Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Šehović: Anti-NATO partije ne mogu imati dominantnu ulogu u Parlamentu i novoj Vladi

Šehović je, osvrćući se na aktuelnu političku situaciju, rekao da se previše vremena gubi oko formiranja manjinske Vlade, i da je čitav proces nekad djelovao prilično neozbiljno

Crna Gora, kao država koja je bila najuspješnija u pregovorima sa EU, u kojoj je vladao visok stepen međuvjerskog i međunacionalnog sklada, mora da ostane faktor stabilnosti u regionu, pogotovo u vremenima izraženih bezbjednosnih rizika koje nažalost živimo. Zato je potrebno da nova Vlada bude jasno evropski i evroatlantski opredijeljena, te da njeguje najbolje moguće odnose sa svim susjedima“, zaključeno je na sastanku predsjednika Socijaldemokrata Crne Gore Damira Šehovića i ambasadora BIH u Crnoj Gori, Branimira Jukića.

Šehović je, osvrćući se na aktuelnu političku situaciju, rekao da se previše vremena gubi oko formiranja manjinske Vlade, i da je čitav proces nekad djelovao prilično neozbiljno.

„Očekivali smo da će sve to mnogo lakše i brže ići, svjesni činjenice da u Parlamentu postoji jasno opredijeljena evropska i evroatlantska većina. Zato mandatar Dritan Abazović ima dvije mogućnosti. Prva je da u što kraćem roku predloži građansku, evropsku i pro-NATO Vladu, za koju sasvim izvjesno ima više nego dovoljnu podršku poslanika u Parlamentu. Dobrodošli su na toj platformi svi koji žele da se pridruže takvoj većini, ali ne po cijenu igranja sa državnim interesima Crne Gore i trulih kompromisa sa građanskom, evropskom i NATO orijentacijom nove Vlade. Druga mogućnost je da, ukoliko tu podršku ne obezbijedi, narednih dana vrati mandat predsjedniku države Milu Đukanoviću”, saopštio je Šehović.

Kkao je kazao, SD sigurno neće praviti po državu štetne kompromise oko temeljnih vrijednosti ovog društva, niti oko političkih i programskih prioriteta eventualne manjinske Vlade.

“Pristajanje na tako nešto bi se državi vratilo kao bumerang. Zato nam je neprihvatljivo da anti-NATO partije dobiju mogućnost da dominantnom ulogom u Parlamentu i Vladi budu u prilici da svojim činjenjem ili nečinjenjem dođu u situaciju da dodatno mogu kompromitovati Crnu Goru kod naših evroatlantskih partnera“, zaključio je Šehović.

Ambasador Jukić je istakao kontinuitet skladnih i dobrosusjedskih odnosa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine i naglasio kako je Crna Gora, kao NATO članica i država koja je najdalje napredovala u EU integracijama uvijek slala poruku stabilnosti i funkcionalnog multietničkog i građanskog društva. Mi u BIH čvrsto želimo da Crna Gora ostane primjer suživota, međuvjerskog i međunacionalnog sklada.

“Želimo i da u Crnoj Gori, kao do sad, imamo pouzdanog partnera i iskrenog prijatelja. Kao ambasador Bosne i Hercegovine potpuno sam svjestan koliko sve države Zapadnog Balkana imaju svojih internih i eksternih izazova u ovom vremenu i zbog toga se nadam da ćete sva pitanja koja su trenutno na dnevnom redu uspješno prevazići, u korist, prije svega vaše države, a onda i stabilnosti cijelog regiona“, rekao je on.

Šehović je iskoristio priliku da ambasadoru Jukiću zahvali na dosadašnjoj kvalitetnoj saradnji, posebno ističući tradicionalno dobre odnose Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao dvije susjedne države.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve