Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Šehović: Možemo biti dio samo evropske vlade, vlast po svaku cijenu nas ne interesuje

Predsjednik SD-a ukazuje da je u prethodne tri godine država bila poligon za obučavanje političkih pripravnika, te da je sad vrijeme da je neko vodi. Poručuje i da je njihov potencijalni partner onaj ko pokaže iskrene namjere da državu sa stranputice vrati na evropski put

„Koalicija Zajedno na ovim izborima pokazala je da je najzdraviji dio trenutne političke ponude. Zadovoljni smo postignutim rezultatom, ali smo i svjesni da će nam podrška rasti nakon što je zaustavljen pad koji je bio očekivan nakon gubitka izbora 2020“, poručio je u razgovoru za Portal Analitika predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović.

Kako navodi, suština je u tome da su na strani građanske proevropske opcije, zahvaljujući pojedinačnim odlukama lidera partija, imali listu sastavljenu mahom od mlađih ljudi sa sjajnim referencama, ali i, kako dodaje, čistu kampanju, neuprljanu namještanjem izmišljenih afera i neobilježenu ničim do prezentacijom inače odličnog izbornog programa.

„Sa druge strane političkog spektra, imali ste političku arenu u najgorem svijetlu, u smislu produkovanja skandala i spinova u susret izborima, kako bi se uticalo na izborni rezultat. Što, evidentno, nije donijelo dodatne glasove onima koji su sebe spustili na taj nivo“, smatra Šehović.

Dodaje da to znači da je krucijalna poruka birača koja je proistekla iz ovih izbora ta da haos, neistine, spinovi, afere i toksična politička scena, nikome dugoročno ne mogu donijeti glasove.

„I to je upravo ono o čemu sam govorio u brojnim prethodnim intervjuima: ne možete za šaku glasova žmureti na incidente na nacionalnoj i vjerskoj osnovi; ne možete dan ili dva pred izbore plasirati afere protivnicima; ne možete postati prvaci u partijskim zloupotrebama, a očekivati da to ostane neprimijećeno; ne možete živjeti “od izbora do izbora”, a pledirati da vodite državu. Državu treba da vode ozbiljni ljudi, a ne politički diletanti i nakon svega, makar nam je to svima jasno. A to nije mala stvar, rekao bih“, poručuje Šehović.

PES-u dati vremena da potvrdi prozapadnu retoriku

On napominje da bez SD-a i koalicije „Zajedno“ nema stabilne, ali i evropske i građanske vlade.

„Ne može vlada biti građanska ako u njoj nema građanskih partija. A građanskijih i evropskijih od naših nema. A koliko crnogorska vlada može biti stabilna bez procrnogorskih partija u njoj, i koliko se ona uopšte može zvati crnogorskom, vidjeli smo u prethodne tri godine. Bez nas su dva puta to probali da učine, pa smo dobili haos i prijevremene izbore. Čak i oni je trebalo da se održe mnogo ranije, da jedna mala partija nije okupirala volju građana. Jedina nepoznanica u našoj političkoj jednačini je PES i treba im dati vremena da u narednim nedjeljama pokažu da li će njihova prozapadna retorika biti na djelu potvrđena sopstvenim postupcima. Jedno bez drugog ne ide. Ne možete biti partner Zapada, a u praksi sarađivati sa onima koji su tom istom Zapadu neprihvatljivi zbog antizapadne ideološke matrice“, naglašava Šehović.

Socijaldemokrate, ističe on, mogu biti dio vlasti, ali ne po svaku cijenu.

„Možemo biti dio samo evropske, ali ne i bilo kakve vlade, jer smo svojevremeno odbijanjem Abazovića pokazali da nas vlast po svaku cijenu ne interesuje. Ako smo prije godinu dana kategorički odbili učešće u vlasti, onda sigurno ni sada nećemo svoje temeljne stavove kompromitovati“, poručuje Šehović i dodaje da razgovaraju samo sa onima koji su dokazali privrženost njihovim ključnim političkim prioritetima: građanskoj Crnoj Gori, evropskoj i evroatlantskoj orijentaciji i održivoj ekonomiji.

„Kome se dopada, tu smo. Kome ne, neka sastavi vlast sa onima za koje misli da su mu ideološki bliži. Samo, valja zapamtiti jedno: nakon prethodnih izbora svako je imao priliku da obnaša vlast, ali i pokaže pravo lice. Zato sad svi treba da biramo partnere pametno, jer “nijesam znao” više jednostavno ne prolazi. U prethodne tri godine je država bila poligon za obučavanje političkih pripravnika. Sad je vrijeme da neko vodi“, kategoričan je Šehović.

Koalicioni kapacitet kod mnogih sveden na ucjenjivački

Komentarišući prognoze analitičara da bi saradnjom koalicije „Zajedno“ i PES došlo do stabilne Vlade, Šehović ističe da prvo treba razjasniti lažnu tezu o koalicionom kapacitetu aktera političke scene.

Kako navodi, oni koji su u prethodnom periodu bili koalicioni partneri, ponašali su se jedni prema drugima onako kako oni nikad ne bi.

„Što je važnije, time smo dobili apsolutno nestabilnu vlast, koja, kao takva, nije bila u stanju da donosi ključne unutrašnje i spoljnopolitičke odluke. Da sumiram, pokazalo se da se “koalicioni kapacitet” kod mnogih partija svede na “ucjenjivački kapacitet”. Sad kad smo to razjasnili, imamo na drugoj strani građansku opoziciju, koja je dugo gurana u jedan narativ o “nedostatku koalicionog kapaciteta”. Istina je naravno da je riječ o dokazano građanskim i sada reformisanim partijama, jasne evropske orijentacije, sa većinom kadra koji jeste novi u politici, ali sa zavidnim iskustvom na upravljačkim pozicijama, koji snažno zastupa interese nacionalnih Crnogoraca, baš kao i pripadnika svih drugih vjera i nacija“, ističe Šehović.

Kaže da ne treba zaboraviti da se više desetina hiljada građana saglasilo u tome da glas da nekoj od partija sa liste “Zajedno”.

„Bilo bi politički neodgovorno toliki broj građana ignorisati. Baš kao što bi bilo i politički nepametno odlučiti se na cjenkanje i igru ucjena sa čitavom plejadom onih koji su ideološki potpuno raznorodni, u situaciji kad imate “nacrtanu” mogućnost da formirate građanski orijentisanu i stabilnu istinski evropsku vlast. Kako sam već rekao: nakon iskustva i na lokalnim i na posljednjim državnim izborima, ono “nijesmo znali” više ne može da bude opravdanje“, izričit je Šehović.

Jedini se nismo valjali u političkom blatu 

Socijaldemokrate prošle godine nisu podržale manjinsku Vladu Abazovića. U slučaju da ponovo dođe do razgovora o manjinskoj Vladi, Šehović podsjeća da su i sa Abazovićem svojevremeno razgovarali, ali da su odustali kada su, kako dodaje, očigledno pravilno procijenili u kom pravcu sve to ide.

„Ispostavilo se da se jedino mi nijesmo valjali u političkom blatu sa njim i da jedino mi nijesmo ušli u vlast onda kada smo mogli, jer su nam principi bili preči. Dakle, SD je u načelu uvijek konstruktivan i otvoren za razgovore, jer je to jedini način da prestanemo da se u ovom društvu gledamo ‘preko političkog nišana'“, poručuje Šehović.

Tako će, kako dodaje, biti i ovoga puta.

„Onaj ko pokaže iskrene namjere da ovu državu sa stranputice vrati na evropski put, naš je potencijalni partner. A onaj ko želi da desekularizuje ovo društvo, da u multietničkoj državi flertuje sa šovinizmom i bilo kojim drugim fanatizmom, da agendu zvaničnog Brisela zamijeni agendom zvaničnog Beograda, sa nama nema šta da traži. Napominjem i da nemamo ništa protiv desno orijentisanih partija, i to je legitimna politika, i ona ima svoje birače, koje poštujemo. No, u situaciji poput ove, kad ste programski građanska partija i imate mogućnost formiranja stabilne vlade sa onim partijama iste provenijencije, partnerstvo isključivo sa onima čije su političke ideje potpuno desno i suprotne od vaših, otvorilo bi niz pitanja“, ukazuje Šehović.

Smatra i da je u ovom momentu previše otvorenih pitanja.

„Moramo početi da ih zatvaramo. A to ne možemo bez makar tropetinske većine, okupljene oko jasne prozapadne platforme. Dakle, ovo je naš okvir za eventualne razgovore, ukoliko do njih uopšte dođe“, poručio je Šehović.

Građane ne možete prevariti

Govoreći o niskoj izlaznosti, najmanjoj od uvođenja višestranačja, Šehović naglašava da je važna poruka koju su građani poslali ovim izborima, ta da ih ne možete prevariti.

„Ni spinovima o borbi protiv kriminala koje tempirate na dan pred izbore, dok vaše funkcionere hapse; ni propagandom protiv partijskog zapošljavanja, dok brutalno partijski koristite sve državne resurse; niti ponižavajućim pojednostavljivanjem stvari, kako se to radi u slučaju Otvorenog Balkana“, kaže Šehović.

Naravno, kako dodaje, poruka koja je poslata opoziciji o potrebi da se na djelu vide zahtijevane reforme – primljena je k znanju.

„Sada ostaje kako obaveza da dokažemo onim desetinama hiljada građana koji su nas glasali, tako i brojnim građanima koji jesu na liniji našeg programa, ali zahtijevaju još konkretnih djela. Jer, opozicija je shvatila poruku građana da oni nijesu glasačka mašina. Da li je aktuelna vlast – nijesam siguran“, ističe on.

Kada je riječ o Socijaldemokratama, Šehović kaže da su pokazali da su partija koja razmišlja dugoročno.

„Ne srljamo i odmjeravamo svaki potez, što vjerujem da treba da bude odlika i odgovorne vlasti. Junačenja i samohvale smo se nagledali ove dvije i po godine i nije bilo dobro. Zato i cijenim da je na političkoj sceni najzad došlo vrijeme da se mjeri koliko ste posla koji ste obećali uradili, a ne u koliko ste intervjua napravili dovoljno veliki skandal da vas svi prenesu. To je politika koja ide sporo, ali donosi mnogo. Sve ostalo je avanturizam, koji je u ovom momentu luksuz“, naglašava Šehović.

Mudra politika treba da vodi, a ne obratno 

Upitan da li se pregovori o novoj vladi mogu okončati brzo, Šehović odgovara da se, ako bude političke mudrosti, oni neće svesti na ucjenjivanja koja su i dovela do toga da partija sa par procenata ima državu pod sobom, već na ozbiljne razgovore između onih koji mogu obezbijediti stabilnost.

„Cijenim i da je stvar političke zrelosti ne dozvoliti manipulativnim narativima i spinovima da određuju način i tok razgovora. Razgovori treba da budu vođeni izvan okvira dosadašnjih rovovskih podjela, jer je to jedini način da dobijemo stabilnost. Ko to ne shvata, već dozvoljava da ga usmjeravaju politički spinovi, i nije za politiku. Mudra politika treba da vodi, a ne obratno. Vjerujem da su se, nakon fijaska sa sastavljanjem vlade unutar jednog rova, stekli uslovi za promjenu te paradigme“, kaže Šehović.

SDP će nastaviti borbu za svoje ideje i principe 

Osvrćući se na rezultat Socijaldemokratske partije, Šehović ističe da iskreno žali zbog toga što je ta partija, kako sada stvari stoje, ostala ispod cenzusa.

„U toj partiji sam proveo najljepše godine svog života, doživio profesionalnu i ličnu afirmaciju, sklopio mnoga poznanstva, ali i cjeloživotna prijateljstva, koja i danas traju jer su iznad dnevne politike. Bez obzira na gubitak parlamentarnog statusa, uvjeren sam da će ogromna većina njih, posebno onih koji pripadaju mlađoj generaciji političara, nastaviti svoju borbu za socijaldemokratske ideje i principe. No, nezavisno od toga da li će i dalje nastaviti da nose partijski dres SDP-a, SD-a, neke druge partije, ili će pak biti bez bilo čijeg partijskog dresa, uvjeren sam da će biti na strani suverenističkog, građanskog dijela političke scene. Gdje, uostalom, prirodno i pripadaju“, zaključuje Šehović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve