Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Šef diplomatije EU: Negatorima genocida nema mjesta u Evropi

Govoreći o godišnjici genocida u Srebrenici koja je obilježena 11. jula, šef evropske diplomatije je kazao da i 26 godina kasnije, ovaj datum podsjeća sve na neophodnosti pomirenja ne samo u Bosni i Hercegovini, već i cijelom Zapadnom Balkanu

Visoki predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost EU Josep Borrell je upozorio da EU neće tolerisati poricanje genocida i pokušaje revizije istorije.

Govoreći o godišnjici genocida u Srebrenici koja je obilježena 11. jula, šef evropske diplomatije je kazao da i 26 godina kasnije, ovaj datum podsjeća sve na neophodnosti pomirenja ne samo u Bosni i Hercegovini, već i cijelom Zapadnom Balkanu.

“Genocid u Srebrenici je međunarodno priznat. To je jedan od najmračnijih događaja moderne evropske istorije. To je u kolektivnoj savesti onih koji su u njemu učestvovali i onih koji ga nisu spriječili”, poručio je Borrell i istakao: “Da budem jasan: pokušaji revizije istorije, poricanje genocida, veličanje ratnih zločinaca, nemaju mjesta u Evropi”.

“Oni se moraju zaustaviti i uvjeravam vas da se neće tolerisati”, dodao je.

Borrell je o Srebrenici govorio nakon susreta Savjeta stabilizacije i pridruživanja sa Bosnom i Hercegovinom. Tom prilikom je upozorio na nedovoljan napredak u procesu reformi, te je pozvao bosanskohercegovačke lidere da ispune kriterijume kako bi zemlja napredovala ka EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Šef diplomatije EU: Negatorima genocida nema mjesta u Evropi – CG Vijesti
13.07.2021-17:31 17:31

[…] Aktuelno […]

Ha20
13.07.2021-18:49 18:49

Jel ovo jos jedna budaletina koja izigrava nekog mudraca sa katuna bez struje !???

Cetnik
13.07.2021-17:34 17:34

Sta ce oni koji imaju koaliciju zajedno sa CETNICIMA ? Najbolje bi bilo otkazat im mjesta u EU nemogu biti jedni bolji vazda lonac nadje poklopac ! Serpa ne valja bacit i lonac i poklopac u smetliste!

Ha20
13.07.2021-18:46 18:46
Reply to  Cetnik

Ajde mudracu jos jednom nam reci sta si htio da nam kazez ali na prost nacin tako da te mozemo razumjeti. Ne izigravaj Ajnstajna iako je ocigledno da to uvijek rade oni nepismeni i desperatno se prave pametni dok u sustini ne znaju ni svoje ime da napisu kao treba.

Ha20
13.07.2021-19:05 19:05

Gospodine Boreli posto si sef Eu diplomatije onda posalji ovu poruku direktno Vucicu i Dodiku koji hoce da crpe vase fondove i direkno vas prave budalama.