Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Stjepović – Gandel: Crna Gora može računati na podršku Slovačke u nastavku njene evropske perspektive

Sagovornici su saglasni da bilansi razmjene ekonomske saradnja Crne Gore i Slovačke ne prate dobre diplomatske odnose, te da podsticaj za snaženje privrednog djelovanja u konačnom ilustruje međusobno jasno iskazanu spremnost za nastavkom jačanja sveukune saradnje, prije svega na zadovoljstvo dva naroda

Dinamična politčka komunikacija dvije prijateljske države sa bogatom tradicijom međudržavnih odnosa, posebno od obnove crnogorske državnosti, potvrda je dobrog razumijevanja i snažnog partnerstva u različitim međunarodnim formatima, zajednička je ocjena sa sastanka predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duška Stjepovića i ambasadora Slovačke Republike u Crnoj Gori Borisa Gandela.

“Stjepović je izrazio uvjerenje da su dosadašnji postignuti rezultati 28. saziva Skupštine i Vlade Crne Gore u aktuelnim reformskim procesima, ključni za dalje snaženje demokratskih institucija i vladavine prava u našoj zemlji”, saopšteno je iz Skupštine.

On je kazao da upravo, jasna vizija i opredijeljenost, ne samo političkih lidera, već i crnogorske javnosti, kada je u pitanju pristupanje naše države Evropskoj uniji, oslikava stremljenja aktuelne većine da je standard građana apsolutni prioritet.

“Kvalitetni multilaterlani i bilateralni odnosi mogu biti dodatno stimulisani parlamentarnom diplomatijom, koja predstavlja veoma praktičan mehanizam za snaženje dijaloga na nivou predstavničkih tijela, kroz jedinstven mehanizam grupa prijateljstva”, zaključio je Stjepović.

Gandel je naglasio da primjeri dobre prakse Crne Gore u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom i njena perspektiva kao izvjesno naredne članice EU, predstavljaju inspiraciju i zamah ostalim državama Zapadnog Balkana da snažno nastave progres u procesu pristupnja zajednici evropskih naroda, bez kojih EU ne može biti bezbjedna, ujedinjena i kompletna.

“Kontuinuirana posvećenost tekućeg skupštinskog saziva prepoznata je kao iskreno zalaganje ubrzanju procesa prisupanja EU, naglasio je Gandel, dodavši da Crna Gora, kao i do sada, može računati na otvorenu političku i ekspertsku podršku Slovačke u nastavku njene evropske perspektive”, dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su saglasni da bilansi razmjene ekonomske saradnja Crne Gore i Slovačke ne prate dobre diplomatske odnose, te da podsticaj za snaženje privrednog djelovanja u konačnom ilustruje međusobno jasno iskazanu spremnost za nastavkom jačanja sveukune saradnje, prije svega na zadovoljstvo dva naroda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve