Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Suđenje za pokušaj terorizma 13. juna, odbrana tražila izuzeće tužilaca

Sud je odbio predlog odbrane da se razdvoji postupak u odnosu na Mandića, Kneževića i Čađenovića, jer za tako nešto kako je ocijenjeno, ne postoje važni i razlozi cjelishodnosti. Sud je zatim nakon izjašnjenja stranaka o eventualnom isključenju javnosti s glavnog pretresa, donio rješenje da se pretres javno nastavi, a da će o potrebi isključenja javnosti eventualno odlučiti tokom glavnog pretresa

Ponovljeno suđenje u slučaju poznatom kao “državni udar” počelo je jutros u Višem sudu. Advokat odbrane Miroje Jovanović predložio je sudu da se razdvoji postupak u odnosu na Andriju Mandića, Milana Kneževića i Mihaila Čađenovića, te naglasio da je juče došao do činjenica koje su važne za iznošenje njihove odbrane. Sud je ovaj predlog odbrane odbio, a suđenje će biti nastavljeno 13. juna.

Sud je odbio predlog odbrane da se razdvoji postupak u odnosu na Mandića, Kneževića i Čađenovića, jer za tako nešto kako je ocijenjeno, ne postoje važni i razlozi cjelishodnosti. Sud je zatim nakon izjašnjenja stranaka o eventualnom isključenju javnosti s glavnog pretresa, donio rješenje da se pretres javno nastavi, a da će o potrebi isključenja javnosti eventualno odlučiti tokom glavnog pretresa.

Nakon što je tužiteljka pročitala optužnicu SDT-a reagovao je advokat Miroje Jovanović.

Medijima je saopštio da je tužilaštvo ostavilo da u optužnici i dalje figurira ime Aleksandar Sinđelić što je, kako je naveo, skandalozno, jer svi znaju da je to bio pokušaj sakrivanja njegovog identiteta.

Postoje, kako je naveo Jovanović dva zaključka: ili u tužilaštvu niko nije čitao predmet, pa ne zna da je još 17. novembra 2017. u zgradu suda on morao da preda lična dokumenta i da se zna da se zove Sinđelić Saša ili se radi o pravdanju i istrajavanju na brljotinama Saše Čađenovića i Milivoja Katnića.

Nakon svega, tražio je izuzeće postupajuće tužiteljke Jelene Protić i specijalnog tužioca Zorana Vučinića od daljeg postupanja, pa je suđenje odgođeno za 13. jun.

Jovanović je na početku kazao da činjenice do kojih je došao, predstavljaju službenu tajnu. Zato je i predložio postupak pred novim sudijom uz isključenu javnost, jer je priroda saznanja takva da ne mogu biti saopštena javno zbog čuvanja podataka i interesa pravde.

Tužiteljka iz SDT-a Jelena Protić smatrala je da takav predlog nije opravdan, jer se činjenice i eventualno novi dokazi mogu, kako kaže, iznijeti i u ovom postupku, a da se kada je to neophodno u svakom trenutku može isključiti javnost.

Sudija je oko 10:20 sati dao pauzu kako bi se donijela odluka o Jovanovićevom predlogu, a nakon pauze Sud je odbio predlog odbrane.

Nakon svega, tražio je izuzeće postupajuće tužiteljke Jelene Protić i specijalnog tužioca Zorana Vučinića od daljeg postupanja, pa je suđenje odgođeno za 13 jun.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
MIRSAD
10.04.2023-14:47 14:47

Providni ste ka staklo 11 juna izbori pa da vidite kakvo je stanje ko je pobijedio i onda nastavit po partiji a ne po zakonu!