Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

SD: Odložiti početak popisa, opoziciju uključiti u proces

''Predstavnici manje brojnih naroda već su iznijeli stav, sa kojim smo saglasni, da se popis treba odložiti dok popisni materijal ne bude ištampan na svim jezicima u službenoj upotrebi u Crnoj, što je samo jedan od preduslova za uspješno održavanje popisa''

Socijaldemokrate Crne Gore smatraju da se popis stanovništva zakazan za period 1. do 15. novembra treba odložiti, te da se predstavnici opozicije, po uzoru na prethodna dva popisa, moraju uključiti u proces, kako bi on bio validan i kako ne bi došlo do bojkota, odnosno prekida popisa i brojnih nepravilnosti na osnovu kojih bi rezultati popisa mogli biti osporavani.

“Predstavnici manje brojnih naroda već su iznijeli stav, sa kojim smo saglasni, da se popis treba odložiti dok popisni materijal ne bude ištampan na svim jezicima u službenoj upotrebi u Crnoj, što je samo jedan od preduslova za uspješno održavanje popisa. Svakako, potrebna je i potpuna institucionalna spremnost za organizaciju i održavanje popisa, a trenutna situacija nas uvjerava da je sta je suprotno”, navode Socijaldemokrate Crne Gore.

S druge strane, dodaju, namjera aktuelne vlasti je da, suprotno praksi iz 2003. i 2011. godine, iz procesa organizacije i sprovođenja popisa stanovništva u potpunosti izoluje predstavnike opozicionih političkih subjekata.

“Prisjetimo se popisa 2011. godine kada su opozicione partije tražile i dobile sljedeće: po dva predstavnika u popisnim komisijama; učešće u izboru kontrolora i popisivača; postojanje duple popisnice kao kontrolni mehanizam prilikom brojanja; kontrolu unosa podataka; objavu podataka o nacionalnosti, vjeroispovijesti i jeziku najkasnije 90 dana od dana završetka popisa; međunarodni monitoring popisa”, ističe SD.

Kako ništa od gore navedenog nije predviđeno prilikom održavanja ovogodišnjeg popisa, traže njegovo odlaganje do postizanja opšteg konsenzusa u vezi sa popisom.

“U konačnom, s obzirom na dugotrajan proces formiranja nove vlade, a imajući u vidi da tehnička vlada nema legitimitet da sprovede događaj od važnosti kao što je popis stanovništva, potreba odlaganja popisa nameće se kao jedino logično rješenje”, zaključuju Socijaldemokrate Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve