Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Šćepanović: Ustanak za bolju i srećniju Crnu Goru još uvijek traje

Predsjednica Kolašina sa herojske Breze poručila

Svaki dan je ustanak za bolju i srećniju Crnu Goru. Za Crnu Goru u kojoj nema naših i njihovih. U kojoj nas ne razdvajaju nego povezuju,u kojoj nas ne zavadjaju već mire,u kojoj nas ne dijele nego ujedinjuju. Istraj crnogorski narode u teškoj borbi i nek je srećan 13. jul, poručila je Marta Šćepanović, predsjednica opštine na svečanosti povodom Dana ustanka i Dana državnosti.

Ona je pozdravila prisutne stihovima „Polako, tiho, stupaj druže/Stazama ovog groblja /Tu leže oni što su htjeli/Svijet bez rata i groblja. Podsjetila je da bez njihove žrtve.Crna Gora u kojoj živimo,ne bi postojala…

”Ispisali su neke od najsjajnih stranica crnogorske istorije,upisujući u vječnost svoje puno ime i prezime.I dok se tadašnja ponižena Crna Gora davila u dubokim rovovima istorijskih nepravdi a okupator na vrhuncu moći,crnogorski narod je smogao snage da kaže fašizmu – NE. “Najveličanstveniji trenutak evropske istorije“ kako je Trinaestojulski ustanak 1941. opisao francuski filozof Žan Pol Sartr, postao je simbol otpora i judskog dostojnstva i slobode. Uzor ka kome se okreću nove generacije i civilizacije. Prolivena krv crnogorskih kćeri i sinova, pretočena je u ideju o antifašističkoj, nezavisnoj, razvijenoj, emancipovanoj, slobodnoj i prosperitetnoj Crnoj Gori kojoj je mjesto u EU”, kazala je Šćepanović.

Vijence na spomenik na Brezi su položile delegacije opštine, UBNOR-a i Vojske Crne Gore. Breza nas je i danas pozvala da povežemo generacije i vrijeme u obilježavanju svijetlih ratničkih i državničkih poduhvata. U Crnoj Gori se vjekovima vojevalo za parče zemlje i tračak slobode, vojevalo se i pjevalo, poručio je novinar Radojica Bulatović koji je vodio kulturno-zabavni program u kojem je učestvovao KUD Mijat Mašković.

Prije tačno 40 godina, 13. jula 1982. godine, otvoren je Zavičajni muzej u Kolašinu. U organizaciji opštine i SUBNOR-a, otvorena je postavka – Kolašin u ratu i socijalističkoj revoluciji.

Bio je to razlog da se ovoga 13. jula obilježi četiri decenije rada Zavičajnog muzeja koji radi u okviru JU Centar za kulturu. Tačno u podne otvorena su muzejska vrata za brojne posjetioce a pozdravila ih je Draginja Kujović, istoričarka umjetnosti i kustoskinja Muzeja od prvog njegovog radnog dana.

”Protekle četiri decenije Zavičajni muzej se bavio sakupljanjem, evidentiranjem, proučavanjem, izlaganjem pokretnog kulturno-istorijskog nasleđa Kolašina i zaštitom nepokretnih kulturnih dobara. U Muzeju su formirani sledeći fondovi: etnografske i istorijske zbirke, stare fotogtafije i zbirke slika. Na polovini svoga rada, 2002. godine, Muzej je rekonstruisan projektom Evropske agencije za rekonstrukciju, tako da je dobio sve prostore za zakonsko muzejsko funkcionisanje. U Galeriji Zavičajnog muzeja organizovane su brojne samostalne izložbe respektabilnih umjetnika kao i izložbe iz fonda muzejskih zbirki. Uradili smo projekat sanacije potkrovlja, formirali stručnu biblioteku, stručno je obradjivan muzejski materijal. Obradovala me ova spontana organizacija obilježavanja četiri decenije Zavičajnog muzeja,vjerujem da će i nakon završetka mog radnog vijeka u Muzeju, nastaviti u njemu da rade obrazovani i posvećeni u skladu sa Etičkim kodeksom Medjunarodnog komiteta muzejske djelatnosti čiji je potpisnik i Crna Gora”, istakla je Draginja Kujović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve