Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Sjednica Skupštine na Cetinju 28. aprila, predsjedava Ibrahimović

Odredili smo, dodaje on, da će sjednicom na Cetinju predsjedavati potpredsjednik parlamenta Ervin Ibrahimović

Potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović (BS) i predsjednici klubova poslanika koji su potpisali inicijativu za sazivanje sjednice održavaju konferenciju za medije u parlamentu.

Kako je kazao Miloš Konatar iz GP URA predstavnici 46 poslanika nakon što je mandatar obavijestio Skuspštinu da je spreman da izloži sastav vlade, podnijeli su inicijativu za sazivanje Skupštine na Cetinju 28 aprila.

Krajem februara 49 poslanika je od Bulajića tražilo zakazivanje sjednice za 3. mart. Ni tada ni danima koji su uslijedili nije bilo spremnosti za zakazivanje sjdnice”, kazao je Konatar i dodao:

“Juče smo podnijeli inicijatovu Branki Bošnjak za sazivanjem Skupštine i sazivanjem Kolegijuma na kojem bi razgovarali o detaljima. Bošnjak do ovog trenutka nije zakazala sjednicu Skupštine i Kolegijuma, a u medijima je iznijela tumačenje da samo Bulajić može zakazati i da ona to ne može uraditi”, kazao je Konatar.

“Pošto smo iscrpili sve mogućnosti i pošto su Bulajić i Bošnjak odbili inicijativu, želim da vas obavijestim da je 46 poslanika odlučilo da sazove sjednicu za 28. april u 12h na Cetinju”, kazao je on.

Kako je dodao, oni su formalno obavijestili Skupštinu i predali zahtjev za zakazivanje.

“I na ovaj način željeli smo da odblokiramo Skupštinu. 46 poslanika u ovome stoje zajedno. 46 poslanika je odredilo da sjednicom predsjedava Ervin Ibrahimović i on će od ovog trenutka preuzeti sve radnje kako bi se Skupština održala nesmetano. Očekujem od generalnog sekretara i Službe Skupštine da sarađuju sa Ibrahimovićem. Prva tačka je izbor predsjednika, zatim izbor članova Vlade, zatim Zakon o akcizama i pdv-u, mjerama za ograničenje cijena proizvoda za život i zdravlje ljudi, a šesta tačka su izbori i imenovanja”, kazao je Konatar.

Kako je dodao, ovo je bila obaveza i dužnost svih poslanika, kad je institucija bila u blokadi, da odblokiraju Skupštinu.

Ibrahimović: Ovo je važan dan, predsjednik Skupštine biće iz SNP-a

Kako je kazao na konferenciji za medije Ervin Ibrahimović, važno je što je većina sazvala sjednicu Skupštine, te što će biti održana na Cetinju.

“Ovo je važan dan. Poslije više od dva mjeseca blokade parlamenta odblokiraćemo sve procese koji su bili blokirani. Cijena goriva u Crnoj Gori je najveća u regionu, otkad se desila agresija Rusije na Ukrajinu iz temelja je promijenjen kontekst međunarodnih odnosa. Crna Gora mora biti rame uz rame uz Evropu i to ćemo u četvrtak jasno poručiti”, naveo je Ibrahimović.

Kako je dodao, predsjednik Skupštine biće iz SNP-a.

“Zbog gužve u saobraćaju Ivanović nije stigao da se obrati danas. Što se ministara vlade tiče još je rano govoriti o tome”, naveo je Ibrahimović.

Živković: Nakon GO DPS-a konkretnije ćete čuti sve

“Mi smo jasno rekli koja je naša pozicija. DPS-u su važni programski prioriteti Vlade. Nakon odluke glavnog odbora konkretnije ćete čuti sve”, kazao je on.

Konjević: Da li je ovo krivično djelo utvrdiće nadležni organi, građani suverenitet prenose na poslanike

Na izborima ne biramo Vladu već Skupštinu, kazao je lider SDP-a Raško Konjević.

“Građani svoj suverenitet prenose na poslanike. Da li je krivično dijelo utvrdiće nadležni organi. Ko smatra da činimo krivično djelo može se obratiti nadležnim organima. Onaj koji ima većinu vlada. U jednom mandatu Skupštine možete izabrati stotinu vlada. Oni koji postaju parlamentarna manjina nemaju kapacitet da to prihvate. Član 2. Ustava je vrlo jasan”, kazao je Konjević.

Na pitanje da li je zakazivanje sjednice na ovaj način u skladu sa zakonom, Miloš Konatar je kazao:

“Sve što sam u životu radio, radio sam vjerujući da to što radim je zakonito. I ovo što radim je zakonito. Naša obaveza je da odblokiramo bilo koju instituciju. Mi kao poslanici nismo svoju funkciju mogli obavljati više od dva mjeseca. To su trpjeli građani Crne Gore. Ne postoji interes gradjana da Skupština bude blokirana. Ovo je zajednička inicijativa i saziv jer ne želimo da aboliramo sebe. Ako neko bude htio da podnosi krivične prijave podnijeće prijave protiv 46 poslanika, ali svako ima pravo da uradi što misli da treba. Što se mene tiče ovo je apsolutno legitimna i zakonita odluka”, kazao je on i dodao da Skupština nijesu zgrada i fotelje, već poslanici.

Kako je zaključio, ne bi  trebalo da bude nikakvih smetnji da sve bude održano bez bilo kakvih smetnji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
21.04.2022-18:19 18:19

Sa srecom vrijeme vam je vise samo kad izbacismo  -ISTJERASMO CETNICKE SESELJEVE DEMOKRATE NA CELU SA LUKASENKOM da ih ne gledamo i slusamo sta lazu i podvaljuju svima—PUTINOVI PROTESTANTI  KOJI PRUZAJU PODRSKU OKUPACIJE UKRAJINE  ZLIKOVCI!

gagi
21.04.2022-19:05 19:05

Da ima Cetiinjana trebali bi izraziitii nezadovoljstvo dolaskom barem jednog dijela poslanika kojii su cutali kao zaliveni na dogadjaje 4,5 i 6-tog septemba kada je apostolska druzina sa policijom srpskog sveta “udarila”na narod koji je izrazavao nezadovoljstvo “desantom okupatorske SPC”i ustolicenju popa Ovana Micoviica,posebno SMET Abazovic koji je “pohvalio”profesionalnost”svetosavskih policajaca Rakonjca,Knezevica,Jokica i itd.Samo kako imaju obraza da dodju na slobodarsko Cetinje posebno cetnicki pokret URA.