Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

SDP: Pamtimo i čuvamo žrtvu koju su naši heroji podnijeli za slobodu Crne Gore i Jugoslavije

Pamtimo i čuvamo žrtvu koju su naši heroji podnijeli za slobodu Crne Gore i Jugoslavije, saopštili su iz Socijaldemokratske partije (SDP) povodom 29. novembra dana koji je 1943. obilježavao godišnjicu Drugog zasjedanja AVNOЈ-a u SFRJ

Pamtimo i čuvamo žrtvu koju su naši heroji podnijeli za slobodu Crne Gore i Jugoslavije, saopštili su iz Socijaldemokratske partije (SDP) povodom 29. novembra dana koji je 1943. obilježavao godišnjicu Drugog zasjedanja AVNOЈ-a u SFRJ.

Podsjetili su da 29. novembar 1943. godine predstavlja datum kada je “u žaru borbe za slobodu započeta izgradnja moderne jugoslovenske države zasnovane na principima jednakosti i ravnopravnosti njenih naroda”.

“Ustankom protiv fašističke okupacije u Jugoslaviji su zlatnim slovima ispisane stranice naše slavne istorije. Predvođeni lučom antifašističke borbe za slobodu, delegati su na Drugom zasijedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije odlučili da Jugoslavija bude ustrojena kao državna zajednica ravnopravnih naroda čime se ispravlja bolna nepravda koja je nanijeta Crnoj Gori 1918. godine kada je nasilno ukinuta njena državnost, crkva i otjeran crnogorski suveren. Konstituisanjem Jugoslavije kao ravnopravne zajednice započet je put obnove i razvoja svih njenih republika razorenih u Drugom svjetskom ratu, i slobodno možemo reći da je u brojnim segmentima socijalistička Jugoslavija predstavljala najveća dostignuća koja su naši narodi ostvarili u svojoj istoriji”, naveli su u saopštenju.

Čuvajući antifašizam i Narodnooslobodilačku borbu (NOB) kao najsvjetliju našu vrijednost, imamo, ističu u SDP-u, obavezu da se stalno sjećamo crnogorskih delegata koji su na ovom zasijedanju doprinijeli konstituisanju Jugoslavije kao države u kojoj će svi biti jednaki, slobodni i prihvaćeni od strane drugih.

“A oni su: Arso Jovanović, pop Blažo Marković, Gojko Garčević, Ivan Milutinović, Joksim Radović, Marko Vujačić, Mihailo Vicković, Obrad Cicmil, Pero Krstajić, Petar Leković i Radonja Golubović. Pamtimo i čuvamo žrtvu koju su naši heroji podnijeli za slobodu Crne Gore i Jugoslavije. Smrt fašizmu, sloboda narodu”,

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve