Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Šehović: Vrijeme je da vlast na cetinjskim izborima položi račune za 5. septembar

Samo Cetinje nam je svima još jednom pokazalo da ono zaslužuje samo najbolje od svakog pojedinačno. Ako to sad nijesu shvatile sve progresivne, državotvorne snage, neće nikad.

Naše društvo se, nažalost, ko zna koji put u svojoj burnoj istoriji, danas nalazi na svojevrsnoj političkoj vododjelnici, na kojoj ponovo treba da biramo između civilizacijskih, evropskih i građanskih vrijednosti na jednoj, te šovinizma, vjerskog fanatizma i srednjovjekovne zatucanosti na drugoj strani, poručuje u intervjuu za portal Dnevne dr Damir Šehović, potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore.

Kako kaže Šehović, borba za zaštitu dostojanstva Cetinjana i samog Cetinja, ali i Crne Gore, odavno je prevazišla partijsku priču. No, jedno je sigurno, kaže naš sagovotnik – Cetinje je vazda neprijatno iznenađenje za one koji su na njega i na to što ono simbolizuje iz bilo kog razloga kidisali.

„Naravno, nije ni čudo da su izbori na istorijski i društveno značajnom Cetinju noćna mora svima koji imaju otpor prema samosvjesnoj državi Crnoj Gori. Da imaju čega da se plaše pokazao je 5. septembar, kada je Cetinje bilo Crna Gora, te kada su brutalnim i ničim izazvanim nasiljem pokušali da uguše legitimne građanske proteste. Vrijeme je da se polože računi za urađeno, te da svi oni koji su insistirali na takvim postupanjima 5. septembra, ponesu političku „nagradu“ za takve postupke, kojih se i dan-danas pristojna, civilizovana, građanski orijentisana Crna Gora stidi“, smatra Šehović.

Socijaldemokrate Cetinja i Liberalna partija Cetinja predali su izbornu listu za lokalne izbore u Prijestonici pod nazivom „SD-LP-Vazda dosljedni Cetinju“. Kojim sve to vrijednostima, idealima će Socijaldemokrate biti dosljedne Prijestonici i koje će, prema Vašem mišljenju, odigrati ključnu ulogu?

Šehović: Naše društvo se, nažalost, ko zna koji put u svojoj burnoj istoriji, danas nalazi na svojevrsnoj političkoj vododjelnici, na kojoj ponovo treba da biramo između civilizacijskih, evropskih i građanskih vrijednosti na jednoj, te šovinizma, vjerskog fanatizma i srednjovjekovne zatucanosti na drugoj strani. Stoga je jasno da se fokus i na Cetinju, na moju žalost, vraća na te teme, koje bi trebalo da smo davno prevazišli.

Antifašizam nasuprot fašizmu; sekularizam ili teokratija; građansko naspram (jedno)nacionalnog; sloboda izbora i mišljenja nasuprot indoktrinaciji – političkoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj, trenutno su na sceni. Uz napomenu da sam namjerno isključiv kada je riječ o opredjeljenju po ovim pitanjima: možete biti u „sivoj zoni“ po milion osnova, ali po ovima o kojima sad govorimo – teško. Prosto, ili ste antifašista ili niste.

To su osnovni standardi razvijenih društava. A sa nama Socijaldemokratama su građani punih trideset godina, a pod ovim partijskim imenom posljednjih 6, vazda bili načisto. I 90-ih godina kada su se te napredne vrijednosti upravo na Cetinju branile. I 2016. godine kada smo kao partija i osnovani da bismo spriječili „demokratizaciju“ Crne Gore od strane onih koji slave Podgoričku skupštinu i nestanak države. Ali i dan-danas kada se od tih istih Crna Gora pokušava obezdržaviti, tj. pretvoriti u praznu ljušturu i uništiti sve što je crnogorsko i građansko u njoj.

Upravo takvima dosljedno odolijevamo i postojano stojimo na političkoj crti. Jer mi, za razliku o drugih, strateški nikad nijesmo lutali. Nego smo bili vazda na strani Crne Gore i Cetinja, kao simbola zaštite državnog dostojanstva. Zato je, pored ostalog, slogan koalicije Socijaldemokrata i Liberala – „Vazda dosljedni Cetinju“. Uz dobru listu, koja će se naravno stručno baviti i važnim društvenim i ekonomskim pitanjima, rekao bih da smo spremni da Cetinju makar probamo da vratimo ono čime nas je sve dobro zadužilo.

Da li ste tokom sačinjavanja izborne liste dali prednost mladosti, ili pak iskustvu, kakva je struktura?

Šehović: Važno je istaći da je borba za zaštitu dostojanstva Cetinjana i samog Cetinja, ali i Crne Gore, odavno prevazišla partijsku priču. Sinhronizovani i kontinuirani ataci na temelje našeg društva zahtijevaju sinhronizovan odgovor svih političkih subjekata, ali i ne samo političkih. To ne znači da na svake izbore treba da izlazimo zajedno, ali svakako znači da smo svjesni da se borimo za isti, emancipatorski cilj, te da smo spremni staviti po strani sitnosopstveničke stranačke interese u borbi protiv ove političke pošasti koja nas je snašla.

Upravo zato na listi koju predvodi predsjednik cetinjskog odbora SD-a Dejan Milošević, koji je na tom mjestu naslijedio utemeljivača i doajena socijaldemokratske ideje u Prijestonici dr Ivana Gazivodu, koji i danas predstavlja oslonac našeg odbora, imamo prepoznatljiva partijska imena, ali i nestranačke ličnosti.

Među njima su kulturni radnici koji su čitav život posvetili kulturi, poput redovnog profesora na Muzičkoj akademiji Oleksija Molčanova, grafičke dizajnerke i dobitnice studentske nagrade Ksenije Borozan, ljekara dr Svetlane Đurović Martinović i dr Bata Stamenkovića, te profesora, publicista, ekonomista, pravnika… čime lista, na kojoj inače ima 50 odsto žena, postaje spoj iskustva i mladosti, uz značajan kadrovski potencijal kada je riječ o obrazovnim profilima tih ljudi. Dakle, ponudili smo najbolje što imamo.

A samo Cetinje nam je svima još jednom pokazalo da ono zaslužuje samo najbolje od svakog pojedinačno. Ako to sad nijesu shvatile sve progresivne, državotvorne snage, neće nikad.

Tokom predaje liste obećali ste da će Cetinje svake naredne godine biti bolje nego prethodne. Šta sada markirate kao glavne probleme koji opterećuju Prijestonicu i na šta je, zapravo, fokusiran izborni progam SD za lokalne izbore na Cetinju?

Šehović: Nas Cetinje i Cetinjani obavezuju na ozbiljan rad, a ne politikantstvo. Zato dokumenta u susret cetinjskim izborima pripremamo vrlo pažljivo, a u njima fokus je, između ostalog, na garantnom fondu iz kojega bi opština, po principu javnog konkursa, dodjeljivala zainteresovanim preduzetnicima sredstva, a opština pratila realizaciju investicije.

Alimentacioni fond je državna priča, za koju se Socijaldemokrate zalažu već godinama unazad. Bavimo se opcijama koje se tiču poboljšanje socijalnih usluga u gradu – vaučeri za stare, lokalne kartice, popusti za kupovinu, ali smo razvili i ideju za otvaranje kancelarije za mlade. Riječju, predstavnici naše izborne liste znaju sa čime se Cetinjani suočavaju, s time oni i njihove porodice žive svaki dan, i daće sve od sebe da stvari mijenjaju na bolje.

Parlamentarna većina u Crnoj Gori bila je tako glasna u namjeri da treba odgoditi održavanje lokalnih izbora na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu koje je raspisao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Ipak, na kraju su povukli sopstveni prijedlog, odnosno dopune Zakona o lokalnoj samoupravi iz skupštinske procedure. Vaš komentar

Šehović: To što je parlamentarna većina uopšte pokušala da silom na sramotu neustavno pobjegne od suočavanja sa građanima i odgodi zakonito raspisane lokalne izbore, predstavlja najbolju moguću potvrdu da je i sama svjesna da na tim izborima nema šta da traži. A povlačenje sopstvenog prijedloga zakona je ne samo priznanje protivpravnosti i licemjernosti pomenutog akta, već i jasan pokazatelj stepena njihovog međusobnog nepovjerenja, i početka kraja ove i ovakve vlasti.

Naravno, nije ni čudo da su izbori na istorijski i društveno značajnom Cetinju noćna mora svima koji imaju otpor prema samosvjesnoj državi Crnoj Gori. Da imaju čega da se plaše pokazao je 5. septembar, kada je Cetinje bilo Crna Gora, te kada su brutalnim i ničim izazvanim nasiljem pokušali da uguše legitimne građanske proteste. Vrijeme je da se polože računi za urađeno, te da svi oni koji su insistirali na takvim postupanjima 5. septembra, ponesu političku „nagradu“ za takve postupke, kojih se i dan-danas pristojna, civilizovana, građanski orijentisana Crna Gora stidi.

Cetijanima je uvijek bastalo da odgovore na sve što je anticrnogorsko. Pa je tako Cetinje, kao srce i duša slobodarske Crne Gore, imalo jasan odgovor 5. ali i 12. septembra. Koliko će ta dešavanja u septembru uticati na ishod izbora u Prijestonici i može li Cetinje da iznenadi?

Šehović: Cetinje je vazda neprijatno iznenađivalo one koji su na njega i na to što ono simbolizuje iz bilo kog razloga kidisali. Ovoga puta će to, siguran sam, uraditi drastičnim uskraćivanjem podrške onima koji su ih tog 5. septembra suzavcem i šok bombama pokušali prevaspitati, obeshrabriti i odvratiti od borbe za zaštitu sopstvenog, ali i državnog dostojanstva.

Ovoj sluganskoj vlasti je omladina okupljena na Belvederu bila kriva samo zato što je pružila dostojanstven otpor satiranju Crne Gore, i svega crnogorskog, građanskog, sekularnog i antifašističkog u njoj. Zato će ti događaji biti dugo urezani ne samo u glavama te mladosti, već će poput pjesme „Oprosti nam Dubrovniče“ iz ’92. godine, ostati upisani u istoriji. Kao simbol koji služi za ponos, ali i opomenu.

Zato će naravno taj 5. septembar, koji je pokazao na šta je ova vlast spremna, bez sumnje imati ogroman uticaj na ishod ovih lokalnih izbora, ali i na dalja politička dešavanja u Crnoj Gori koja nam nakon toga slijede. No, i bez njega, Cetinjani su pokazali nebrojeno puta šta misle o ovoj vlasti, ali i o greškama svih prethodnih. I kako rekoste u pitanju – basta im.

Očekujte li agresivnu političku kampanju kakvoj smo svjedočili uoči izbora u Nikšiću i hoće li baš kao u gradu pod Trebjesom i izbori u Prijestonici prevazići lokalni karakter?

Šehović: Nema sumnje da izbori na Cetinju prevazilaze lokalni karakter. Cetinje je oduvijek bilo Crna Gora u malom, pa je i njegov odgovor simbolički odgovor čitavog društva na trenutna dešavanja.

Agresivnu kampanju ne očekujem, jer cijenim da je predstavnicima vlasti jasno koliku imaju podršku u tom gradu, te vjerujem da bi i oni cijenili iracionalnim usmjeravanje napora i sredstava u „jalovi posao“. Za razliku od Nikšića, gdje su brojni trabanti onih sa strane, čijim interesima ova vlast otvoreno služi, ulagali „šakom i kapom“, u namjeri da đenerala Dražu suprotstave prkosnom osmijehu Ljuba Čupića.

Nedavno ste kazali da aktuelni politički trenutak zahtijeva reformisane, podmlađene, progresivne, evropski orijentisane političke i društvene snage, koje se moraju okupiti kako bi zaustavili ponižavanje države. Ima li Crna Gora u ovom trenutku dovoljno takve snage i šta je sve još potrebno da se desi za kolektivno „triježnjenje“, odnosno reset crnogorskog društva?

Šehović: Cijenim da upravo živimo taj „reset“, i da je godinu dana političkog cirkusa koji nam je „oslobodilačka“ vlast priredila dovoljno dug period da bismo se kao društvo ne samo kolektivno „otrijeznili“, već i postali dovoljno zreli da shvatimo ozbiljnost političkog trenutka, i sopstvenu ulogu u njemu.

A trenutak je takav da nameće, prije svega, potrebu borbe za spas elementarnih civilizacijskih vrijednosti. Siguran sam da su najbolji, a ako hoćete i jedini garant uspješnog završetka te borbe, upravo reformisane, podmlađene, evropski orijentisane političke i društvene snage, koje se moraju okupiti oko zajedničke inovirane programske i kadrovske ponude, prilagođene novoj političkoj realnosti. Ako danas, nakon ovakvog sveukupnog društvenog posrnuća, nijesmo te potrebe svjesni, ne znam kad ćemo.

Do kada očekujete da će međunarodna zajednica imati stpljenja prema aktuelnoj vlasti, odnosno kada će konačno biti upaljen crveni alarm za sve što se dešava u našoj zemlji?

Šehović: Crveni alarm je već upaljen. I u domaćoj i u međunarodnoj javnosti. Onaj ko pledira da obnaša vlast, u fokusu treba da ima prije svega stavove građana, a oni su svoj stav o ovoj vlasti jasno iskazali. I svakodnevno nastavljaju da to čine. Promjena vlasti treba da se desi iznutra, jer to niko umjesto nas niti želi niti može da uradi.

Međunarodni partneri su tu da nam daju putokaz. Da ukazuju na greške ove vlasti. Ali i naše sopstvene koje smo kao prethodna vlast pravili. A čini se da ti putokazi odavno nijesu bili jasniji i konkretniji. U narednim mjesecima će sve građanske i evropske snage morati da pokažu da su u stanju da ih pravilno čitaju. Siguran sam da hoće. Zato će pobjeda na Cetinju biti tek početak, i predstavljaće uvertiru za političke promjene na državnom nivou.

U komplikovanoj, neizvjesnoj političkoj situaciji kakva je u Crnoj Gori, šta Vam se sada čini kao jedino moguće rješenje za izlazak iz političke krize, i uspostavljanju parlamentarnog dijaloga, na kojem uporno insistiraju i sa međunarodnih adresa, a kojeg već duže vrijeme nema u Crnoj Gori?

Šehović: Za izlazak iz političkog ćorsokaka u kojem se nalazimo, potrebne su, pored ostalog, tri stvari. Prvo svijest o tome da ovako više ne ide, i da smo kao društvo dovedeni bukvalno do zida. Zatim, istinski dijalog svih koji suštinski i iskreno dijele zajedničke evropske vrijednosti, koji bi rezultirao dogovorom o konceptu Vlade koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore. I na kraju svijest da se nakon izbora političke strukture moraju okupljati oko programa, a ne mržnje prema bilo kome.

Takav redosljed stvari bi nas zasigurno relativno brzo doveo do komotnije parlamentarne većine, kao neophodnog preduslova za spuštanje nikad izraženijih političkih tenzija i izlazak iz institucionalne i svake druge krize.

Da se za kraj osvrnemo i na drugi Kongres SD- koji će biti održan 31. januara naredne godine i na kojem ćete, sasvim je izvjesno, budući da ste jednoglasno predloženi, biti izabrani za lidera partije. Najavili ste da SD očekuje sveobuhvatna reforma, pa na kakvim sve promjena ćete insistirati kao budući lider Socijaldemokrata?

Šehović: Raduje me to što se sveobuhvatna reforma i svojevrsna smjena generacija koja će se na Kongresu Socijaldemokrata formalizovati, realizuje ne iznuđeno, već prirodno i spontano, u duhu naše potrebe da doprinesemo ovom političkom momentu. Svakako da jesam ponosan i što sam do sada od praktično svih opštinskih odbora predložen za predsjednika, ali me to i obavezuje.

Socijaldemokrate će izvjesno nakon Kongresa biti potpuno podmlađena partija lijevog centra, svih vjera i nacija, koja će se boriti protiv svakog ekstremizma. U prvi plan će doći kvalitetan obrazovani kadar, čiji će fokus biti na životnim pitanjima, posebno na ekonomiji, socijali, obrazovanju, zdravstvu… Insistiraćemo na drugačijoj političkoj kulturi, odnosno na novom političkom javnom diskursu zasnovanom na argumentima, lišenom nepotrebnog populizma i isprazne patetike.

Ukratko, bićemo moderna, progresivna, i istinski građanska partija, fokusirana na ekonomiju i bolji standard građana, koja će svoju savremenu socijaldemokratsku ideologiju pokazivati djelima. Cijenim da je takav politički subjekat prijeko potreban ovakvoj, polarizovanoj i ranjenoj političkoj sceni, koja je prilično izgubila povjerenje u političare i politiku generalno. Potrudićemo se da pružimo nama pripadajući doprinos da se ta percepcija promijeni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Konopac
14.11.2021-11:17 11:17

Cetinje izbori avgust 2020 ukupno 13.766 -vazecih 10.240 DOBILI -SD 552 glasa bosnjacka-12 glasova- hg-20 glasova sdp-1368 glasva HRS-11 glas URA STO POTROVA I PORANJAVA CETINJANE ZAMISLITE -1336 glasa AA-8 glasova DPS -GOSPODIN DJUKANOVIC 5353 glasa CETNICKI DF-887 glasa A LISTA  GENCI 7 glasa Nesrece DEMOKRATE 686 glasa!