Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Šehović i Muler: Prekinuti paralizu sistema

Sagovornici su se složili da je državu što prije potrebno vratiti na stabilan i proevropski spoljni kurs, kakav bi trebalo da ima zemlja kandidat za EU članstvo i članica NATO-a

Potrebno je što prije prekinuti paralizu sistema u Crnoj Gori, uključujući blokadu rada Skupštine, budući da se blokadom rada institucija svaki problem samo usložnjava, zaključak je sastanka predsjednika SD-a Damira Šehovića sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori Nj. E. Karlom Mulerom.

“Šehović je dodao da će se, ako Demokratski front ne odblokira Parlament, naći će način da se izađe iz pozicije u kojoj jedna politička grupacija drži u zarobljeništvu cijeli zakonodavni dom, zarad ispunjenja svojih političkih ciljeva”, saopšteno je iz SD-a.

Ambasador je naglasio da se promjene na političkoj sceni, uključjući parlamentarne, dešavaju svuda, te da rad institucija treba da prati ta dešavanja. On je takođe rekao da je optimista po pitanju nalaženja kompromisa kojim bi se deblokirao rad u mnogim djelovima javnog sektora.

“Nakon prethodne Vlade Crna Gora se suočila sa jednom od najvećih kriza od uvođenja višestranačkog sistema, u kojoj je blokirana i zakonodavna i izvršna i sudska vlast”, kazao je Šehović.

Izbori su, kako je rekao, najčistije rješenje, ali da su, budući da je njih potrebno pripremiti, Socijaldemokrate od početka bile spremne i na druge opcije, uključujući manjinsku vladu, koja bi morala biti okupljena oko jasne politicke i programske platforme, sa jasnim evropskim i evroatlantskim opredjeljenjem.

“Ako se postigne saglasnost evropske vrijednosne većine, vladu je potrebno formirati u najskorijem roku, zarad društvene i političke stabilnosti, a posebno imajući u vidu potencijalne bezbjednosne izazove koji mogu nastati nakon dešavanja u Ukrajini”, ocijenio je Šehović.

Sagovornici su se složili da je državu što prije potrebno vratiti na stabilan i proevropski spoljni kurs, kakav bi trebalo da ima zemlja kandidat za EU članstvo i članica NATO-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve