Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Šole o tekstu koji povezuje Vučića i mafiju: Njujork Tajms je kredibilan

Na pitanje Menendeza savjetniku državnog sekretara Dereku Šoleu o tekstu o Vučiću u Njujork tajmsu i da li može da se razgovara sa partnerom sa takvom pozadinom, Šole je rekao da administracija vjeruje da je izvještavanje Njujork Tajmsa kredibilno, ali da ne može da govori o detaljima iz članka. ''Vučić i dalje ima nacionalistički srpski narativ'', navodi Menendez i dodaje da on želi Veliku Srbiju kao što i Putin želi veliku Rusiju.

Odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata održao je pretres posvećen procjeni politike SAD prema Zapadnom Balkanu.

Na pretresu su svjedočili Derek Šole, savjetnik državnog sekretara i Gabrijel Eskobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Balkan, prenosi Glas Amerike.

Senatskim odborom predsjedavao je Bob Menendez, demokratski senator iz Nju Džersija.

Menedez je naveo da su na Zapadnom Balkanu dvije trećine zemalja u NATO, te da SAD moraju da iskoriste ovaj momenat da vide šta će biti sa zemljama na koje Rusija i dalje ima uticaj.

„Kosovo mora da iskoristi ovu mogućnost da sa zapadnim partnerima ide naprijed“, naveo je Menendez uz konstataciju da „ne zna da li imamo partnere u ovome“.

On dodaje da su se Beograd i Priština u februaru dogovorili o sporazumu, nakon čega je, po njegovim riječima, predsjednik Srbije rekao da se ne slaže sa sporazumom, i da ne priznaje nezavisnost Kosova.

To je dio matrice da Vučić govori jednu stvar da umiri zapadne lidere, a govori druge stvari srpskom narodu, putem državno kontrolisanih medija. Korišćenjem informacionog prostora i gušenjem civilnog društva predsjednik Vučić nastavlja da prihvata nacionalističke srpske narative i neguje viziju ‘srpskog sveta'”, rekao je Menendez dodajući da takav koncept podseća na viziju ruskog predsednika o Velikoj Rusiji.

Šole je u svom uvodnom izlaganju istakao da su odnosi Srbije i Kosova jedna od najvećih prepreka trajnom miru i prosperitetu na Zapadnom Balkanu. Istakao je da dogovor o putu ka normalizaciji odnosa predstavlja značajan pomak i može da doprinese da dvije zemlje izađu iz ciklusa kriza koji je “predugo karakterisao” njihove odnose. Međutim, dodao je da je situacija i dalje “krhka” i da predstoji puno posla.

“Vidim pritisak na Kosovo da se osnuje ZSO, a kao da nema pritiska na Beograd. Vidim malo pritiska na lidera koga je Njujork tajms povezao sa kriminalnim bandama”, naveo je dalje Menendez.

Ako Srbija misli da se uključi u EU, moraće da postane energetski nezavisna od Rusije“, kaže Menendez. On je dodao da dok želi da „naši partneri napuštaju Rusiji, ne želimo da se približaju Kini.

Na pitanje Menendeza savjetniku državnog sekretara Dereku Šoleu o tekstu o Vučiću u Njujork tajmsu i da li može da se razgovara sa partnerom sa takvom pozadinom, Šole je rekao da administracija vjeruje da je izvještavanje Njujork tajmsa kredibilno, ali da ne može da govori o detaljima iz članka.

Na pitanje senatora Menendeza kakve su šanse je Srbija kredibilan partner imajući u vidu objelodanjene podatke, Šole je odgovorio:

„To moramo da testiramo. Oči su nam otvorene, pozivamo predsjednika Vučića i njegove kolege na odgovornost u pogledu korupcije i drugih aktivnosti, i uveli sankcije mnogima u regionu.“

On je dodao je da je svjestan da svuda u regionu ima korupcije i da je ona glavna prepreka integracijama regiona.

„Uveli smo sankcije mnogim ljudima i regionu, i to ne samo u jednom dijelu, nego po cijelom regionu gdje se korupcija pojavljuje“, naveo je Šole.

“Crna Gora – svijetla tačka u regionu”

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole je istakao da je Crna Gora “cijenjeni saveznik iz NATO”.

“Optimisti smo da su nedavni predsjednički izbori signal da su Crnogorci spremni da prevaziđu razlike, unaprede izglede za članstvo u Evropskoj uniji i obezbijede bolju budućnost”, rekao je Šole pozivajući novo liderstvo Crne Gore da se fokusira na reforme, posebno jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Gabrijel Eskobar je Crnu Goru naveo kao jednu od “svijetlih tačaka u regionu.”

“Vidimo obnovljeni zamah da se ostvari njena evropska budućnost. Nedavni predsjednički izbori održani su bez problema. Uspostavljen je kvorum u Ustavnom sudu. Crnogorski lideri sada moraju da rade na tome da popune preostalo upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu i imenuju ostale ključne sudske pozicije. Nadamo se da će 11. juna biti održani slobodni i fer parlamentarni izbori, i da će novoizabrani lideri poslušati poziv građana i brzo sprovesti reforme neophodne za napredak u EU integraciji Crne Gore”, poručio je Eskobar.

Republikanski senator iz Nebraske Pit Rikets pitao je o ruskom uticaju u Crnoj Gori, te o novoizabranom predsejdniku Jakovu Milatoviću i šta treba uraditi da se Crna Gora više pomjeri ka Evropskoj uniji, a dalje od Rusije. Šole je odgovorio da je pokret Evropa sad “veoma energičan”, posle ubjedljive pobede Jakova Milatovića na izborima, izražavajući nadu da će se evropska orijentacija očuvati.

“U junu se održavaju parlamentarni izbori na kojima će biti izabrana nova vlada. Primjenjuju sankcije protiv Rusije od 2014, od njene početne invazije na Ukrajinu, i Milatović je obećao da će to nastaviti i ići u korak sa ostalim EU sankcijama. Domaćin su i NATO vježbe, tako da su dobar partner i novi predsjednik i pokret koji vodi predstavlja generacijsku promjenu u Crnoj Gori. I to je pozitivno. Smatramo da je važno da ostanemo angažovani, zbog čega će specijalni predstavnik Eskobar večeras otputovati na inauguraciju novog predsjednika”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Savez sa Vučićem – garant izdaje i političke propasti | Skala radio
24.05.2023-12:17 12:17

[…] kako spolja tako i iznutra, a iscrpio je gotovo sve demagoške trikove kojima se do sad služio. Nakon svjedočenja  savjetnika državnog sekretara Dereka Šolea i zamjenika pomoćnika državnog sekretara i […]

Savez sa Vučićem – garant izdaje i političke propasti - Voice of Montenegro
24.05.2023-12:37 12:37

[…] spolja tako i iznutra, a iscrpio je gotovo sve demagoške trikove kojima se do sad služio. Nakon svjedočenja  savjetnika državnog sekretara Dereka Šolea i zamjenika pomoćnika državnog […]

Buđenje Zapada na Balkanu | Skala radio
25.05.2023-13:10 13:10

[…] u Stejt Departmentu Derek Šole i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar govorili su prije nedelju dana o Balkanu pred Odborom za spoljnopolitičke odnose američkog Senata, gdje je Aleksandar Vučić bio izložen baražnoj vatri žestokih […]