Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Šehović: Crna Gora da ostane dosljedna neprolaznim državotvornim i antifašističkim vrijednostima

On je kazao da uvijek treba isticati ponos jer je crnogorska borba za državnost bila zasnovana na borbi protiv fašizma, pa je tako i antifašizam značajan dio crnogorskog identiteta, ali da savremeno doba zahtijeva otpor prema mnogobrojnim izazovima današnjice koji se nerijetko nalaze pred Crnom Gorom i njenim građanima

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović građankama i građanima Crne Gore uputio je čestitku povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore, koji je ujedno i Dan ustanka i početka borbe protiv fašizma, ističući da su trinaestojulske vrijednosti usmjerile Crnu Goru ka putu borbe za nezavisnost, državni suverenitet i slobodu.

“Danas kada obilježavamo ovaj značajni datum, na talasu trajnih civilizacijskih vrijednosti koje oduvijek odlikuju Crnu Goru i njene građane, i dalje vodimo političku borbu za očuvanje nezavisnosti i slobode, ali što je najbitnije ostajemo trajno opredijeljeni za ideale mira, tolerancije i suživota. Danas je više nego ikad, potrebno da ostanemo usmjereni ka evropskom putu, koji će omogućiti da se Crna Gora razvija u skladu sa visokim evropskim i svjetskim standardima, ali bude dosljedna sebi, svojim građanima, opštem interesu i principima na kojima se zasniva naše državno dostojanstvo”, poručio je Šehović.

On je kazao da uvijek treba isticati ponos jer je crnogorska borba za državnost bila zasnovana na borbi protiv fašizma, pa je tako i antifašizam značajan dio crnogorskog identiteta, ali da savremeno doba zahtijeva otpor prema mnogobrojnim izazovima današnjice koji se nerijetko nalaze pred Crnom Gorom i njenim građanima.

“Moramo istrajati u borbi da se Crna Gora vrati na put razvoja i prosperiteta, da bismo što češće slavili državne pobjede, ali i uspješno se odupirali diskursu koji ima za cilj da naše građane dijeli po različitim osnovama stvarajući razdor i odvraćajući naše društvo od težnje ka opštem dobru”, naveo je Šehović.

Šehović je naglasio da iz poštovanja prema žrtvi koju je crnogorski narod dao u borbi za državnost, suverenitet i slobodu, pokazujući odlučan otpor prema okupatoru i opredijeljenost ka antifašizmu, zadatak današnjih generacija je da čuvaju i brane Crnu Goru i njene vitalne nacionalne interese.

“Imamo samo jednu državu kao što nam jedno srce kuca u grudima, zato je moramo pažljivo i brižno čuvati i brinuti o njenim vitalnim interesima. Ne smijemo dozvoliti skretanje sa evroatlantskog puta, koji smo mukotrpno trasirali svih prethodnih godina. Moramo nastaviti zalaganje za očuvanje građanskog karaktera Crne Gore, multietničkog, multivjerskog i multinacionalnog sklada i suživota, kao i svih državotvornih vrijednosti koje su neprolazne i trajne”, zaključio je Šehović.ž

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve