Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

SKANDAL SA ZAKONIMA RAZOTKRIO POLITIČKU TRULEŽ: Neuspjela operacija neočetničkih ”eksperata” i konvertitskog kadra bivše vlasti

''Vlada je u proturanju ovakvog destruktivnog seta zakonskih izmjena imala saučesnike u strukturi koja je ostala iz prethodne vlasti, mahom istrošene kadrove Milana Roćena koji očigledno pruža posljednje trzaje u želji da očuva moć. Posebno sada kada je isplaćen i protjeran iz Bemaxa koji mu je decenijama bio izvor političkog i finansijskog uticaja''

Odlazeća vlada nesposobnih nazovi ”eksperata”, na čelu sa vjerskim ekstremistom Zdravkom Krivokapićem, odavno je izgubila svaki kredibilitet i integritet, i za nešto manje od godinu njene vladavine država je upala u političko-ekonomsku regresiju, a društvo u tešku apatiju.

Praksa neodgovornosti i kranje kapricioznih odluka izvršne vlasti sklepane u Ostrogu po nalogu stranih službi i paramedijskog sektora, nastavlja se i u periodu kada je sve izvjesniji krah ovog zloslutnog eksperimenta koji će crnogorsko društvo skupo koštati.

Da je ogrezla u potpunom diletantizmu i izgubila svaki kompas, odlazeća vlada pokazala je u utorak kada je uputila dopis Skupštini o povlačenju iz procedure prijedloga zakona kojima je bilo predviđeno postepeno ukidanje budžetskih izdvajanja za određene institucije.

Mjerom ukidanja zagarantovanih suma novca iz budžeta bili su obuhvaćeni Ministarstvo kulture, prijestonica Cetinje, Centar za obuku u sudstvu i tužilaštvu, Agencija za sprječavanje korupcije, dijaspora, Javni servis…

Rad ”ispod žita”

Kako saznaje portal Aktuelno ove mjere su trebale da budu donesene ”ispod žita”, krijući od Evropske komisije i to sve u cilju još dubljeg urušavanja državnog sistema pred skori odlazak trenutne izvršne vlasti.

Pomenute zakonske izmjene su ipak povučene, po svemu sudeći, zbog velikog pritiska zapadnih partnera koji su učestvovoali u usaglašavanju ovih legislativnih okvira.

Dopis o povlačenju četiri prijedloga zakona – kulturi, finansiranju političkih partija, Centra za obuku u sudstvu i tužilaštvu i sprečavanju korupcije potpisao je premijer Krivokapić bez obrazloženja zbog čega je to urađeno.

Kontinuitet skandala

Ova krajnje neobična i kapriciozna odluka Vlade i ne čudi, jer je samo jedna u nizu sličnih koju je izvršna vlast na čelu sa Krivokapićem donijela iz čista mira i bez nekog razumnog razloga i obrazloženja.

Krivokapić i Spajić: Kuku što nas nađe od ovoga Roćenovog kadra!

Po običaju Vlada je nastavila da nas zabavlja skandalima zbog kojih ispašta Crna Gora. Najnoviji skandal povezan je sa zakonima kojima se planirao ukinuti garantovani budžetski procenat institucijama koje su nadležne za sprovođenje zakona, samo je uobičajeni način funkcionisanja ove bijedne simulacije izvršne vlasti.

Izvori portala Aktuelno iz vrha Vlade navode da razloge za ovako ekspresno povlačenje zakona iz skupštinske procedure treba tražiti prije svega u tome što su ”eksperti apostoli” Milojko Spajić i Zdravko Krivokapić zaboravili da su brojni od tih zakona donijeti uz saradnju s međunarodnim partnerima, odnosno, svi uz saglasnost Evropske komisije (EK).

Svi ovi zakoni bili su određeni dio početnih, završnih ili privremenih mjerila u poglavljima pregovora, što je nova vlast zaboravila.

”Ovakva ‘zaboravnost’ ne treba da čudi jer su iz pregovaračke strukture sa EU, nakon ‘etničkog čišćenja’ kadrova promijenjeni i zamjenici glavnog pregovarača i njiihovi savjetnici, inače iskusni ljudi, a na njihovo mjesto su dovedeni mahom neozbiljna lica kojima je jedina preporuka bila veza sa bivšim ministrom Milanom Roćenom”, rekao je naš izvor iz vrha Vlade.

Zorka Kordić – preigrala se

Varhelji (ne)će praviti probleme

Međutim, razloge što su uopšte planirane izmjene ovih zakona treba tražiti u zakulisnim radnjama i obećanjima koje je glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić, dala premijeru i ministru Spajiću.

Kako saznaje portal Aktuelno, Kordić, inače kadar bivšeg političara koji važi za sivu eminenciju određenih segmenata trenutne vlade Milana Roćena, garantovala je Spajiću i Krivokapiću da EK neće praviti probleme jer je komesar ”Oliver Varhelji njihov prijatelj”.

”Naravno ona ništa nije pitala bilo koga iz Evropske komisije, i sve bi ovo prošlo neprimijećeno da nije bilo reakcija pojedinih država članica koje su insistirale da ovakvo pravno nasilje ne smije da prođe”, kazali su naši izvori.

Svakom poznavaocu prilika u Crnoj Gori, kako nam je rečeno, bilo je jasno da je i bivši ministar vanjskih poslova Roćen imao umiješane prste u ovoj akciji.

Bivši političar Milan Roćen (sa brkovima): Moć mu polako klizi iz ruku od kad je obrijao brkove

”Međutim, shvatio je da bi ukidanjem garantovanog budžeta određene institucije izgubile moć. To su baš one institucije u koje je Roćen akumjlirao svoju moć i one su duže vremena za njega i njegove prijatelje obavljale sve potrebne poslove”, naveo je naš izvor.

Spriječeni subverzivni planovi

Kako su kazali naši izvori iz vrha vlade, ova pometnja uticala je da Spajić i Krivokapić, na sebi svojstven način, u utorak povuku zakone.

”Time su spriječeni planovi njihove pročetničke Vlade da unište i na koljena bace crnogorski sistem koji bi lako bio pokoren od trećih stana, da su ove izmjene zakona prošle”, kazali su naši izvori.

Naglašavaju da je najgore što ovaj plan nijesu osmislili sami, već su imali pomoć zaostalih kadrova bivše vlasti.

”Vlada je u proturanju ovakvog destruktivnog seta zakonskih izmjena imala saučesnike u strukturi koja je ostala iz prethodne vlasti, mahom istrošene kadrove Milana Roćena koji očigledno pruža posljednje trzaje u želji da očuva moć. Posebno sada kada je isplaćen i protjeran iz Bemaxa koji mu je decenijama bio izvor političkog i finansijskog uticaja”, rekao je naš izvor.

Neće ga Kordićka samonom u Brisel

Krivokapić ljut na Kordićku

Nakon ove neuspjele subverzivne epizode, kako je rečeno portalu Aktuelno, Krivokapić se veoma naljutio na Kordićku, jer je prije svega na osnovu njenih ”garancija” ušao u ovu suludu avanturu sa zakonima.

”Da su odnosi između Krivokapića i Kordić veoma zahladili, govori i podatak da je ne vodi u posjetu Briselu sljedeće sedmice”, navode naši izvori.

Krivokapić će u utorak i srijedu boraviti u Briselu a učestvovaće na neformalnom doručku ministara evropskih/vanjskih poslova Evropske unije uoči redovnog zasijedanja Savjeta za opšte poslove (GAC).

Ostaje da se vidi da li će ga evropski partneri kritikovati zbog pokušaja subverzije sa zakonima koju je pokušao da izvrši na nagovor njegove pregovaračice.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ljiljana
21.11.2021-12:21 12:21

To što su Kordićka i Krivi u raskoraku nije čudo.Ročen,mi koji smo bili u zabludi toluko godina.NASAMARENI!

Stipe
21.11.2021-14:28 14:28

Eksperti opšte prakse su se uglavnom školovale po Srbiji..

Sara
21.11.2021-14:28 14:28

Sama slika kazei da Krivokapica..sa ovakvim osmijehom ..totalitarizma..ne samo sto je Vjerski ekstremista..no radi da CG totalno unisti..kao da nece..polako..zahvaljujuci Dritanu i Adzicu..

Za Saru
21.11.2021-16:26 16:26

Nije fer da Novaka Anžića kudite koji je veliki predstavnik I intelektualni vrh našega montenegrinskodukljanskog pokreta.

KRSTO ZRNOV
21.11.2021-17:00 17:00

A ti si se STIPE isto iz Pljevalja školovao besplatno od toga istoga DPS-a, pa si završio kao bot Gojka Perovića brata od onoga silovatelja nikad osuđenog..

Pitaj Gojka, pomoli li se ikad za Z. K. iz Stare Pazove

sha
21.11.2021-21:03 21:03

sreca je vasa sto je vlast ovakva kakva je, inace odavno ne bi ste mogli ovako baljezgat, smece od ljudi

Nikola
21.11.2021-23:29 23:29
Reply to  sha

Ete ti si coek, ma ti pas glavu nosi. Picoustanac i sendvicar genocidaski!