Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Spomenici polako umiru, nadležni ćute, nemaju kad od otimanja crnogorske kulturne baštine

Kako je Mirjačić dodao, Crna Gora je dobila ''oslobodilačku crkvenu Vladu'' koja je postavila ''ženu četnika'' za ministra koji će brinuti o spomen-obilježjima u državi, a Nikšić je dobio za predsjednika opštine osobu koja je u ranoj mladosti u školskim predstavama rado ''glumilao'' četnika. I ponešen tom ulogom odmah samovoljno ukinuo dotacije UBNOR-u i antifašistima Nikšića

Svako ljudsko biće individua je za sebe i nalazi se u konstantnom odnosu sa okolinom. Društveno-političke okolnosti značajan su preduslov da se neka ličnost istakne i doprinese sveukupnom društvenom razvoju svoga kraja ili zemlje, navodi se u saopštenju predsjednika UBNOR-a i Antifašista Nikšića, Slobodana Bata Mirjačića.

On je kazao kako, neko posveti čitavi život predanom radu za dobrobit zajednice i tako njegov lik i djelo ostave neizbrisiv trag u društvu. Okolnosti u kojima su stvarale mnoge znamenite ličnosti bile su različite. Neke od njih morale su se boriti u surovim vihorima rata. Generacije crnogorskih junaka ginule su za slobodu svoje domovine.

“Tako je bilo i u Drugom svjetskom ratu, a meni je ponajbolje poznata situacija u Nikšićkom kraju gdje je poginulo 1516 boraca i 665 žrtava fašističkog terora. Zahvalne generacije svojim slobodarima pisali su pjesme, romane i podizali razna spomen obilježja, a ona se podižu iz pijeteta prema mrtvima, radi pamćenja i vaspitanja mladih”.

Mirjačić je naveo da su ona trajni dokaz narodnog opredjeljenja i priznanja.

“Naš vrijedni sugrađanin Veljko Bijelić, sakupio je i opisao preko 250 obilježja, a UBNOR i antifašisti Nikšića objavili knjigu „Spomen – obilježja oslobodilačkih ratova u opštini Nikšić”.

Ova knjiga je, prema riječima Mirjačića jedinstvena i veliki spomenik za sve.

“Narod i antifašisti obilazili su spomenike i polagali cvijeće, čuvajući uspomenu na slavne junake, čija su imena upisana na njima. Manje popravke nastale zbog zuba vremena redovno smo obavljali dok smo imali sredstava. Dolaskom nove vlasti ta sredstva su ukinuta. Predhodna vlast, preko Ministarstva za kulturu i opštine Nikšić redovno je svake godine popravljala po nekoliko spomenika, koji su bili narušeni, vodeći računa o značaju i veličini spomenika. Tako su u potpunosti renovirani spomenici na Umcu na Grahovu, na Vraćenovićima, Krscu Golijskom, i rodna kuća Save i Nikole Kovačević u Nudolu i drugi”, kazao je prdsjednik UBNOR-a.

Kako je dodao, Crna Gora je dobila „oslobodilačku crkvenu Vladu“ koja je postavila „ženu četnika“ za ministra koji će brinuti o spomen-obilježjima u državi, a Nikšić je dobio za predsjednika opštine osobu koja je u ranoj mladosti u školskim predstavama rado „glumilao“ četnika. I ponešen tom ulogom odmah samovoljno ukinuo dotacije UBNOR-u i antifašistima Nikšića.

“Crna Gora ima Zakon o spomen-obilježjima kojim je jasno precizirano da su jedinice lokalne uprave obavezne da održavaju spomen-obilježja koja obuhvataju tekuće i investiciono održavanje i uređenje njegove lokacije redovno i u mjeri i na način kojim se obezbjeđuje njegov prvobitni izgled. Naša organizacija niti ima sredstava niti podrške od lokalne uprave i nadležnog ministarstva tako da o spomen-obilježjima niko ne brine. Podignuta, pa zaboravljena, zarasla u korov, trnje i ljudski zaborav, bez brige, bez posjete i cvijeća”, naveo je Mirjačić.

On je dodado da, takav odnos nijesu zaslužili oni kojima su podignuti. Malo je zemalja u svijetu u kojima se spomen-obilježja ne čuvaju i ne održavaju.

“Tako je do skoro bilo i u našoj zemlji. Sada se ova tradicija napušta, suočavamo se sa primjerima neljudskog ponašanja prema ovim svetinjama zapišavaju se spomenici herojima, ruše se petokrake na spomenicima, ispisuju se nacionalistički i fašistički grafiti po spomenicima. Spomen-obilježja NOR-a našli su se danas na udaru nerazumnih i ideološko zaslijepljenih, ona su postala predmet vandalskih napada i patoloških iživljavanja. Njihovo skrnavljenje je neljudski, necivilizovani – divljački čin uperen protiv sopstvenog naroda”, kazao je on.

Takođe, napominje kako je do sada UBNOR i antifašisti Nikšića, sa osnovnim i srednjim školama, imao nepisano pravilo da učenici i nastavnici održavaju i čuvaju spomen-obilježja u dvorištima svojih škola i bližoj okolini. Tu su održavani istorijski časovi i dodjeljivane nagrade nejbolje uređenim prostorima oko spomen-obilježja.

“Sada toga više nema, već se kažnjavaju nastavnici što sa učenicima obilježavaju međunarodni Dan pobjede nad fašizmom, a sve u skladu sa političkim opredjeljenjem ministarke koja se sa ponosom deklariše kao „žena četnik“. Nadležni ćute i ne preduzimaju ništa, izgleda nemaju kad od prekrajanja istorije i otimanja crnogorske kulturne baštine, a sve sa jednim jedinim ciljem da nam oduzmu i identitet i naciju i državu”, kazao je Mirjačić.

On podsjeća da je to projekat koji postoji otkad postoji i Crna Gora kao moderna država, a na slobodarskom i antifašističkom crnogorskom narodu je da se ujedini, prevaziđe sve političke podjele i odbrani svoj vjekovni multivjerski i multinacionalni sklad sa onima kojima je Crna Gora jedina domovina i u kojoj ima mjesta za sve njene građane bez obzira na vjeru i naciju, koji će znati da sačuvaju naše spomenike, našu istoriju, kulturu i uvedu nas u zajednicu evropskih država gdje nam je mjesto i gdje pripadamo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve