Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

SD Galiću: Ne perite ruke od opasnosti u prosvjeti

Gospodine Galiću i Vlado, kad su na red došla djeca, opasno ste se zaigrali, poručuju iz SD-a

Institut za javno zdravlje nema ni ljudsko ni profesionalno pravo da pere ruke od potencijalne epidemiološke bombe koju predstavlja prosvjeta, jer su prosvjetu potencijalnim žarištem zaraze učinile upravo nesuvisle mjere Instituta i resora zdravlja, ignorantski odnos Ministarstva prosvjete, te neodgovornost resora ekonomije. U krajnjem,
čija god da je odgovornost, u situaciji epidemije niti jedan državni organ, a posebno ne onaj koji kontroliše epidemiju, nema pravo da kaže da “ne odgovara za zdravstveno stanje đaka” ako ne budu nosili maske, bez obzira što im je to dopustilo Ministarstvo prosvjete, poručuju Socijaldemokrate.

“Gospodine Galiću, vjerujemo da ste na ovakvu poruku bili natjerani upravo nesuvislim i neodgovornim odnosom Ministarstva prosvjete, koje ne poštuje mjere i preporuke za škole, makar kakve da su. Ipak, gospodine Galiću, vaša je obaveza da u tim situacijama insistirate, kandidujete to kao primarnu temu Vlade, obratite se neodgovornom Ministarstvu prosvjete javno… bilo šta, osim da se odričete odgovornosti u odnosu na djecu! No, iako nekorektno, tako nešto nije neočekivano, jer je nažalost i Institut pretvoren u klasičnog reprezenta ove vlasti, koja kao da ne zna da je odgovorna za čitavu državu, već se ponaša kao dijete sa igračkom koju odloži kad je ljuto. Gospodine Galiću i Vlado, kad su na red došla djeca, opasno ste se zaigrali”, navode iz SD-a.

Sad, kad ste, kako kažu, vi i ministarka Bratić odgovorni za preko 100 000 djece, moraćete da objasnite zašto više nema distance među đacima u odjeljenjima i sada ih je 30 odjednom u učionici.

“Jesu li to neke nove preporuke na svjetskom nivou da je distanca nepotrebna? Zašto dozvoljavate Ministarstvu prosvjete da se igra mjerama, kakve god da
su, posebno (ne)nošenjem maski, pa još u situaciji kad nema distance? I pošto Ministarstvo kaže da zbog nenošenja maske ne može uskratiti pravo na obrazovanje, znači li to da može uskratiti pravo na zdravlje? I znači li to u krajnjem, da djecu možemo u škole poslati u kupaćim kostimima i oni ih neće vratiti jer djeca imaju pravo na obrazovanje? Dalje, zašto se gotovo do posljednjeg dana nije znalo čak ni trajanje školskog časa?
Zašto se i dalje ne zna da li djeca koja su kontakt oboljelog djeteta idu u samoizolaciju? I ako ne, zašto ne”, pitaju iz SD-a.

Na kraju, ističu, nijeste reagovali ni kad je Vlada pustila sezonu bez ikakve kontrole, pa danas imamo preko 700 zaraženih dnevno, brojne smrtne slučajeve i nove stroge mjere za crnogorske građane odmah iza ugla.

“Ali je nevjerovatno da jednako nemate reakciju ni kad je riječ o 100.000 djece i njihovim porodicama. No, te se odgovornosti ni vi ni nesposobno Ministarstvo prosvjete nećete moći odreći, ako na naplatu ove mahnite “sezone” dođe upravo školstvo. Znate kako kažu- ni jedna pahuljica u lavini se ne osjeća odgovornom. Ali kad shvatite da vi nijeste samo
pahuljica, već kamen koji je lavinu pokrenuo, shvatićete i da vam funkcija daje da djelate brzo, ljudski i prije svega hrabro. Dok ste još na vrijeme”, zaključuju iz SD-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve