Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Senator Velč: Ne bih bio srećan ako bi Crna Gora stala uz Putina

Senator Velč dijeli zabrinutost ambasadorke Rajnke

Građani na Zapadnom Balkanu žele mir i dobre uslove za život, što mi daje nadu, ali je u regionu potrebno političko liderstvo koje će odgovoriti tim težnjama, poručio je američki senator Piter Velč, koji je za Glas Amerike komentarisao goruća pitanja u regionu.

Između ostalog je poručio da bi Srbija trebalo da bude kooperativna u istrazi napada u Banjskoj, izrazio zabrinutost zbog sastava nove vladajuće koalicije u Crnoj Gori, te upozorio na ozbiljnost situacije u Bosni i Hercegovini.

Velč, demokratski senator iz Vermonta i član Odbora za oružane snage, za Glas Amerike je govorio poslije nedavne posjete Zapadnom Balkanu gdje je boravio sa senatorkom Džin Šahin – članicom spoljnopolitičkog odbora i predsjedavajućom Pododbora za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju.

U rasporedu američkih senatora našla se pak Crna Gora koju su posjetili ukratko nakon što je objavljeno da će nova vlada biit formirana uz podršku koalicije “Za budućnost Crne Gore”, bivšeg Demokratskog fronta, koju Amerika smatra anti-zapadnom.

Zvanični Vašington je zabrinutost izrazio preko američke ambasadorke u Podgorici Džudit Rajzing Rajnke koja je poručila da je Amerika veoma zabrinuta “zbog izvještaja da bi novu vladajuću koaliciju mogle da čine stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima”, te da će to drastično da omete evropske aspiracije Crne Gore.

Senator Velč dijeli zabrinutost ambasadorke Rajnke.

“Koaliciona vlada je drugačija od načina na koji se ovdje upravlja zemljom. Imate partnere sa drugačijim interesima. A ovdje bi u suštini imali vladu koja kaže da je prozapadna i proevropska sa partnerom koji eksplicitno želi da bude orijentisan ka (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu. Riječ je o konfliktu koji bi doveo do mnogo problema. I to će tamo morati da riješe. Bili smo otvoreni u našoj procjeni da je jedna stvar imati partnere između kojih postoje određene razlike, ali ako imate partnere od kojih je jedan proputinovski a drugi proevropski i prozapadni, to možda neće biti lako riješiti. I to smo prenijeli”.

Glas Amerike: Da li podržavate komentar amabasadorice Rajnke o tome da bi to moglo drastično uticati na evropske aspiracije Crne Gore?

Velč: Podržavam. Znate, Evropa je u stvarnom konfliktu sa Rusijom, kao što su i SAD, zbog onog što Rusija radi u Ukrajini. I ne bih bio sretan da jedan od naših koalicionih partnera stane uz Putina, kada je ono što on čini toliko gnusno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Djurovucinic
22.10.2023-08:21 08:21

Nazalost ambasadorka Rajnke je pogrešno izvještavala Vladu SAD da će bivša vlast izvesti tenkove na ulice ako na vlast ne dođe družina od koje sad kukate. SAD je dovela ovu vlast uz pomoć velikog broja NVO organizacija dobro plaćenih nocem Američkih građana ali i Evropskih. Sjeđela je Rajnke u ambasadi i prepisivala izvještaje tih NVO. Đe su te NVO sad,smiju joj se raspoređeni u Vladi koju Rajnke sad kritikuje.

Walter
22.10.2023-11:21 11:21

Bože,kakav je to narod kojem je Srbija ZAPAD ?
Šta nosi ova jesen?
Nema protesta,nema litija,nikoga nema na Sinjajevini,Bukovici,Barama Kraljskim i na ulicama,čuju se samo vjetar i vrane.