Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

SD predlaže dodatne mjere: Tokom 2022. minimalna zarada da ne bude niža od 300 eura

U Socijaldemokratama smatraju da je potrebno da Vlada intenzivira razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se stvorile realne pretpostavke za daljim povećanjem minimalne zarade

Poslanici Socijaldemokrata predložiće dva zaključka povodom najavljenog usvajanja izmjena Zakona o radu, kojima se predviđa povećanje minimalne zarade. Prvi zaključkom SD predviđa da Skupština zaduži Vladu da, u saradnji sa socijalnim partnerima, do kraja maja 2021. godine predloži izmjenu zakonske regulative u cilju smanjenja fiskalnog opterećenja troškova rada. U drugom zaključku, predlaže se da Skupština zaduži Vladu
da intenzivira razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se stvorile pretpostavke da se tokom 2022. godini utvrdi minimalna zarada u iznosu koji neće biti niži od 300 eura.

Naime, izmjenama Zakona o radu predviđeno je povećanje minimalne zarade. Socijaldemokrate smatraju da je neophodno povećati minimalnu zaradu, koja je i sa predloženim povećanjem među nižim u regionu, ali isto tako je potrebno obezbijediti da se usljed takve mjere ne dovede potencijalno u pitanje opstanak određenog broja postojećih radnih mjesta i proširi “sivo tržište”. Ovo iz razloga kompleksnosti trenutnog ambijenta u kojem posluje većina poslodavaca u Crnoj Gori, kao i zbog činjenice da je poresko (fiskalno) opterećenje troškova rada najveće u regionu.

“Zato smo i predvidjeli da Skupština donese zaključak kojim zadužuje Vladu da, u saradnji sa socijalnim partnerima, do kraja maja 2021. godine predloži izmjenu zakonske regulative u cilju smanjenja fiskalnog opterećenja troškova rada, kako bi Skupština navedene zakone izglasala do početka primjene novog iznosa minimalne zarade (1. jula 2021. godine)”, ističu u SD-u.

Takođe, u Socijaldemokratama smatraju da je potrebno da Vlada intenzivira razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se stvorile realne pretpostavke za daljim povećanjem minimalne zarade.

“Zbog toga je predložen zaključak da Vlada nastavi razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se došlo do dogovora da se tokom sljedeće godine utvrdi neto iznos minimalne zarade koji neće niti niži od 300 eura”, navode u SD-u.

Socijaldemokrate podsjećaju javnost da su podnijeli i amandmane na predložene izmjene Zakona o radu, kojim su predložili da minimalna zarada ne može biti niža od 50 odsto prosječne, što bi trenutno iznosilo nešto preko 260 eura. Predlog predstavnika parlamentarne većine je povećanja minimalne zarade na 250 eura.

U toj partiji smatraju da je sistemski ispravnije i povoljnije za zaposlene da se donja granica minimalne zarade ne određuje u apsolutnom iznosu, kao što je predložila parlamentarna većina, nego u procentualnom jer u slučaju da prosječna zarada raste logično je da raste i minimalna zarada.

Takođe, amandmanom poslanika SD-a je, kako su saopštili, predviđena i zaštitna mjera za zaposlene u slučaju da dođe do pada prosječne zarade, što bi za posljedicu moglo da dovede do smanjenja minimalne zarade.

“To smo predložili na način da u slučaju pada prosječne zarade, neto iznos minimalne zarade ne može biti manji od 260 eura”, navode Socijaldemokrate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve