Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Sjednica Odbora za politički sistem prekinuta, jedanaest kandidata za članove Sudskog savjeta

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu danas je utvrdio listu kandidata prijavljenih na javni poziv za izbor tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika

Na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu konstatovano je da se na javni poziv za izbor tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika prijavilo 11 kandidata.

Prijavili su se Danilo Ćupić, Ilija Darmanović,  Dalibor Strugar, Ivan Drobnjak, Elvis Duraković, Miodrag Iličković, Marko Ivanović, Ivan Kadić, Fikret Kurgaš, Dražen Medojević  i Miloš Vukčević.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici SDP, DPS i SD pa su ostali članovi odbora tražili pauzu.

Predsjednik odbora Momo Koprivica prekinuo je sjednicu, te naveo da će blagovremeno odrediti termin nastavka.

Koprivica: Ovaj potez jedna vrsta političke neodgovornosti

Ovakav potez je jedna vrsta političke neodgovornosti, naveo je Momo Koprivica komentarišući činjenicu da poslanici DPS i SD ne prisustvuju sjednici.

“Neodgovornost je i prema stanju u instituciji koja više ne smije biti u VD stanju. Prije nego smo formirali komisiju bio je pravi momenat da zastanemo. Odrediću pauzu”, naveo je Koprivica.

Apelovao je na kolege iz SDP i DPS da se priključe radu.

“Na njima je jasna odgovornost jer blokiraju stanje u pravosuđu. Bez njihovog prisustva ovaj proces bi bio fiktivan. Apelujem i na predstavnike međunarodne zajednice da preporuče donošenje odluka kojima će se odblokirati stanje, i da daju podsticaj kolegama da rade ono što je njihov posao”, kazao je Koprivica.

Podsjetio je i da je Bors Mugoša iz SD uredno najavio odsustvo.

Pavićević: Molim vas da prekinete sjednicu u proceduralnom ali i demonstrativnom smislu

Prekidom sjednice na neodređeno vrijeme šajemo apel da se prestane s manipulacijama, naveo je Srđan Pavićević iz CIVIS-a koji je podržao prijedlog Bošnjak i Bulatovića.

“Molim vas da prekinete sjednicu u proceduralnom ali i demonstrativnom smislu”, naveo je dodajući da javnost treba da uzme činjenicu “koga permanentno nema kad se ove stvari dešavaju”

Bošnjak: Da napravimo pauzu, da vidimo o čemu se radi

Branka Bošnjak (DF) pita da li je nedolazak poslanika DPS na sjednicu bojkot.

“Bio je dogovor da pokrenemo sve ove inicijative i da svi uzmemo učešće, da pokušamo ove stvari da završimo. Da to bude paket gdje je potrebna kvalifikovana većina Iznenađuje da nema nikog od njih. Ovo je nešto mimo onoga što je bio dogovor na kolegijumu. Treba da napravimo pauzu, da vidimo o čemu se radi. Ovo nije ono što je bio dogovor, da vidimo šta je u pitanju”, navela je Bošnjak.

Bulatović traži pauzu

Poslanik DF Predrag Bulatović je tražio pauzu jer ne prisustvuje sjednici opozicija.

“Mi smo ovdje prisutni kao odgovorni političari. Imamo u plenarnoj sali saslušanje kandidata za sudije Ustavnog suda i poznato je da su tamo i predstavnici međunarodne zajednice koji vrše pritisak da se izabere US”, naveo je.

Dodao je da ne mogu bez dvije trećine da donose odluke.

“Neka DPS dođe da se zajedno dogovorimo – da utvrdimo listu i dogovorimo se hoćemo li da pravimo saslušanje. Preko glave mi je priča da smo mi odgovorni za neizbor sudija Ustavnog suda. Svi smo sada predstavnici političkih subjekata, i bez DPS nema dvije trećine”, kazao je Bulatović.

Zamolio je poslanike da podrže njegovu inicijativu da odgode sjednicu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve