Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

SNP predlaže da nezaposleni sa Zavoda koji su bez primanja dobijaju mjesečno po 100 eura

Plan Evropa sad o kojem će se naredne nedjelje raspravljati na sjednici Skupštine Crne Gore ne predviđa nikakav program za nezaposlene

Plan Evropa sad o kojem će se naredne nedjelje raspravljati na sjednici Skupštine Crne Gore ne predviđa nikakav program za nezaposlene. Time se pravi veliki socijalni jaz u društvu, jer ljudi koji nemaju ni za egstitencijalni minimum nijesu se svojom krivicom našli u takvom položaju, već zbog nesposobnosti države da stvori uslove za nova zaposlenja, smatra Milosava Paunović, poslanica Socijalističke narodne partije. Paunović najavljuje da će djelovati amandmanski i predložiti da svi nezaposleni sa Zavoda koji nemaju nikakva primanja ni po jednom osnovu, dobiju mjesečnu naknadu u iznosu od 100 eura.

Ona podsjeća da je prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje trenutno u Crnoj Gori bez posla oko 55.000 osoba.

Prema njenim riječima nezaposleni se nemaju čemu nadati ni nakon što se usvoji ovako pompezno najavljen budžet, niti im je potreban kalkulator Vlade da izračunaju koliki će biti iznos njihove plate nakon planiranog uvećanja, jer će svakako ostati na nuli.

“Kao partija koja baštini princip socijalne pravde, a i slijedjeći Ustav Crne Gore, smatramo da država i mi kao legitimni predstavnici građana u parlamentu, moramo voditi računa o svakom građaninu podjednako. Upravo iz ovog razloga SNP će predložiti način da se obuhvate budžetom sva nezaposlena lica u Crnoj Gori, čime će smanjiti novonastale socijalne razlike u našem društvu, pogotovo nastale povećanjem cijena u posljednje vrijeme”, najavila je Paunović.

SNP će, kazala je ona, djelovati amandmanski na planirani budžet tako što će predložiti da svi nezaposleni u Crnoj Gori, koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a nemaju nikakva primanja ni po jednom osnovu, dobiju mjesečnu naknadu u iznosu od 100 eura, na koju će imati pravo do momenta do kada se steknu uslovi za njihovo zaposlenje.

“Svjesni smo da ova naknada nije visoka i nije dovoljna za zadovoljenje potreba prosječnog građanina, ni približno, ali je svakako dobar korak da bi se pokazao makar minimum brige prema licima koja su očigledno izostavljena iz bilo kakvih programa i kalkulacija predviđenih planom Evropa sad. Ovu praksu crpimo iz država širom Evrope, posebno onih koje imaju razvijenu socijalnu politiku i odgovornost prema svakom građaninu. Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje ostalih kolega u parlamentu, koji treba da prepoznaju dobro rješenje za veliki broj naših građana koji su od strane države bukvalno prepušteni sami sebi”, zaključila je Paunović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve