Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Šuc: Pratimo političku situaciju, zabrinjava nemogućnost da se dođe do rješenja imenovanja u pravosuđu

Predsjednica Skupštine sastala se sa izaslanicom Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa izaslanicom Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke Suzan Šuc koja je naglasila da oni pomno prate razvoj političke situacije u Crnoj Gori, te da dijelom zabrinjavarazvoj političkih dešavanja, kao i nemogućnost da se dođe do potrebnih rješenja po pitanju imenovanja u pravosuđu.

Kako su kazali iz Skupštine, izaslanica Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke je poručila da je Crna Gora kao zemlja kandidat koja je najdalje odmakla u pregovaračkom procesu veoma važna za SR Njemačku kao zemlju članicu.

Ona je primijetila da rješavanje političke situacije u zemlji svakako traži stabilnu i pouzdanu Vladu koja bi bila spremna da odgovori na moguće izazove u periodu koji slijedi, te bila neupitno opredijeljena da zemlju čvrsto drži na putu EU integracija.

Predsjednica Skupštine je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Vlada SR Njemačke predvođena Olafom Šolcom (SPD) jasno prepoznala značaj Zapadnog Balkana i iskazala nedvosmislenu podršku daljem evropskom putu.

“Ona je izrazila zadovoljstvo rezultatima Samita lidera Berlinskog procesa, te potpisivanjem tri regionalna sporazuma – o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata, koji su važni za izgradnju integrisane zajedničke budućnosti bez unutrašnjih granica. U tom kontekstu, predsjednica je izrazila uvjerenje da će uz poštovanje dinamike procedura, sporazumi u najkraćem mogućem i predviđenom roku biti ratifikovani”, kazali su iz Skupštine.

Poručujući da proces evropske integracije nema alternativu, Đurović je zahvalila SR Njemačkoj na podršci koju na tom putu pruža Crnoj Gori, te poručila da će, bez obzira na složenost političkog trenutka u zemlji, i naredna Vlada biti čvrsto opredijeljena ka evroatlanskim integracijama.

“Predsjednica je naglasila da izazovno pitanje imenovanja u pravosuđu, prvenstveno ono koje se tiče izbora sudija Ustavnog suda, traži kompromis i razumijevanje svih političkih aktera, te najavila da će lično inicirati razgovor predstavnika političkih partija u parlamentu. Dijalog je, istakla je Đurović, ključna pretpostavka dogovora koji bi omogućio funkcionalnost institucija i to da važni procesi u sistemu u narednom periodu budu odblokirani”, kazali su iz Skupštine.

Prema njihovim riječima, sagovornice su se saglasile da su rezultati Samita lidera Berlinskog procesa značajni, te da će potpisivanje tri regionalna sporazuma bitno doprinijeti unapređenju obrazovnih politika zemalja regiona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve