Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Škrelja: Demokratski principi da postanu svakodnevnica

Škrelja naglašava da demokratija ili slobodno izražena volja građana po svim pitanjima ne smije da se upotrebljava u određenim dozama ''kao kiseonik kada ti on već nedostaje'', nego je neophodno da se posveti stalna pažnja tokom svakodnevnog djelovanja i pogleda na svaki događaj ili društveno-političku pojavu

Dešavanja koja su obilježila početak septembra opominju nas da demokratske principe moramo izdići na viši nivo, upozorava poslanik DPS-a Luiđ Škrelja u razgovoru za Dnevne povodom Međunarodnog dana demokratije.

Škrelja naglašava da demokratija ili slobodno izražena volja građana po svim pitanjima ne smije da se upotrebljava u određenim dozama “kao kiseonik kada ti on već nedostaje”, nego je neophodno da se posveti stalna pažnja tokom svakodnevnog djelovanja i pogleda na svaki događaj ili društveno-političku pojavu.

“Vjerujem u multietničku i multikonfesionalnu Crnu Goru, građansku i demokratsku. Može to Crna Gora i uradiće svi njeni građani sve da takva i bude. Srećan Dan demokratije građankama i građanima Crne Gore”, poručuje on.

Škrelja ocjenjuje da se u Crnoj Gori demokratski principi primjenjuju po sistemu “ako nam je neophodno” i ako neko to od nas traži.

“Demokratski principi kao univerzalne vrijednosti, zasnovane na slobodnoj volji građana da upotpunosti učestvuju u svim aspektima života je kod nas i dalje u razvoju i čeka da to bude dio svakodnevnih aktivnosti”, kaže Škrelja.

On tvrdi da, dok to ne bude “modus vivendi” za svakog od nas, ne možemo govoriti o potpunom savladavanju tih principa.

“Na kraju, tek je2007. godine Generalna Skupština UN proglasila Međunarodni dan demokratije, što apsolutno stavljado znanja da svijet i dalje ima potrebu da i dalje bude posvećen implementaciji univerzalnih demokratskih principa, pa i naša država i naše društvo u cjelini”, ocjenjuje Škrelja.

Podsjetimo, 15. septembar obilježava se kao Međunarodni dan demokratije, uveden Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2007. godine, kojom se pozivaju sve države članice da na odgovarajući način daju svoj doprinos podizanju svijesti o značaju demokratije i demokratskih vrijednosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve