisanje najznačajnije Crnogorske kompanije, bilo kojim nezakonitim postupanjem. Znamo, Vaše Preosveštenstvo, da ni Vi, kao ni sveštenstvo i monaštvo ne bi željeli da bilo koji vjernik postupa suprotno zakonima i da čini krivična djela. Vjerujemo da su za Vas svi vjernici jednaki, bez obzira na političku i drugu pripadnost, pa shodno tim postulatima i zakonima države u kojoj radimo tako i postupamo i tako ćemo i postupati. Ni naša, ni bilo čija funkcija nije vječna. Mi smo prolazni, ali smo dužni da dok smo angažovani radimo zakonito, predano i savjesno”, piše u obraćanju Atanasiju.

Bog nije pomogao Lekiću da se vrati na funkciju, već Andrija Mandić. Nezvanično se može čuti da je zbog njegovog imenovanja prijetio da će da uskrati podršku Vladi u Skupštini. Neznaveni Pokret Evropa sad im je povjerovao, iako svi u državi znaju da se to ne bi desilo.

ZAŠTO MIJA ZOVU UGALJ

Iako se za njega vezuje mnogo afera, Milan Lekić je najpoznatiji po onoj o prodaji uglja Elektroprivredi Srbije (EPS) što bi naš narod rekao, ispod svake cijene. Lekićev dil sa EPS istražuje Specijalno državno tužilaštvo. Podsjetimo, SDT je pokrenulo istragu i tražilo od Lekića da objasni ko je i po kojim kriterijumima formirao cijenu od 28,8 eura, po kojoj pljevaljska kompanija prodaje mrki ugalj Elektroprivredi Srbije. Istovremeno, iz Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) tražili su od čelnika te državne kompanije da im dostavi i kompletnu dokumentaciju o nabavci dampera.

Demokratska partija socijalista podnijela je krajem prošle godine krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora AD Rudnik uglja Pljevlja Milana Lekića zbog, kako su naveli, višemilionske štete koju je nanio tom preduzeću.

Da li će i Lekić doći na red u SDT-u?

U prijavi se navodi: “Dana 20. maja 2022. godine, u Pljevljima, svjestan svog djela čije izvršenje je htio iako je znao da je njegovo djelo zabranjeno, protivpravnim iskorišćavanjem i prekoračenjem granica službenog položaja, kao odgovorno lice – Lekić, zaključio ugovor o kupoprodaji dobara mrko lignitnog uglja sa Javnim preduzećem Elektroprivreda Srbije Beograd, za cijenu uglja 28,80 eura (bez PDV) iako je znao da to nije realna cijena uglja na koji način je Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije Beograd pribavio protivpravnu imovinsku korist u razlici ugovorene i stvarne cijene uglja, a Rudniku uglja AD Pljevlja pričinio štetu u istom iznosu.”

Predmet krivične prijave je i nabavka dampera.

U krivičnoj prijavi piše da je 16. maja 2022. godine, u Pljevljima, svjestan svog djela čije izvršenje je htio iako je znao da je njegovo djelo zabranjeno, protivpravnim iskorišćavanjem i prekoračenjem granica službenog položaja, kao odgovorno lice – izvršni direktor Rudnika uglja AD Pljevlja Milan Lekić, postupajući suprotno odredbama Zakona o privrednim društvima zaključio ugovor za nabavku roba – damper, proizvođača Belaz za potrebe Rudnika uglja AD Pljevlja, sa BPS Ugljevik iz Ugljevika, Bosna i Hercegovina na iznos od 3.459.800 eura (bez PDV) iako je znao da to nije realna cijena dampera pri činjenici da su samo godinu dana ranije isti kupljeni za iznos od 2.556.493 eura na koji način je BPS d.o.o. iz Ugljevika pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od skoro milion eura, i istovremeno Rudniku uglja AD Pljevlja pričinio štetu u istom iznosu.

SPORNI POSLOVNI UGOVORI, RJEŠENJA ZA STALNO DIJELIO PO SVADBAMA

I ovo nije kraj aferama Lekića. Mediji su pisali da je Lekić 21. oktobra 2022. godine sklopio ugovor sa firmom DOO Tatius Balkan o prodaji čak 1.200.000 tona uglja, vrijedan 62 miliona eura, iako je Tatius osnovan samo dan prije potpisivanja. Vlasnici kompanije su Nikola Ljiljanić, rođak i komšija bivšeg izvršnog direktora RUP-a Milana Lekića, i ukrajinska državljanka Tatjana Petrošenko. Tatjana ubrzo napušta kompaniju, a većinsko vlasništvo preuzima Ljiljanić. Izlazak Petrošenko iz posla sa ugljem poklapa se sa propasti posla njenog supruga Oleksandra Petrušenka sa fabrikom briketa i peleta koji je potpisan takođe sa Lekićem. Ukrajinski državljani koji su, u kešu plaćali sve usluge u Pljevljima, su nakon marta 2023. nestali iz Crne Gore.

Lekić i rukovodstvo RUP-a su Oleksandera Petrošenka, prilikom potpisivanja ugovora 2021. godine, predstavili kao „najboljeg investitora u zadnjih deset godina koji se pojavio u Pljevljima“.

Bračni par je u martu 2023. godine naprasno nestao i više se nije pojavljivao u opštini Pljevlja, iako je uložio značajna sredstva u fabriku za briketiranje ugljene prašine. Petrušenkovoj kompaniji „Enerdži holding“ već duže vrijeme je blokiran račun za iznos od 35.000 eura. Petrušenko je ostao dužan svim dobavljačima, naročito RUP-u, i „Kastelo Montenegru“ kao dvijema državnim kompanijama koje su ušle u poslovne odnose sa njim.

Osim spornih poslovnih ugovora, Lekić će ostati najviše upamćen po dijeljenju ugovora na neodređeno na svadbama. Snimak iz maja 2022. godine pokazuje kako pjevač na jednoj svadbi u Pljevljima kaže “A u ponedjeljak će doći da potpiše Ugovor za stalno” u trenutku kada u salu u pratnji trubača ulazi direktor Rudnika uglja Pljevlja Milan Lekić. Ovaj video snimak, koji je viralan na društvenim mrežama, izazvao je burne reakcije u kojima je navedeno da je riječ o skandalu i da je slučaj za Specijalno državno tužilaštvo.

Dokle je išla samovolja Lekića pokazuje i činjenica da je potpuno ignorisao zahtjeve resornih ministara.

Tako je bivši ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić krajem  2021. godine upozorio na povećano zapošljavanje u sektoru energetike i kazao da je Rudnik uglja Pljevlja od aprila do decembra 2021. angažovao po osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme 14 zaposlenih, po osnovu ugovora o radu na neodređeno vrijeme 41, zaposleni na neodređeno i određeno vrijeme koji su na osnovu sporazuma preuzeti na rad 53 osobe, po osnovu ugovora o ustupanju na određeno vrijeme posredstvom agencije 201 zaposlenih i po osnovu ugovora o djelu 114.

I bivši ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je zatražio od kompanija koje su u nadležnosti njegovog ministarstva da obustave dalje zapošljavanje i optimizuju korišćenje ljudskih resursa. U nadležnosti tog ministarstva je između ostalog i Rudnik uglja u Pljevljima.

Lekića to nije mnogo opterećivalo. Uz podršku crkve i DF-a, zna da može da radi šta hoće. Još ako zakaže Specijalno tužilaštvo…

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rukfaš
21.04.2024-14:06 14:06

Lekićem treba da se bavi ono SDT i onaj Novović čiji rad pozdravljate evo neko vrijeme od kada je osvetnički krenuo da hapsi sve koji kažu da su Crnogorci.