Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić: Crnoj Gori prijeti stavljanje na sivu listu MONEYVAL-a i FATF-a

Naredna plenarna sjednica MONEYVAL-a biće održana od 11. od 15. decembra u Strazburu i tada će se odlučiti o statusu Crne Gore.

Premijer Milojko Spajić rekao je da Crnoj Gori prijeti stavljanje na sivu listu FATF-a i MONEYVAL -a zbog nerada u prošlosti na tom polju.

Na „sivoj listi“ se nalaze države koje su pod pojačanim nadzorom i koje aktivno rade sa FATF-om na uklanjanju strateških nedostataka u svojim sistemima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije. Kada FATF stavi državu pod pojačani nadzor, odnosno na Sivu listu, to znači da se ta država obavezala da će brzo da ukloni utvrđene strateške nedostatke u okviru dogovorenog vremenskog perioda i da ona podliježe pojačanom nadzoru.

Naredna plenarna sjednica MONEYVAL-a biće održana od 11. od 15. decembra u Strazburu i tada će se odlučiti o statusu Crne Gore.

Spajić je na MANS godišnjoj konferenciji rekao da ,”zbog nerada u prošlosti, imamo tesku situaciju”

”Crna Gora je pred isključenem, i stavljanjem na sivu listu FATF-a i MONEYVAL. Zato u 10.30 imam razgovor sa komesarom VArheljijem. Ulažemo zadnje napore da izbjegnemo situaciju nepovoljnu po našu zenmlju, koja bi opteretila ekonomski razvoj i poništila pozitivne stvari koje radimo”, rekao je Spajić.

Nakon kratkog izlaganja Spajić je napustio konferenciju jer, kako je kazao, ima zakazan conference call sa komesarom Varheljijem.

Riječ je predao ambasadorki SAD-a Džudi Rajzing Rajnke koja je zamolila je Vladu Crne Gore da kao jedan od prioriteta postavi na prvo mjesto korupciju, jer je to uvijek problem koji direktno pogađa građane, međutim kako CG tako i SAD-a, kao njene drzave.

Navela je i da su civilne organizacije one koje moraju pomoći Vladi da djeluje u borbi protiv korupcije jer bez njih Vlada ne moze sama djelovati. Takođe, i građani snose odgovornost, da ne tolerišu ovu pojavu, i zato je važno da glasno kažu kada naiđu na ovu pojavu, iako nije lako i potrebna je velika hrabrost.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Katarina
07.12.2023-11:47 11:47

To manje ima veze sa prosloscu, a vise sa zadnje tri godine totalnog srozavanja drzave u svakom segmentu.