Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Šehović: Izabrani članovi zasluživali da se nađu u prestižnom tijelu

Izabrani članovi Etičkog komiteta za vrijeme mandata Šehovića, njih sedmoro, razriješila je nedavno nova Vlada na prijedlog ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić

Nijesam siguran da je procedura po kojoj je nova Vlada razriješila članove Etičkog komiteta u skladu sa propisima, što će, vjerujem, kolege koje su na ovakav način smijenjene imati priliku da dokažu pred nadležnim sudovima, ukoliko se opredijele da traže zaštitu svojih prava na takav način, rekao je za Pobjedu bivši ministar prosvjete, sadašnji poslanik Damir Šehović (SD).

Izabrani članovi Etičkog komiteta za vrijeme mandata Šehovića, njih sedmoro, razriješila je nedavno nova Vlada na prijedlog ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić. Ovo tijelo formirano je 2019. godine, a mandat tih članova trebalo je da traje do 2023.

Iz kabineta ministarke Bratić kazali su za Pobjedu da sadašnji saziv “nije imenovan u skladu sa Zakonom o akademskom integritetu“, što su naveli u obrazloženju dostavljenom Vladi.

Ukazuju da je Zakonom o akademskom integritetu propisano da članove Etičkog komiteta treba da čine eksperti iz oblasti visokog obrazovanja i nauke iz različitih naučnih disciplina.

Međutim, navode oni, dosadašnji saziv EK čine predstavnici iz tri od šest naučnih oblasti prema Fraskatijevoj klasifikaciji, od kojih su tri predstavnika iz oblasti medicinskih nauka, te po dva društvenih nauka i humanističkih nauka.

“Osim toga, u sadašnjem sazivu nema ni jednog predstavnika nauke”, rekli su oni.

Šehović, međutim, smatra da je Vlada svojevremeno formirala Etički komitet u skladu sa Zakonom o akademskom integritetu, koji inače predstavlja ,,značajan iskorak u ovoj oblasti, zbog čega je kao takav i pohvaljen od evropskih partnera kao važno dostignuće u oblasti visokog obrazovanja“.

“Članovi koji su svojevremeno nakon sprovedenog javnog konkursa izabrani, spadaju u red uglednih akademskih radnika, priznatih stručnjaka u svojim oblastima, čije lične i profesionalne reference jasno ukazuju da su apsolutno zasluživali da se nađu u tako prestižnom tijelu”, istakao je Šehović.

Svaka vlada, dodaje on, ima pravo da politiku u oblastima za koje je nadležna vodi u skladu sa svojim opredjeljenjem, ali se promjene koje se sprovode ,,moraju obavljati sa mnogo više senzibiliteta i osjećaja, uz čuvanje svačijeg profesionalnog i ličnog integriteta“.

“Jer u suprotnom, promjena dobija karakter revanšizma i obračuna sa neistomišljenicima, što nikom na dugi rok ne donosi korist, a institucije trpe”, naveo je Šehović.

Sada bivši predsjednik Etičkog komiteta, prof. Bogdan Ašanin kazao je prekjuče za Pobjedu da smatra da je postupak njihove smjene ,,neprofesionalan, neetičan, a ubijeđen je i nezakonit“.

“Jer nije u skladu sa Zakonom o akademskom integritetu, jer se članovi EK nakon javnog poziva imenuju na period od četiri godine, kako je bilo naglašeno u pozivu”, istakao je on.

Najavio je da će o daljim koracima odlučiti u narednom periodu, poslije dogovora svih članova EK.

Osim Ašanina, u ovom tijelu bili su i dekan Fakulteta pravnih nauka UDG prof. dr Zoran Stojanović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG prof. dr Stevo Popović, prof. dr Ana Lalević-Filipović sa Ekonomskog fakulteta UCG, prof. dr Aleksandra Banjević sa Filološkog, doc. dr Elvir Zvrko sa Medicinskog, te redovni profesor na Muzičkoj akademiji UCG Senad Gačević.

Zadatak ovog nacionalnog tijela je da obavlja poslove unapređenja i zaštite akademskog integriteta, a odlučuje i po prijedlogu za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta i to za one građane Crne Gore čiji je rad objavljen, odnosno kvalifikacija stečena van naše države. Daju, takođe, mišljenje o propisima i inicijativama koje se tiču akademske etike…

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta objavilo je javni poziv za izbor novih članova EK.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve