Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Simović Zvicer: Poslanici bez dosljednosti, očekujem da će nakon izbora 11.j una politička situacija biti stabilnija

Istakla je da je kultura dijaloga ključan problem kod nas

Gostujući u jutarnjem programu televizije7 profesorica na Pravnom fakultetu, Univerziteta Crne Gore Vesna Simović Zvicer, komentarišući aktuelna politička i društvena dešavanja u Crnoj Gori, istakla je da je kultura dijaloga ključan problem kod nas i da se ista teško može učiti u nekim 30-tim, 40-tim ili 50-tim godinama života dodajući da je uloga profesora da mlade ljude sa kojima imaju priliku da rade, da ih nauče kako da izgrade svoj stav i da ulaze u argumentovanu raspravu, jer su danas profesori krivi što stvaraju generacije, koje su, kako kaže, “klimatori glavama”.

Na pitanje o radu političara, ona kaže da političari nemaju jedan od osnovnih principa koji je potreban, a to je dosljednost u onome što su neki njihovi stavovi, da se jedno govori danas, a sjutra se radi suprotno od toga i dodaje da o kulturi dijaloga u Skupštini ne treba ni govoriti  i da je to tek katastrofa.

Simović  Zvicer je kazala da smo imali  u ovom sazivu Parlamenta neke likove, koje ne bi voljela da vidi u sledećem sazivu.

“Jedna vrlo zabrinjavajuća izjava poslanika DF-a Radunovića, njegovo viđenje demokratije, parafraziram Demokratija je volja većine, a šta to znači? Nas je 41 mi ćemo da donesemo bilo koji propis jer je to izraz volje naroda, nezavisno od toga da li je taj propis u skladu sa Ustavom, da li je u suprotnosti sa obavezama koje smo preuzeli agendom za EU, a to nije demokratija”, navela je sagovornica televizije7.

Kada je riječ o zakonima koji se donose u Skupštini Crne Gore, Simović Zvicer smatra da je obaveza da svaki zakon ima javnu raspravu i da ovo što se dešava posljednjih mjeseci je jedna paradoksalna situacija i smatra da će ovaj primjer služiti studentima prava kako nešto ne treba raditi i dodaje da pored javne rasprave, zakoni koji se donose za socio-ekonomska pitanja moraju biti razmatrana i od strane Socijalnog savjeta, a u poslednje 2-3 godine nismo vidjeli da je toga bilo.

“Nemamo zakon o Vladi, istina, i ova Vlada koja je u tehničkom mandatu, treba da obavlja samo tehničke funkcije, a mi vidimo svakog četvrtka šta sve prolazi na sjednici Vlade, da ne govorimo o izborima, razrješenjima, predlozima zakona, s druge strane imate Skupštinu, koja je Ukazom Predsjednika države raspuštena, a Skupština je isto tako nastavila da radi kao da se ništa ne dešava. I vrhunac apsurda bi bio da ta raspuštena Skupština, rekonstruiše palu Vladu ”, kaže ona i dodaje da u budućem periodu podjele moraju da nestanu i da se bavimo ekonomskim i socijalnim pitanjima i problemima ovog društva ističući da svi moramo da budemo građani Crne Gore, kako god da se izjašnjavamo i da je isticanje nacionalnih simbola  za 21.vijek neshvatljivo.

Na pitanje o odnosu Skupštine kada je pitanje izbor za sudije Ustavnog suda, Vesna Smović- Zvicer profesorica na Pravnom fakultetu UCG, kaže:

“Sudije koje se biraju za sudije Ustavnog suda ne treba da budu ničiji, ni ove ni one partije, nego da budu svoji, da bi odluke koje donose bile u skladu sa Ustavom i zakonima. “

Da li ima uticaja na sudije i sudske odluke od strane političara, ona kaže da je veliki broj političara koji u medijima prejudiciraju neke sudske odluke i odluke tužilačkih organa, što nikako ne šalje dobru sliku demokratskog društva kakvo je crnogorsko.

“Očekujem da će nakon izbora 11.juna, politička situacija biti stabilnija“, zaključila je Vesna Simović Zvicer.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve